Am avut grija sa nu ne cenzuram ideile in niciun fel”,
interviu cu OLIVER,
realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Salutare. Cum s-a format OLIVER? Cum ati adunat trupa, cum ati numit-o, cum v-ati gasit stilul?
- Ar fi destul de multe de povestit dar sa incercam un rezumat. În martie 2001 doi dintre noi, mai precis Doru si Mircea, impreuna cu Alexandru Hosu, hotaram sa facem o trupa. Este un inceput timid, scolaresc, dar este pre-inceputul trupei OLIVER. Mircea si Alex cantau la chitara, iar Doru la bas. Spre sfarsitul anului i-am convins pe Filip Cristinoiu, vocal la Sport Sangeros III in perioada aceea, si pe Dan “Beavis” Olteanu, tobar AB4, sa se alature gastii. În martie 2002 am sustinut primul concert in clubul Union Jack sub titulatura de “41”; un concert intim, intre prieteni, care insa a fost un inceput de drum pentru Doru si Mircea. Trupa 41 sufera modificari de componenta in perioada ce urmeaza, in trupa intrand si Horia Gridan la bas, care il inlocuieste pe Doru, iar acesta trece la voce. Odata cu Horia in trupa a intrat si Mihai Zorca la tobe. În formula Doru/Mircea/Alex/Horia/Mihai am sustinut o serie de concerte prin Bucuresti si prin tara, concerte ce, in mod cert, au contribuit la maturizarea noastra ca muzicieni, dar in acelasi timp au si consolidat trupa, iar liantul dintre noi a devenit din ce in ce mai puternic. Transformarea noastra ca indivizi a triat de la sine membrii trupei, astfel ca Alex se hotaraste sa paraseasca trupa “41”. Hotarati sa facem un salt calitativ, sa intram intr-o noua etapa, toti patru am decis sa schimbam numele trupei in OLIVER si astfel transformarea sa devina completa. OLIVER este un nou organism, un nou avant pentru toti. Primul concert sub acest nume a fost la festivalul de la Sfantul Gheorghe in aprilie 2005. Am respectat si noi traseul batatorit in anii de dinainte si am cantat in toate cluburile Bucurestiului si la mai multe festivaluri din tara. Cu toate acestea, si acum cantarim bine locurile alese pentru concert si ne dozam fortele nesupraaglomerand lista concertistica, pentru ca in acele rare concerte sa dam toata energia necesara, neezitand in a cheltui pana si ultima farama de mojo in cantarile noastre. Cand am compus cele 12 piese de pe albumul Poetry Pop am avut grija sa nu ne cenzuram ideile in niciun fel. Totul se leaga de iubire – asta este tema principala a versurilor noastre. Iubirea este singurul lucru care ne motiveaza, singurul lucru pentru care merita sa traiesti. Sau sa mori. Dramatismul nu este insa motorul care ne propulseaza ca stil. Încercam o muzica diferita, care se lasa descoperita treptat, care iti intra incet sub piele, odata cu reascultarea melodiilor. Chiar daca pentru unii e surprinzator, noi incercam sa pastram un echilibru delicat si armonios intre contrastul dintre versurile calde, sfredelitoare si ritmul alert, pasional. Credem ca cei care ne asculta sunt oameni care au rabdare sa gaseasca un mesaj in spatele unui sir de cuvinte aparent inchise ermetic intr-o rima, oameni care nu apreciaza neaparat explicitul dintr-un cantec, ci senzatia pe care ti-o lasa o reascultare a lui.

- Ati lansat recent albumul de debut – „Poetry Pop”. Cum ati ales denumirea albumului? Nu v-ati temut sa lipiti chiar in titlu cuvintul „pop”, pentru ca ce faceti voi nu e pop deloc, poate-i chiar anti-pop?
- Asa cum spune si headline-ul nostru: “Niciodata poezia nu a fost mai rock, niciodata rock-ul nu a fost mai pop”, Oliver iti aduce poezia aproape, nu-ti serveste muzica pe tava, ci te lasa pe tine sa o gasesti pe undeva pe scena, printr-o feerie de lumini. Oliver canta Poetry Pop. Acesta este un concept unitar, care descrie muzica noastra, este o inventie. Nu va lasati derutati de termenul pop din coada numelui. Deci NU! Nu ne este frica de aceasta asociere. Si asta se intampla deoarece asocierea cu orice alt gen, sa zicem rock, ne-ar fi bagat involuntar intre niste canoane. Pentru ca daca te declari apartenent la un curent, atunci te etichetezi singur cu rigorile si trasaturile acelui curent, practic declari ca le respecti. Oliver este mai putin rock, mai putin punk, hip-hop, hardcore sau funk - si mai multa muzica – tocmai de aceea asocierea cu termenul de pop este atat de curata, tocmai pentru ca este evident ca nu apartinem de un gen.

- Începeti un turneu prin tara. Cum au fost concertele de pina acum? Ce asteptati de la acest turneu live? Ce v-ati propus sa reusiti in urma acestui sir de concerte? E un turneu de promovare a albumului sau a trupei?
- Deocamdata am avut concertul de lansare al discului Poetry Pop - si asta dupa o absenta concertistica de cateva luni bune. Acum urmeaza un turneu de promovare al albumului in orasele mari din tara: Brasov, Timisoara, Cluj, Arad, Constanta. Inevitabil este atat un turneu de promovare al albumului, cat si al trupei.

- Albumul vostru de debut are un booklet de12 pagini albe... Asta trimite la livresc, combinati intentionat artele – literatura cu muzica, muzica cu pictura etc.?
- Am cristalizat 12 trairi personale declinandu-le in versuri si muzica – in simetrie, ascultatorul este indemnat sa retranspuna versurile si muzica in senzatiile personale. Oliver vine ca un indemn catre ascultator si ii propune sa personalizeze paginile Poetry Pop cu impresia subiectiva traita in timpul celor 12 melodii Oliver. Astfel, Oliver nu a lansat UN album. Exista atatea albume cate perceptii diferite, perceptii ale unui ascultator, a 10 sau 10 mii, care rezoneaza diferit cu armoniile propuse (si doar atat) de Oliver. Este un indemn, o incurajare, o prietenie bazata tocmai pe conflictul dintre perceptii – o polemica. Daca e sa vorbim de arta, fara sa vrei arta atrage arta, inseamna frumos, iar noi incercam de fiecare data sa venim cu surprize si cu imbinari de arta in concertele Oliver. Tocmai din acest motiv si pentru concertul de lansare am avut cateva momente pentru public: video proiectii cu scene din filme si dans pe una dintre piese.

- Site-urile voastre (www.olivermusic.ro si www.myspace.com/trupaoliver) (inca) nu contin prea multe informatii despre formatie... Care e pozitia voastra fata de internet? Ce parere aveti despre descarcatul pieselor de pe net?
- Site-ul oficial al trupei www.olivermusic.ro este in lucru. Vrem sa venim cu ceva special si tocmai din acest motiv preferam sa facem lucrurile incet, dar sigur. Pagina www.myspace.com/trupaoliver este mai mult o pagina a fanilor, unde suntem in permanenta legatura cu ei si unde chiar si ei isi aduc mereu aportul. Este mai mult o pagina a prietenilor, daca vrei. Suntem constienti ca internetul a luat deja amploare si din acest motiv promovarea albumului Poetry Pop s-a facut intr-o mare masura on-line si, din cate am vazut pana acum, rezultatele au fost pozitive. Referitor la descarcatul pieselor de pe internet - ca artist, nu este placut, avand in vedere ca veniturile vin din vanzarea discurilor. Am preferat insa si noi, inainte de lansare, sa oferim cateva piese spre ascultare, pentru a veni in intampinarea publicului si pentru a-i starni curiozitatea. Toata campania Oliver a demarat cu teasing-uri.

- Spuneti ca „Oliver cinta poezie”. Ce alta trupa „cinta poezie”? Ce vreti sa transmiteti prin aceasta caracteristica frumoasa?
- Din cate stim noi, nu mai exista in momentul acesta o alta trupa romaneasca care sa cante poezie. Tocmai din acest motiv Oliver se pozitioneaza ca o trupa care canta poezie si se poate genera de aici un nou stil, o noua categorie.

- Ce trupe romanesti va plac? Cine v-a influentat (mai mult sau mai putin)?
- Noi suntem foarte diferiti ca personalitati, insa in ceea ce priveste muzica gusturile noastre sunt asemanatoare. Ca trupe preferate ar fi Timpuri Noi si Firma, si aici suntem unanim de acord. Primul pe lista, insa, pe partea de influente, ar fi Nicu Alifantis. Pe albumul Poetry Pop chiar se regaseste si un cover dupa piesa „Nu ma-ntreba”. Povestea e simpla -  eram la repetitii, cantam piesa Uno de la Muse si dintr-o data Doru (vocalul trupei) a trecut pe versurile lui Alifantis. Doru asculta mult Alifantis, care il influenteaza ca om si compozitor. Piesa Nu ma-ntreba am interpretat-o apoi cu succes si in concerte, asa ca a ramas in repertoriul Oliver.

- Care-s hobby-urile voastre? Ce va mai place sa faceti in afara de muzica?
- Desi suntem prieteni si in afara trupei, nu avem chiar hobby-uri comune... Lui Doru ii place sa citeasca, sa vada filme la cinema si sa mearga la mare, indiferent de sezon, Mircea este cel mai petrecaret dintre toti si ii place cafeaua cu mult zahar, Horia e fanul Stelei, iar lui Mihai ii plac pisicile. Oricum, in afara de muzica, in general, nu fugim de munca. Cred ca suntem printre putinele trupe care au in componenta oameni ai muncii. Toti avem job-uri stabile care nu au legatura cu muzica.

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net