foto: m. vklvsk

Viata, in sine, si viata de artist, in special, e o cautare perpetua”,

interviu cu Mihnea BLIDARIU, realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Mihnea, esti vocalistul (trompetistul&chitaristul) si imaginea trupei Luna Amara, una din cele mai populare formatii rock din Romania. Cind aveti concerte "afara" cum reactioneaza publicul, in comparatie cu cei de aici, care cinta cu voi piesa cu piesa, va cunosc versurile si melodiile?
- Afara am cantat destul de rar, desi au fost cateva aparitii notabile, ma refer in primul rand la cele doua participari la Sziget. In general, publicul de afara se comporta reticent, normal, as spune, in fata unei trupe pe care nu o cunosc. Mai ales ca nici nu avem acea componenta "exotica" de etno; doar trompeta mai aduce a asa ceva...

- Apropo de Sziget, povestea Andy Ghost de la Altar ca te-a invitat sa cinti o piesa cu ei si politistii, vazind ca vrei sa urci pe scena, au sarit la tine cu bastoanele. Noroc ca Andy stie si maghiara, nu doar engleza:)) Cum a fost faza aia?
- Hehe... nu erau politisti, erau bodyguarzi... Ma rog, nu pot spune ca au facut exces de zel, au fost mai mult luati prin surprindere, ca si mine, de altfel, nu ma asteptam la invitatie, insa mi-a facut placere, evident, colaborarea cu Altar ramane unul din lucrurile frumoase din viata mea rock.

- Ati avut citeva concerte in Basarabia, la Chisinau. Cum ti-a parut orasul, asa, din fuga, ce-ai reusit sa vezi? Cum a fost publicul? Cu care din trupele din R. Md ati face un featuring? Dupa aceste concerte s-a schimbat imaginea ta despre Basarabia fata de ce credeai tu inainte, din citite si din legaturile tale cu artistii basarabeni?
- Chisinau e un oras foarte aerisit, larg, deschis. Acuma, nu stiu daca e din cauza ca sovieticii au vrut sa poata controla mai bine oamenii sau asa a iesit. Publicul a fost extraordinar, se vede ca tinerii au nevoie de revolta, de adevar, de libertate de exprimare... Cu Corbus Albus mi-ar placea o colaborare, Ania are o voce extraordinara. Si cu Gandul Matei sau Alternosfera ar fi frumos... Inainte auzeam tot feluri de lucruri aiurea despre "basa", majoritatea legate de lumea interlopa si mafie. Parerea mea s-a schimbat, oricum, inainte sa ajung la Chisinau, pentru ca l-am cunoscut pe Sandu Vakulovski si pe cel care imi pune intrebarile acum...

- Interviul de joia trecuta a fost cu Petra Acker de la The Others, trupa pe care o impresariezi. Cum se simte un artist rebel si anarhist ca tine in calitate de impresar sau ca organizator al unui festival ca FanFest de la Rosia Montana?
- Asta cu "rebel si anarhist" mi-a placut... haha... Pai e un aspect al vietii mele rock mai... responsabil, sa zic asa... Cumva, vezi si cum e de cealalta parte a baricadei, cum e ca organizator, ce implica asta, ce munca, ce efort. E frumos, e si greu. La final, ai satisfactia de a fi pus umarul la salvarea unei zone ca Rosia Montana sau la maturizarea unei trupe ca The Others...

- Ati editat deja doua super albume, „Asfalt” si „Loc lipsa”, iar in concerte vi se cer deosebit de insistent piese de pe primul album pe care nu prea vrei sa le cintati, cum ar fi „Dizident” sau „Folclor”. Asta va bucura - ca fanii nu uita perioada de inceput, chiar daca poate ca v-ati plictisit sa cintati piese de aproape zece ani – sau va enerveaza?
- Da, noi ne-am dori ca publicul sa fie mai dornic de piese noi decat de cele vechi. Mai ales ca de la "Dizident" si "Folclor" s-au schimbat multe, muzical vorbind. In acelasi timp, stim ca unii ne descopera cu aceste piese sau ca fani mai vechi au ramas aproape de ele. Nu putem face o retrospectiva muzicala cu fiecare concert, asa ca alegerea noastra se indreapta spre creatiile mai noi. Nu ne poate enerva gustul oamenilor, e gustul lor si nu il discutam. Si ne bucura ca nu au uitat...

- Chiar, care a fost prima voastra piesa? O mai cintati? Zicea Vali, cel mai tinar dintre voi, ca i-ar placea sa faceti un concert la care sa cintati numai piesele pe care nu le mai cintati de obicei... E posibil un astfel de experiment sau e prea tinar Vali?
- Prima noastra piesa se numea "Amar" si apare, cu titlul de "Umbra. Copil" si cu un alt aranjament muzical pe albumul "Loc Lipsa". E posibil un astfel de experiment, insa, cel mai probabil, intr-un moment aniversar.

- Ai publicat doua carti de poezie – „No future” (doua editii) si „mania.ro”, foarte bine vazute de „lumea literara”. Ce scrii acum?
- Incerc sa-mi continui romanul inceput anul trecut, candva. Zici tu ca "lumea literara" a vazut bine cartile mele? Daca zici tu, asa o fi...

- Aveam in vedere „lumea buna” >:) Cum ti se par scriitorii in comparatie cu cintaretii, asa, in general? Crezi ca scriitorii sint invidiosi pe succesul imediat al muzicienilor? Cintaretii sint invidiosi pe succesul pe termen lung al scriitorilor?
- Cred ca atat literatura, cat si muzica, in ultimii 10 ani, au ajuns sa fie prea putin "arta" si prea mult "industrie". Exista si in literatura, ca si in muzica, "trend"-uri, "brand"-uri si clisee stilistice care asigura succesul imediat si/sau pe termen lung. Si scriitorii si muzicienii sufera de aceleasi metehne, mai ales cei tineri: lipsa de rabdare, auto-suficienta si frustrarea rapida.

- Voi ati avut rabdare (ca ati cintat ani de zile in toate coltisoarele tarii pina ati scos primul album, cucerind publicul la pas) sau n-ati avut noroc?
- Am avut si rabdare si noroc, cu un manager incapatanat si insistent. Asta in prima faza. Apoi, am mai avut si... inteligenta de a nu sta exclusiv la mana publicului, in sensul ca, de vreo 2 ani incoace, ne raportam, in primul rand, la ceea ce ne dorim noi. Nu e nevoie, mereu, sa alergi dupa cucerirea publicului. Asta te poate pune intr-o lumina de "disperat" si te poate face sa abordezi scheme de marketing foarte proaste...

- Prin ce se deosebeste scrierea unui poem pentru un cintec Luna Amara si scrierea unui poem Mihnea Blidariu?
- Scrierea unui text LUNA AMARA e mai restrictiva, depinde de metrica si cantec. Poezia e mai libera in acest sens...

- Crezi ca si-n literatura „blondele” (de ambele sexe) intra mai repede in „trend”, sint mai usor publicate-lansate-promovate-impinse inainte?
- Nu stiu, sincer, si chiar daca ar fi asa, asta e in primul rand vina mass mediei. Romania se afla, inca, prin anii '80, in ceea ce priveste cliseele astea, cu "blonde"... Eu sunt blond si m-am chinuit 7 ani sa ajung aici, unde nu e foarte sus.

- Tu esti blond la par, nu la creier (si mai ai si alte neajunsuri:))...).
- Hehe, da, asa e. Oricum, ca "blonda" cred ca mai greu te bagi in literatura decat in muzica. In muzica, imaginea conteaza mai mult, ce ai in creier - mai putin...

- Daca tot am ajuns la clisee, ce n-ai recomanda sa faca unui tinar care e abia la inceput, inca n-a debutat, inca isi cauta stilul?
- In literatura nu am prea multe de recomandat, fiindca nu ma consider un "exemplu" sau un scriitor format pe deplin. Ar putea, totusi, ca si in muzica sa nu se cramponeze de un stil anume, sa scrie constant, oricat de mult, sau, ca si muzician, sa cante si sa compuna cat de mult. Sa nu uite, niciodata, ca viata, in sine, si viata de artist, in special, e o cautare perpetua. A cauta mereu, noi forme de expresie, mi se pare esential pentru un artist de calitate.

- Mihnea, ce (concerte) urmeaza pentru LUNA AMARA? Cum veti intra in anul sobolanului?
- Vom intra - sau am intrat deja - cu dreptul, in sensul ca, incepand cu finalul lunii ianuarie, concertele incep sa tot curga. E foarte bine pentru noi si mai ales pentru noua pereche de booking agents, Nick si Sorin. Dupa cum se vede, isi fac treaba cat se poate de bine... (25.01, Bucuresti, Club A, ora 19.00, electric; 26.01, Constanta, Club Taclale, ora 21.00, acustic; 1.02, Galati, Club S (Casa de Cultura), ora 21.00, electric; 2.02, Bucuresti, Laptarie, ora 22.00, acustic; 6.02, Cluj, club Janis, ora 21.00, acustic; 8.02, Arad, club NERV, ora 21.00, electric; 9.02, Resita, club Resita Rock Cafe, ora 21.00, electric; 7.03, Timisoara, Club Pod 16, ora 21.00, electric; 14.03, Cluj, club Irish Music Pub, ora 21.00, electric). De asemenea, suntem hotarati sa scoatem un album in 2008. Cel mai probabil va fi un material acustic si va fi lansat in toamna.

- Ati hotarit cum se va numi viitorul album? Ce piese va contine? Prin ce vreti sa se deosebeasca fata de primele doua, in afara faptului ca va fi acustic?
- Nu ne-am hotarat asupra titlului albumului, inca. Ma rog, in momentul de fata poate nici nu e inca asa de important. Mai vrem sa compunem cateva piese, sa avem de unde alege. Cine a fost la concertele noastre acustice se va bucura sa regaseasca pe acest material piese ca "Dead Ends", "Into Another", "Flood Moses" sau "Hunt The Wire". Va fi un material majoritar in engleza, vor exista si piese in romana, dar mai putine. Ne gandim sa reeditam piesa "Mara", cu un aranjament orchestral mai deosebit. Si nu vrem sa facem un album lung, deci acesta va avea maximum 12 piese.

Redactia: Mihail VAKULOVSKI, Alexandru VAKULOVSKI, Carmina TRAMBITAS
© grafica: Dan PERJOVSCHI; Webdesign & Webmaster: Viorel CIAMA
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net