- Cintati de foarte multa vreme impreuna, va mai amintiti cum ati format trupa CELELALTE CUVINTE?
- Radacinile acestei trupe sunt din anul 1977, de pe bancile liceului ,,Emanuil Gojdu” din Oradea, unde trupa, avind titulatura ,,Sonic” (Marcel Breazu, Leontin Iovan si Calin Pop), evolua la serile dansante de pe-atunci, care se faceau live, cu trupe interpretind muzica rock internationala in voga din acele vremuri. Acest nucleu de trei elevi (oameni care sunt si astazi in componenta, nu?) au hotarit la absolvirea liceului, in 1979, sa dea examen la facultate in Timisoara, printre altele si din dorinta unei afirmari intr-un mediu mult mai receptiv.
- Cum ati ajuns la denumirea trupei - CELELALTE CUVINTE? Ce variante ati mai avut, in afara de ,,Sonic”? Acum, dupa atitia ani de la primul vostru concert, primul album, primul turneu, cum va pare – acest nume va reprezinta, l-ati nimerit?
- Numele trupei a fost sugerat de Marcel Breazu si imediat, in 1981, l-am si adoptat, parindu-ni-se mult mai potrivit, mai interesant si mai aparte decit celalalt. La inceput si noua ni se parea ciudat acest nume, mai ales ca toate trupele de atunci aveau titulaturi cu doar un cuvint (nu dam exemple, pentru ca le stim cu totii). Cu timpul, ne-am obisnuit si chiar ne-am mindrit si ne mindrim cu el, mai ales ca ne caracterizeaza foarte bine.
- Apropo de primul concert, primul album, primul turneu. Cum va amintiti de ele? Cum au fost? Ce concert de-al vostru v-a impresionat cel mai tare, de ce momente din concerte va amintiti mai des?
- Au fost toate interesante, aparte, chiar asa, cu lipsurile tehnice si ,,aventurile improvizative-tehnice” de atunci, nemaivorbind de hazul unor situatii create de cenzurile si rigorile comuniste de atunci. Toate raman amintiri frumoase. Concerte care ne-au impresionat au fost multe, dar cine ne-a impresionat totdeauna a fost publicul, foarte cald si receptiv.
- Desi CELELALTE CUVINTE a avut si are un succes real la publicul autohton, aveti foarte, foarte putine concerte, cam patru pe an. De ce ati ales aceasta cale de exprimare, „rarut si dragut”, desi la toate concertele voastre vin foarte, foarte multi oameni?
- In primul rind este vorba de ,,mai rar, dar bine”, principiul calitativ primeaza in fata celui cantitativ, cel putin pentru noi. In al doilea rind, suntem constienti ca in tara noastra arta si valoarea nu se afla la timona, asa ca am ales aceasta cale de actiune. Si sa nu uitam ca nici publicul de calitate nu este atit de numeros.
- Sinteti una din putinele trupe care rezista in timp ca si componenta, cum explicati acest lucru, care ar fi secretul acestei rezistente culturale?
- Nu traim din asta, este la nivel de hobby, pentru placerea sufletului. Mai este si o prietenie puternica la mijloc, generata de aceasta pasiune care ne uneste si ne aduna. Asa ca... nu e un ,,secret” sau vreo ,,reteta”.
- Ati editat deja opt albume muzicale. Cum si cind hotariti ca piesa e gata? Cine scrie textele? Ce conteaza pentru voi mai mult – versurile pe care le cintati, mesajul, sau melodiile?
- O piesa este gata atunci cind simtim toti ca e completa, asta reprezentind o problema de timp, pentru ca ideile sa se aseze. Actualmente textele sunt scrise de Marcel Breazu, basistul trupei. Pentru noi conteaza absolut totul in egala masura - si melodiile, si versurile, si mesajul, pentru ca ele nu pot exista separat, nu se pot sprijini unele pe celelalte daca nu sunt OK.
- Povestiti-ne despre ARMAGHEDON, cea mai recenta aparitie discografica a voastra, un material in format digipack. Cum putem achizitiona acest album?
- Armaghedon a aparut in anul 1994 in premiera si a fost primul nostru material care a aparut si pe suport digital. Ideea unor reeditari ale vechilor materiale a aparut cu destul timp in urma, exact din pricina schimbarii analogului cu digitalul, a discurilor vinil cu casetele audio si CD-urile. In primul rind, aceste reeditari (sa nu uitam ca am reeditat in decembrie, anul trecut, primele noastre doua viniluri Electrecord pe CD-uri, cu grafica lor de atunci) consider ca sunt absolut necesare pentru fanii mai tineri, care nu au prins aceste materiale, si pentru colectionari. La fel este povestea si cu ,,Armaghedon”, si cu inca citeva materiale care inca lipsesc in format digital din magazine... Nu ne facem iluzii vis-a-vis de vinzari, pentru ca suntem constienti de faptul ca publicul nostru cumparator nu este atit de numeros, mai ales in ,,epoca apartinind calculatorului”.
- Din punctul meu de vedere, sinteti unici in Romania, cintind un rock psihedelic foarte fain, eu chiar am fost foarte surprins cind v-am ascultat si vazut intr-un concert live, desi ascultasem si inainte CELELALTE CUVINTE. Cum reusiti sa aveti o asemenea calitate (in primul rind a sunetului)?
- Calitatea sunetului probabil ca porneste in primul rind din ,,fasa”, adica din exactitatea interpretarii instrumentale ale fiecarui membru, din sunetul amplificatorului propriu si, bineinteles, cu un aport foarte mare al sunetistului trupei, bun cunoscator al structurii pieselor si a dozajelor de volum si corectiilor care se impun. Calitatea muzicala este o alta poveste, care porneste in primul rind de la inspiratie, imaginatie, munca instrumentala individuala si, bineinteles, repetitie (acestea, bineinteles, cind fiecare are ceva timp liber).
- Raminind la ideea din intrebarea precedenta, ca nu semanati cu nimeni din muzica romaneasca (poate foarte putin cu Phoenix, dar asta din cauza folclorului, mai degraba, exploatat si de voi (mai putin), si de ei), ce trupe v-au influentat cariera muzicala? Ce/cine v-a marcat, v-a influentat?
- Influente nu sunt de la Phoenix (desi i-am admirat foarte mult, mai ales inainte de a pleca din tara) si spun asta pentru ca noi, daca avem anumite pasaje muzicale in unele piese, acestea sunt inspirate din folclor sau din clasic, arhaic sau chiar preclasic, care, ca si genuri muzicale, sunt proprietatea tuturor, fiind la indemina oricui. La fel, vioara - de exemplu - ca si instrument (sau fluierul, flautul) este, la fel, la indemina oricui. Am ascultat multe trupe, am admirat multe trupe (sa nu uitam si de ,,Sfinx”) de la noi si din alte tari, dar nici una nu ne-a influentat cariera muzicala. Poate, eventual, doar in maniera si tehnica instrumentala de executie si interpretare a unor membri ai unor trupe daca am fost oarecum influentati (neuitind de trecerea prin „filtrul” propriu).
- Ce muzica va place sa ascultati in timpul liber, cind faceti altceva decit muzica?
- Nu prea avem timp liber, din pacate... dar cind este, totusi, un pic, ascultam muzica diversa - de la clasic pina la jazz-rock.
- Urmariti rock-ul romanesc de dupa voi? Ce trupe rock tinere, sa zic asa, va par interesante? Cu cine v-ar placea sa colaborati?
- Trupe rock tinere observam ca sunt destule - si asta e foarte bine - dar nu prea avem timp sa le ascultam... de-abia daca avem timp sa ne facem piesele proprii. In principiu, daca am avea timp, ne-ar placea sa colaboram cu orice trupa care are la baza principiile noastre si, bineinteles, un stil sau o orientare relativ in aceleasi directii. |