Constantin VICA

I Blog te veselit

 

 

Nu ma intereseaza blogurile care au vreo legatura cu literatura. Adica nu ma intereseaza: 1. blogurile scriitorilor, 2. blogurile despre carti, 3. blogurile colective pe care se publica literatura. Asta nu inseamna ca nu le frecventez: am cam doua ore pe zi de citit numai din ele (cum se face pluralul la blog? un blog, doua bloguri sau un blog doi bloguri? e neutru sau masculin?). Si citesc toate comentariile. Pentru ca a ajuns sa ma intereseze mai degraba fenomenul social, nu isteriile sau, nu de putine ori, observatiile ok ale bloggerilor. Citesc Terorism de cititoare nu sa aflu trendurile in lectura, intru pe hyperliteratura nu pentru poezie si in corpurile romanesti nu ma intereseaza ce posteaza Razvan Tupa, ci comentariile elevelor innebunite J.
O alta problema cu blogurile dedicate literaturii este ca ramin cantonate in formatele traditionale (din mediul tiparit) ale textului. Da, exista si exceptii: hyperliteratura e hypertext si multimedia, unii scriitori au obsesii cu emoticoanele (Radu Pavel Gheo e campion), altii pun poze si clipuri la greu (e.g. Eugen Suman). Dar inca nu vad scriitorul sau cititorul care sa utilizeze deliberat, dupa program, posibilitatile webului 2.0. Blogurile acestea ramin in continuare un mediu de scriere lineara, o lume finita (pentru ca asa o vrea, inconstient, Autorul). Nu a disparut Autorul de pe blog, conditie fundamentala. Nu e asa deranjant cum ar fi probabil un G. Calinescu blogabil, dar de exemplu Daniel Cristea-Enache nu isi modifica cu nimic semnatura nedigitala trecind in mediul numeric. E acelasi oriunde ar scrie. Iar Internetul nu ne poate primi exact asa cum suntem. Ne va marginaliza cind vrem sa oferim opera, nu fragmentul, definitivul, nu proiectiile.
Si daca tot am ajuns la probleme, scriitorul fara editor e un blogger pierdut. Trecind in mediul digital, el uita sa-si „asigure” textul, interventiile. Da, despre proprietatea intelectuala e vorba si despre multiplele moduri de a licentia un blog. Multi nici nu-si dau seama ca-si asuma responsabilitatea pentru ce scriu, dar ceea ce scriu nu e in proprietatea lor. Ci a celui care le ofera spatiul de exprimare. Sau pica automat in domeniul public, de unde oricine poate extrage orice si il poate trece in proprietatea personala. Daca miine as edita un roman din ceea ce citesc pe bloguri, m-ati da in judecata? Poate da, dar nu veti cistiga.
Oricum literatura romana (cititori plus scriitori, si chiar editori) se misca mai bine decit credeam. Dezastru e la blogurile de filosofie, sociologie sau critica de muzica, teatru etc. Ceva tot mai trebuie facut: romane scrise in module wiki, algoritmi de scriere, mai mult experiment in relatia cu sunetele, vizualul si alte medii. Dar asta presupune munca, iar blogurile sunt oricum facute sa te leneveasca. Blogurile, ele singure, nu fac decit prima parte din povestea literaturii. As vrea sa putem scrie un manual virtual pentru literatura romana, o wikipedie locala si perfectibila. Sau sa vindem cu fiecare volum de literatura un sistem de operare open source. Sau invers. Sa scriem colaborativ mai mult, sa nu ducem competitii aiurea intr-o lume in care redevenim prestatori de servicii, trubaduri gen, iar nu fise de lectura pentru istoria literaturii.
Acum topul, dupa ce m-am racorit:
1. http://schimbdecarti.wordpress.com/
primul blog de bookcrossing din RO.
2. http://blogs.mail.ru/mail/vakulovski/
blogul lui Mihai Vakulovski, pt ca are toata platforma in rusa. si nu se schimba in functie de tara din care accesezi. si mai ales ca arata jalnic grafic, se vede treaba ca se joaca acolo.
3. http://www.supliment.polirom.ro/gheoland si http://www.supliment.polirom.ro/elena
RPGheo si EVladareanu ca-s colegi de Supliment si ca nu fac literatura pe blog. sunt doar misto.
4. http://lazarescu.reea.net/index.html
cred ca Florin Lazarescu a avut primul blog (sau protoblog) din literatura romana. pacat ca s-a lasat.
5. http://www.nascutinurss.ro/blog/
ca e blogul primei carti cu site din RO. na, acum la cite premii a luat cartea, autorul si-a cam parasit blogul. sper sa nu fi fost doar un instrument de marketing.
6. http://corpuriromanesti.blogspot.com/
blogul lui tupa, ala neprofesional. imi place pentru ca el chiar face experimentele de care vorbeam mai sus.
7. http://aglomerarispontane.weblog.ro/
un blog colectiv, care chiar daca nu se ocupa de carti, are interventii minunate la moment. poate fi model pentru blogul de scriitor.
[nu mai am semne, era limita de 4000, pe care am depasit-o]

prezentare:
locuiesc de cind ma stiu linga gari si construiesc, recent, un blog: http://www.supliment.polirom.ro/kostea/
plus un proiect de facut pe www.copyleft.ro
email: copyleft.ro@gmail.com

Redactia: Mihail. Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas,
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net