Dumitru C R U D U

       
       

Ce inseamna valorile de virf ale literaturii romane din Basarabia?

(Un raspuns tirziu la o ancheta literara)
       


 

foto: m. vklvsk

Ce inseamna valorile de virf ale literaturii romane din Basarabia? Cine le legitimeaza? Critica literara? Publicul cititor? Sunt intrebari la care nu se poate da un raspuns univoc. Dar sunt intrebari necesare. In Basarabia sunt atitea valori de virf cite pareri sunt in aceasta privinta. Viata Basarabiei, sa zicem, promoveaza anumite valori de virf care nu coincid neaparat cu ierarhiile pentru care lupta revista Contrafort, de pilda. Daca pentru Viata Basarabiei Grigore Vieru este cel mai mare poet contemporan din Basarabia atunci, probabil, pentru revista Contrafort acest lucru nu este valabil, tot asa cum si postmodernistii ( asa sunt numiti literatii care s-au afirmat la sfirsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 de catre unii critici literari) nu sunt niste valori fundamentale pentru Viata Basarabiei sau pentru Literatura si Arta, dar sunt pentru revista Contrafort si pentru generatia de tineri scriitori care s-a afirmat in paginile publicatiei. Opiniile in acest sens sunt foarte diferite. Cu atit mai mult sunt incompatibile ierarhiile pe care le construiesc revistele Nistru si Semn. Pentru cei din jurul saptaminalului Nistru, Ion Druta sau Nicolae Savostin sunt niste scriitori extrem de importanti, iar pentru membrii redactiei Semn acesti condeieri sunt de mina a doua. Din punctul de vedere al celor de la Semn, Vasile Girnet, de exemplu, este un scriitor mai mult decit redutabil, dar nu asa gindeste si Constantin Munteanu. In opinia celui din urma, Vasile Girnet nu face parte din valorile de virf ale literaturii din RM. Nu exista o perceptie comuna asupra valorilor literare din Basarabia nici in Romania. Daca pentru Romania Literara Vitalie Ciobanu poate fi un scriitor important, atunci pentru revista Vatra, de exemplu, un asemenea scriitor poate fi Ghenadie Postolache. Din perspectiva baietilor de la TIUK!, valorile de virf din RM sunt complet altele decit cele pe care le promoveaza Observatorul Cultural.
      Si atunci, cine are dreptate? Cei care sustin ca Grigore Vieru este cel mai de seama poet din RM sau cei care-l proclama pe Emilian Galaicu-Paun sau pe Stefan Bastovoi un clasic in viata? Cei care cred ca adevarata literatura romana din RM incepe odata cu postmodernismul sau cu fracturismul sau cei care afirma ca filonul patriotic si national este cea mai grozava gaselnita a liricii basarabene? Sunt intrebari care nici macar nu cer un raspuns. Limpede este doar faptul ca nu exista o ierarhie comuna pe care s-o recunoasca toata lumea. E bine sau e rau ca se intimpla asa? E greu de spus. Pe de o parte e rau, pentru ca nici macar nu se poate pune problema unei promovari pe cale institutionala a valorilor de virf din literatura romana din Basarabia in Occident, pentru ca aceasta intreprindere ar putea sa fie, din start, suspectata de partinire si subiectivism, mai ales daca mecanismele promovarii le-ar detine Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Uniunea de alternativa „Nistru” sau revista Contrafort, niste institutii atit de diferite intre ele.
Dar exista si un lucru bun la mijloc. Exista sansa de-a fi un lup singuratic care nu este impins in Europa de prestigiul unor institutii culturale. E o sansa foarte mare ca sa ajungi cunoscut undeva nu fiindca Uniunea Scriitorilor sau Ministerul Culturii te-au recomandat in acest sens, ci pentru ca tu singur ai reusit aceasta bazindu-te doar pe propriile tale forte si exclusiv pe textele pe care le scrii.

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas, Dumitru Crudu,
© Copyright pentru grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net