In 1994 niste tineri de la Colegiul Sportiv din Chisinau s-au hotarat sa faca o formatie. De aici incolo urmeaza dovada ca multiculturalismul exista si functioneaza. Poate secretul
succesului celor de la Zdob si Zdub consta tocmai in faptul ca n-au tinut sa se exprime intr-o limba sau alta, au inceput in engleza (ca toata lumea) si au cantat, dupa caz, in rusa sau romana cu aceeasi dezinvoltura, chiar daca si cu un pic de accent.
Romania au cucerit-o pentru ca ei sunt singurul exemplu de utilizare clara a folclorului nostru intr-o muzica moderna. Nu s-au cantonat in pitorescul minoritatilor (Ovidiu Lipan, Shukar Collective, etc.), nici in sterilele cochetarii ale etno-dance-ului. Au luat trompeta moldoveneasca si au proptit-o in cel mai abitir rock alternativ. Nu spun ca n-ar fi fost constienti de interesul pe care filonul etnic il are in lume la ora asta, spun doar ca au facut-o cu curaj, cu haz, si ca le sta bine.
Alta arma eficace este umorul. De la numele trupei pana la texte si clipuri, totul e intr-o cheie vesela. La noi umorul in muzica n-a atras real pe nimeni (exceptie poate facand Alexandru Andries), pentru ca restul a fost legat ori de politic, ori de social, si mai ales pentru ca toti artistii romani se iau prea in serios. Zdobii si Zdubii navalesc peste noi razand, cu bunicile tobosare si cu DJ Vasile, cu o veselie naturala si cu o energie pozitiva electrizanta.
Se spune ca nimeni nu e profet in tara lui. Zdob si Zdub canta si vand consistent in Rusia, castiga premii in Romania, unde au o cota de piata peste multe din trupele locale, merg la festivaluri in toata Europa si reprezinta Moldova la Eurovision. Si ei, ca si O-zone, au trecut iute granitele invizibile dar impenetrabile ale pietei muzicale internationale, la care noi inca ne uitam cu jind. Cu o minte deschisa, si cu curaj, au reusit sa transforme normalul in extraordinar. Cam asta e arta, de fapt.
“I love so much doba
making boom-boom
Now get your body mov-
ing, just follow the tune
It’s a real magic- big
mama play her drum-a
She’s flying into trance
like an Indian shaman”
(Boonika bate doba). |