"Cartea poate să fie chiar o mare iubire …" este textul care rezultă din conferința domnului Nicolae Manolescu de la Biblioteca Județeană "George Barițiu" din Brașov. Deci, este un discurs, oral, de profesor, al celui mai mare critic contemporan și, în general, al celui mai important critic român, dacă e să-l credem pe Mihai Vakulovski, autorul unicei, pînă acum, monografii despre Nicolae Manolescu - și nu văd de ce n-am accepta și susține această ipoteză, dacă a fost, atît de convingător, demonstrată. Voila!:


Nicolae Manolescu
Cartea poate să fie chiar o mare iubire …


Mulțumesc pentru aplauze-nu e campanie electorală, am renunțat la asta demult. Îmi dați voie să mă așez …
Doamnelor și domnilor, nu știu exact dacă am să reușesc să vă spun ceva care să corespundă spiritului unei biblioteci. Sigur că normal ar fi ca, într-o bibliotecă, și într-una purtînd numele lui Barițiu, să vă spun că lucrul cel mai important din viața noastră lipsită de foarte multe este cartea; și-am să vă spun că nu e adevărat. Cartea e departe de a fi lucrul cel mai important din ceea ce ne privește, din ceea ce ne înconjoară. Nu, cartea are și ea totuși rostul ei și am să-ncerc să spun cîteva cuvinte în privința asta, dar mi s-ar părea o exagerare să spun că n-am putea să trăim fără cărți. Pot să vă garantez tuturor celor care citiți cărți că sînt oameni foarte mulți care trăiesc bine mersi fără să citească nici o carte și am unele informații că trăiesc mult mai bine decît dumneavoastră, încît nu e deloc obligatoriu să credem că n-am putea să trăim fără cărți; ba da, am putea să trăim foarte bine și de multă vreme se trăiește foarte bine fără cărți. Asta poate să sune puțin strident în urechile lui Gheorghe Barițiu care ne ascultă, un personaj care-mi este la fel de familiar ca și dumneavoastră, fiindcă în toată adolescența mea, la Sibiu, cum ieșeam din casă dădeam cu ochii de statuia lui Barițiu din fața "Astrei", loc care era cît pe ce să-mi devină istoric după revoluție, fiindcă avusesem o înțelegere cu un cunoscut scriitor și filosof român stabilit la Paris, Emil Cioran, cum că a treia zi după moartea lui Ceaușescu, dacă nu-nviază, să ne-ntîlnim în fața statuii lui Barițiu de la Sibiu. Știți cum a fost în zilele revoluției, cei mai puțin tineri, fiindcă cei mai tineri nici nu mai știu despre ce revoluție vorbim. Nu ne-am întîlnit, bineînțeles, nici Cioran n-a ajuns la Sibiu, dar nici eu n-am ajuns la Sibiu. Și văzîndu-l astăzi pe Barițiu în timp ce veneam încoace, mi-am adus aminte și de rolul pe care Barițiu l-a avut în propaganda pentru cartea românească din Ardeal.
Spuneam că nu-i obligatoriu să citim. Acuma, eu am o vorbă, cînd mă întîlnesc prima dată cu studenții mei, din păcate nu din anul I, ci din ani mai mari, pentru că așa este norma mea didactică; le spun că nu e nici o nenorocire dacă nu citești, că poți să fii un om inteligent, poți să fii un bărbat bine și o femeie frumoasă, poți să faci și copii, poți să trăiești bine mersi pînă la adînci bătrînețe fără să citești, dar dac-ai venit la facultatea de litere sau de filologie, cum se spunea pe vremuri, atunci e bine să-ți placă să citești, căci dacă nu-ți place e o adevărată nenorocire. E mult mai greu să citești dacă nu-ți place decît să dai la sapă. La sapă te mai descurci, mai transpiri, da' te descurci. Dar dacă nu-ți place să citești și faci o facultate sau o meserie din asta, care presupune lectură, asta devine insuportabil de la un punct înainte. Sigur că am putea să ne gîndim că, la urma urmei, dintre cîte animale a lăsat Dumnezeu pe pămînt omul e singurul animal care citește. Asta ar fi o înnobilare, într-un fel, a cărții, … a omului … Da' animalul acesta, după ultimele statistici, nu citește decît cam în proporție de 80-90%, iertați-mă: 10-20%. 80-90% din animalele numite oameni nu citesc. Și, totuși, două probleme îmi pun eu de fiecare dată. Una este cum să ne explicăm că, într-un procent atît de mic, totuși ne încăpățînăm să citim și să facem din carte - cum spune titlul conferinței mele pe care trebuie să recunosc că eu l-am dat - cartea poate să fie chiar o mare iubire; cum se face în condițiile astea că reușim să găsim în carte o asemenea iubire, și-n al doilea rînd, ce să ne facem cu cei care nu citesc? M-am gîndit de foarte multe ori cum putem să-l facem pe un surd să asculte "Păstrăvul" lui Schubert sau Concertul nr. 21 pentru pian de Mozart sau, știu eu, Simfonia a VII-a de Beethoven.
Cum să-l facem să asculte, pentru că n-avem nici un mijloc să-i explicăm surzeniei cum sună concertele, simfoniile sau cvintetele pe care le-am pomenit. Cum să facem să explicăm cuiva care n-a citit, căruia nimeni nu i-a spus nimic despre cărți, că totuși merită să citești. Și m-am gîndit la lucrul acesta cu atît mai mult cu cît, făcînd în viața mea și cîteva manuale școlare, mi-am pus problema cum să-i facem pe copiii cei mai tineri, începînd de pe la 12-13 ani (cînd se poate spune că citesc), cum să-i facem să citească; și mi-am dat seama că n-avem foarte multe metode verificate-așa. Să-i punem să citească și ei să ne asculte. Dacă le spunem "Citiți ca să vă instruiți!"… Și la ce bun să ne instruim, adică la ce ne trebuie chestia asta? N-are nici un rost; cine știe ce plictiseală didactică o fi și instrucția asta? Dacă le spunem "Citiți ca să aflați cîte ceva despre ceea ce n-aveți cum să știți, că viața este scurtă?" Ce poți să-i spui unui copil de 16 ani că viața-i scurtă? Pentru el viața este infinită, abia de la 20 în sus își dă seama că-i scurtă și de la 30 - că e foarte scurtă și pe la 40 - s-a terminat. Nu, nu, nici unul din astea nu este, nu constituie un argument.
Cît despre la ce e bună cartea, de literatură, de exemplu, un roman sau un volum de poezie, iarăși e foarte greu de spus.
La ce poate fi bună o carte? Acum știți foarte bine că există în istoria umanității exemple din care rezultă că o carte poate folosi la te miri ce. Mi-aduc aminte de pildă că-n "Infernul" lui Dante, la un moment dat, cînd vine vorba de Paulo și de Francesca, cei doi se îndrăgostesc unul de altul citind cartea "Despre dragostele cavalerului Lancelot". Deci o carte este bună ca să-i lege pe doi tineri, ca să-i facă să se îndrăgostească unul de altul, de pildă. Este un scop extrem de imediat și de practic al unei cărți. În alte cazuri cartea este bună ca, un om normal, care pîn-atunci și-a văzut de treaba lui, să se scrîntească. De pildă, Alonso Quihano-poreclit "cel Bun"- era chiar un om de treabă, care, după ce-a citit, a devenit Don Quijotte. Ca să devii din Alonso Quihano Don Quijotte, citind o carte, vă dați seama că asta este o involuție categorică. Alonso Quihano era un cetățean oarecare, un sătean dintr-o cameră din centrul Spaniei care n-avea nici o treabă. A devenit Don Quijotte, un fel de simbol al idealiștilor și al nebunilor, să zic așa. Lucrul ăsta nu li s-a-ntîmplat doar bărbaților; să ne-nțelegem: și femeile au pățit-o. De pildă, Madame Bovary este Madame Bovary și a dat numele bovarismului fiindcă a citit cărți. Dacă nu citea romane de dragoste, toate poveștile ei cu Leon și cu ceilalți n-ar fi existat. I s-a deschis într-un fel apetitul-să spun așa- citind romane erotice.
Cartea poate să folosească la foarte multe lucruri, la enorm de multe, dar mai greu este să spunem care este totuși lucrul esențial la care o carte poate să slujească. Și, cum spuneam, făcînd manuale de școală, m-am gîndit cum pot să-i fac eu pe elevii sau pe copiii de 14-15 ani, că, cam atunci începem să citim; pînă la 14-15 ani ne facem că citim, între 14 și 25 citim și după 25 iară ne facem. Cum să-i fac să citească? Și-am zis: nu există decît o singură soluție; să-i păcălesc. Să le spun, de pildă, cartea este o mare plăcere. Cititul îți oferă o mare plăcere. Acuma, sînt plăceri și plăceri; sînt plăceri care corespund instinctelor noastre cele mai firești (și aici nu e cazul să explici nimănui, că fiecare înțelege pe cont propriu mai devreme sau mai tîrziu cum stau lucrurile). Cu cartea e mai complicat, pentru că-i o plăcere care nu ține de instinct; trebuie educată această plăcere. Da' ce să-i dai unui copil să citească? Încercam să-mi aduc aminte din propria-mi experiență, oare de ce m-am apucat de citit? Am stat și m-am întrebat de foarte multe ori, de ce nu m-am apucat de un lucru serios atunci cînd puteam s-o mai fac; acuma e tîrziu. Cînd aveam o vîrstă de la care toate drumurile se deschideau în toate direcțiile pentru mine, să mă fi apucat și eu de o treabă serioasă, care să-mi fi adus bani, să mă fi făcut celebru - să zic așa - m-am apucat să citesc. Ce mi-a venit să citesc? Și vreau să vă spun că oricît am scormonit în propria-mi biografie de cititor nu am descoperit momentul în care, dintre nu știu ce alte preocupări, îndeletniciri pe care puteam să le am nu știu la cît, la ce vîrstă, în loc de orice, am citit mai multe cărți după aia. N-am reușit să descopăr acest moment. Mai mult decît atît, am încercat să văd, da' chiar eu cînd am citit prima dată; și am întrebat-o pe mama mea care mi-a zis "Nu știu, cînd te-ai dus la școală veneai și-mi spuneai că te plictisești foarte tare, că tu citiseși tot ce vă spunea învățătorul să citiți". Deci am citit înainte de-a mă duce la școală. Și mi-am amintit că, copil fiind, n-aveam decît vreo 4-5 ani, nu știu cum descoperisem eu cum se leagă literele între ele așa, și aveam un fel de manie: pe unde mă duceam, ridicam ochii pe pereții caselor sau pe stîlpii de… și tot ce vedeam citeam. Și mi-am dat seama că așa, absolut fără nici un fel de…, nu mă-nvățase nimeni, nu-mi spusese nimeni nimic, nici măcar ai mei nu știau că eu am descoperit cum se leagă literele-ntr-un cuvînt, citeam tot ce-mi cădea sub ochi. Și mi-am zis: ăsta o fi un blestem. Regele Midas tot ce atingea transforma în aur. Eu tot ce atingeam transformam în obiect de lectură. Cum întorceam capul - mai dădeam de-un text. Și mi-am dat seama că de pe la 5 ani mă-nvîrteam într-o lume de texte. Eu nu știam ce-nseamnă text pe vremea aia. Mi se părea interesant să văd, să citesc totul. Și, spunîndu-i asta mamei mele mai tîrziu, ea mi-a dat un exemplu extraordinar și mi-a zis "Să știi că nu e foarte ușor: nu-i totuna să legi literele între ele și să citești." Asta a fost prima lecție pe care-a primit-o viitorul critic literar. Una este să vezi literele și alta este să citești. Și am zis: "Poți să-mi dai un exemplu concret să mă lămuresc și eu de diferență?" A zis: "Da. Uite, fratele meu - adică unchiul meu - cînd era în clasa I primară, și-avea abecedaru-n față, era pus de învățător să citească și el se uita fix la literele care erau scrise acolo (deasupra era un desen, ca-n abecedar, așa) se uita fix și zicea v-a-s = oală. Vezi - zice - e o diferență. A lega literele între ele înseamnă vas, a citi înseamnă oală". Deci el era deja în spiritul lui Paul Richeur, un fel de hermeneut și interpreta textul. Nu se mărginea să reproducă literele, el chiar interpreta textul. Va să zică, am zis eu, a lega literele-ntre ele și a citi sînt două lucruri diferite. Asta mi-a folosit foarte mult în viață, pentru că am constatat mai tîrziu că niciodată nu citești ce citești. Totdeauna sînt două laturi diferite între carte și ceea ce citești tu. Da' iară-i bine, pentru că mai tîrziu am făcut o întreagă teorie a subiectivității lecturii; și-am zis - lectura este un lucru subiectiv, fiecare citește altfel o carte; vă dați seama ce fericire să poți să justifici toate ne-nțelegerile și toate absurditățile și toate prostiile pe care le spui despre o carte. Este suficient să spui: una e cartea, alta este lectura mea subiectivă. Asta face fericirea oricărui critic serios din lumea asta. Mă-ntorc la felul în care citeam, pentru că am căutat mereu în asta să văd care poate fi originea acestui lucru care este lectura. Așa cum la o anumită vîrstă te duci la discotecă, acuma, - pe vremea aia nu știu unde ne duceam: la ceaiuri - să dansezi, sau știu eu, te duci la cinematograf, - ce determină, care este originea acestei lecturi? Ce te face, de fapt, să citești? Și am ajuns la o concluzie extrem de simplă și de decepționantă în același timp. Curiozitatea. Și anume, curiozitatea… - dacă ai început să citești ceva din greșeală, pentru că de obicei începem să citim din greșeală - curiozitatea de-a ști ce se-ntîmplă mai departe. Cel puțin în ce mă privește, originea cititului a fost legată de curiozitatea epicului, nu de poezie, nu de lirism, nu de stările de spirit, de sentimentele pe care le exprimă un poet. Nu. De întîmplări. Cu alte cuvinte - ce se întîmplă mai departe. Această curiozitate de ce se întîmplă mai departe m-a făcut să citesc pînă la capăt foarte multe romane și povestiri de toate felurile încă de cînd eram adolescent. Recunosc, nu le-am lăsat din mînă de obicei înainte de a afla ce se întîmplă pînă la capăt. Și mi-am spus: epicul a făcut din mine un cititor. Povestea. Istoria. Întîmplarea. Anecdota. E foarte posibil ca pe alții să-i facă cititori lirismul. Să citească un poem și să constate ce anume încărcătură sentimentală sau ce comoție produce poemul acela. Nu, eu trebuie să recunosc că cititul a fost legat la mine de epic, de poveste, de povestire și am continuat să citesc povești pînă foarte tîrziu, cînd, de regulă, se spune, de la o vîrstă înainte, că nu mai e cazul să citești povești; astea sînt pentru copii. Eu am ținut-o una și bună că poveștile sînt pentru oameni mari și le citesc și acum cu o mare plăcere. Cel mai mare povestitor al tuturor timpurilor și al tuturor literaturilor rămîne pentru mine Andersen, de pildă. Andersen cu poveștile lui, pe care le-aș citi, deși le știu pe dinafară, de nenumărate ori și nu le-aș lăsa niciodată, chiar dacă acuma știu ce se întîmplă, pentru că curiozitatea de a ști ce se întîmplă s-a modificat. N-a mai fost cea de la început. Vreau să vă spun că această curiozitate de a ști ce se întîmplă devine dintr-un prieten al lecturii și un adversar al ei. Dacă la un moment dat nu vezi sau nu vrei să știi decît ce se mai întîmplă, nu mai poți să citești, nu mai e interesant să citești. Și mai este ceva: cînd ai această curiozitate originară, asta e valabilă la I lectură, la a doua s-a terminat. Dacă cumva recitești o carte și nu mai ai această curiozitate, nu mai poți să explici în nici un fel lectura. Or, cu vremea, vorba prietenului meu Matei Călinescu, plecat în SUA de multă vreme, nu lectura primă contează, ci relectura. Lectura primă, asta a curiozității, este o lectură pentru tineri, pentru adolescenți, pentru inocenți, pentru amatori și cititorii hedoniști. Relectura face, de fapt, un cititor să devină critic literar. Deci, criticul literar este un cititor second hand; el nu mai are curiozitatea cu pricina. Și aici apare o problemă psihologică destul de interesantă. Mi-aduc aminte că citeam, prin 1950, aveam 11 ani, și citeam "Roșu și negru" al lui Stendhal în traducerea lui Ion Marin Sadoveanu, care tocmai apăruse în România postbelică. Și eram un cititor naiv, un cititor foarte interesat de ce urmează să se-ntîmple. Și eram absolut fascinat de niște lucruri de-acolo pentru că pe unele, trebuie să recunosc că la vîrsta aia nu prea le înțelegeam foarte bine. De pildă, cînd doamna de Renard, îndrăgostită de Julien Sorel, îi spune într-o zi "Lasă, acuma trebuie să ne despărțim, dar ne vedem la noapte" și autorul, Stendhal, comentează: "Și urmă o noapte în capul lui Julien Sorel de promisiuni extraordinare" - doamne, ce i-o fi promis doamna de Renard lui Julien Sorel pentru noaptea cu pricina? N-aveam nici cea mai vagă idee de ce se putea întîmpla. Și pe urmă mi-aduc aminte, dac-ați citit cartea, că, la un moment dat, Julien Sorel, ca să arate că este foarte sigur pe el și foarte bărbat, se decide să-i prindă mîna pe sub masă doamnei de Renard, care era mai în vîrstă decît el, femeie măritată, de altfel, și se hotărăște să-i prindă mîna pe sub masă pînă la ora zece. Și dacă nu i-o prinde pînă la ora zece - își trage un glonț în cap. Ei, vă dați seama că în momentul acela am intrat în panică și am făcut tot ce am putut ca să amîn scadența. Mi-era atît de frică să nu se-mpuște Julien Sorel încît am întrerupt lectura și mi-am văzut de alte treburi, tot gîndindu-mă Doamne-Dumnezeule, dacă se-mpușcă! Ca orice cititor naiv eram în situația de a nu-mi da seama că protagonistul unui roman de 500 de pagini nu se poate împușca la pagina 70. Rămînea fără erou principal cartea. Nu știam chestia asta pe vremea aia și mi-era atît de frică să nu se omoare Julien Sorel încît am lăsat cartea, am pus-o deoparte și m-am făcut că-mi pregătesc lecțiile pentru a doua zi la școală și bunicul meu patern, în custodia căruia eram pe vremea aia, și care-mi ținea un control strict al lecturilor, zice - "Ai terminat?", "Nu, am zis eu, sînt încă…", fiindcă avea obiceiul prost să-mi spună ce urmează; el citea mai repede ca mine. Îl mințeam, în loc să-i spun că sînt pe la pagina 70, îi spuneam că sînt pe la 40, ca să nu poată să-mi spună ce urmează. Toată nebunia mea era ce urmează. Și el, păcălit, îmi povestea lucruri pe care eu deja le citisem. Și de fiecare dată mi-era groază ca nu cumva să greșesc și să mă trezesc că-mi spune continuarea. Că mi-a stricat lectura, de exemplu, la "Război și pace". Eu tocmai ajunsesem la scena între Natașa Rostova și Bezuhov (da, e scena de amor, acolo, între ei). N-ajunsesem chiar la scena cu pricina și, din greșeală, seara, ducîndu-mă la masă, i-am spus unde sînt și mi-a zis - "A, zice, cînd calcă în străchini Natașa", expresie pe care o țin minte pînă în ziua de azi. Dar mi-a stricat toată plăcerea; mi-am dat seama instinctiv ce se întîmplă și atuncea mi-am jurat că nu-i mai spun. Așa că nu i-am spus ce-i cu Julien Sorel, am zis că mai am încă, mai e foarte mult, am amînat vreo 2 zile, mi-am făcut lecțiile la geografie, mi-am "pregătit" un tren în lemn, la lucru manual - astea erau plăcerile mele, neavînd nici un fel de manualitate, să mă fi pus să fac o treabă cu mîinile; așa am "făcut" un tren întreg; de fapt îl cîștigase bunicul meu la o tombolă și eu l-am dat ca fiind făcut de mine. Numai ca să nu citesc mai departe, de teamă să nu se împuște Julien Sorel. Ei, tipul acesta de lectură eu spun că m-a urmărit toată viața, chiar și acum, deși a venit momentul în care mi-am dat seama că nu lectura contează, ci relectura. Dar m-a urmărit pentru că, pe măsură ce, făcînd pe criticul literar, - m-am tot prefăcut toată viața că sînt critic literar și acuma toată lumea m-a luat în serios, - n-am mai avut această inocență și această încredere absolută în lectură. În final am spus: "Totuși critica literară e altceva". Eu cunosc o groază de oameni care au citit mai mult și mai bine ca mine. Niște oameni care n-au făcut critică literară; care sînt pur și simplu cititori, dar care, dacă stai de vorbă cu ei despre o carte, te umilesc prin felul, prin cunoștințele lor despre carte. Un exemplar încă în viață și foarte caracteristic pentru asta este nevasta lui Alexandru Ivasiuc, Tita Chiper. Tita Chiper, cînd eu scriam o carte despre Sadoveanu și ziceam c-am citit ca nimeni altul pe Sadoveanu, vreo 90 și ceva de cărți, îmi dădea niște detalii din romanele lui Sadoveanu, de-mi venea să leșin. Eu scriam despre Sadoveanu, citisem tot și habar n-aveam unde zice Sadoveanu chestia cu pricina. Ea știa absolut tot. Deci, totdeauna cititorii sînt altceva decît criticii literari. Critic literar fiind, la a doua lectură nu mai aveam plăcerea cu pricina, nu mai aveam bucuria de a descoperi niște lucruri, pentru că a doua lectură, spre deosebire de prima, este orientată exact invers. La prima lectură mergi de la început spre sfîrșitul cărții, la a doua și la a treia mergi înapoi, de la coadă la început. Știi ce urmează; este o mare diferență cînd citești o carte fără să știi ce urmează și cînd o citești știind cum se termină. Finalurile sînt ca niște lespezi de mormînt. Știi exact ce se întîmplă cu personajele și atunci trebuie să citești altceva. Ai alt text de descifrat decît la prima lectură. Cum am devenit foarte repede un fel de cititor profesionist - trebuia să scriu o dată pe săptămînă despre o carte - am pierdut bucuria primei lecturi și rămîne pînă în ziua de astăzi un regret al meu acela de a nu mai citi o carte cu ochii cu care o citeam cînd aveam 16 sau 17 sau 20 de ani și, ca să recuperez cumva și să ies din acest stress al celei de-a doua lecturi, care mi-a luat inocența, mi-am zis să scriu un fel de autobiografie a lecturilor mele în care să povestesc cum am citit eu pentru prima dată o anumită carte. Pe urmă mi-am dat seama că nu se poate, că e fals, că, vrînd-nevrînd, citind-o de nenumărate ori, citindu-i pe alții despre ea, eu vin cu niște idei contrafăcute care nu mai sînt cele pe care le aveam la vîrsta cu pricina. Și mi-am zis că aș da orice să mai pot să citesc o dată o carte, una din cărțile care mi-au plăcut, care mi-au marcat existența, așa cum am citit-o prima oară. Foarte greu să faci operația asta, dacă nu chiar imposibil. Și mi-am amintit de piesa lui Sorescu, "Iona", și unde știți că este personajul biblic înghițit de pește și care tot spintecă burta peștelui care iese să vadă cerul și dă de burta altui pește și mai taie o burtă și dă de alt pește și fiecare pește îl înghițise pe celălalt, peștele cel mare înghite peștele cel mic, încît nu reușește să vadă altceva decît burți succesive de pești dinăuntru. Și mi-am zis, uite cum un critic literar, cititor la a doua mînă, tot taie burta asta de cărți tot sperînd că dă de cerul liber, și cînd ajunge să vadă stelele, se uită mai bine la ele și constată că sînt tot departe. Nu se mai poate scăpa din burta chitului în momentul în care ai abandonat lectura inocentă pentru o lectură profesionistă, deci pentru o lectură la mîna a doua, pentru o relectură, cum ar fi. Inocența aceea este definitiv pierdută și, oricît ai încerca mai tîrziu s-o imiți, pentru că numai asta aș putea să fac eu acum dacă mi-aș scrie autobiografia, ar trebui să imit, să mă gîndesc cum a fost - eu nu mai știu de fapt și cred că nimeni dintre dv nu mai știe cum a fost prima carte, I lectură, cînd nu știai nimic, cînd nu știai ce urmează. E foarte greu, trebuie să începi să imiți și imitația este totdeauna suspectă. Dar atuncea m-a salvat Andre Malraux din care am citit nu mai știu pe unde următoarea observație: "Nu există, spune Malraux, experiență estetică pentru virginitate". Va să zică criticul care face experiențe estetice n-are nevoie de inocență, de virginitate, asta mă mai liniștea puțin, și m-am întrebat ce faci în condițiile astea, cu ce înlocuiești plăcerea lecturii? Sigur că, revenind la ideea principală, dacă vrei să faci pe cineva să citească - n-ai nevoie de altceva decît să-i sugerezi că lectura reprezintă o mare plăcere, una din marile plăceri ale vieții, să induci această idee. Dar, totuși, dacă el descoperă mai tîrziu că o carte trebuie recitită, că literatura este, de fapt, menită să fie citită nu o dată, ci de mai multe ori, cu ce înlocuiești această extraordinară bucurie pe care am avut-o cu toții cînd am citit prima dată "Robinson Crusoe" sau "Aventurile submarinului Dox", sau Dumnezeu știe ce alte cărți, de la 14-15 ani, cu ce poate fi înlocuită, adică ce justifică toate astea, pentru că, evident, rutina celei de a doua lecturi a criticului literar nu ține loc de plăcerea, de bucuria celei dintîi lecturi. Și atunci m-am gîndit că, în materie de cărți, ca și în materie de viață, există o diferență foarte mare între viața, respectiv lectura care se parcurge de la început spre sfîrșit și viața, respectiv lectura care se parcurge de la sfîrșit către început. La urma urmelor, care este deosebirea dintre o viață pe care o trăiești zi de zi, ceas de ceas pînă către amurg și o viață încheiată pe care o povestește biograful. Deosebirea este că viața pe care o trăiești este făcută, cel puțin atîta timp cît o trăiești, din elemente aleatorii. Totul este o întîmplare. Mai mult sau mai puțin. Faptul că noi ne întîlnim acum aici este o întîmplare, nu o necesitate. Invers, dacă viața s-a încheiat și privești în urmă, toate sau multe din aceste întîmplări îți devin deodată, par dintr-o dată a fi fost niște necesități. Brusc îți dai seama că nu era chiar o întîmplare că în ziua cutare din anul cutare te-ai găsit într-un anume loc. În noaptea cutremurului din 1977 doi bucureșteni și-au părăsit locuința din București și au venit la Brașov -Dumnezeu știe ce aveau aici - și au fost singurele victime din Brașov ale cutremurului, lovindu-le o bucată de stuc de deasupra hotelului "Coroana". Locuința lor din blocul "Scala" de la București s-a prăbușit. Dacă rămîneau la București mureau, au venit la Brașov și au murit. Sigur că cercul acesta vicios îți pune o problemă metafizică extraordinară. La urma urmelor există liber arbitru sau nu există. Ce trebuiau să facă cei 2? Să stea acasă - mureau, dacă au plecat - au murit. Cercul s-a închis. Or, lucrul acesta este valabil nu numai pentru viață, este valabil și pentru lectură. Cînd citești prima dată "Răscoala" lui Rebreanu, de exemplu, vezi într-un anume fel succesiunea de evenimente de la discuția aceea din tren despre problema țărănească și pînă la sfîrșit, fără să știi foarte bine, la urma urmelor, decît judecînd după titlu ce-i cu problema țărănească, ce au cetățenii ăia din tren care discută despre problema țărănească, alte probleme n-au, a doua oară cînd citești romanul, sau a treia oară, și știi ce urmează, începi să faci niște legături de un cu totul alt fel. Și atunci pierzi în inocență, dar cîștigi ceva: de pildă este o scenă în "Răscoala", mi-aduc aminte, în care Titu Herdelea, împreună cu Grigore Iuga, pleacă de la moșia lui Miron Iuga de la țară la București. E ultima dată cînd se duc la moșie, dar asta o știi la a doua lectură, pentru că, în timp ce ei sînt la București, are loc răscoala și Miron Iuga, bătrînul, este omorît de țărani. Acuma, citind prima dată romanul, nu știi toate aceste lucruri și ți se pare că plecarea celor doi tineri la București într-un docar, făcîndu-i cu mîna lui Miron Iuga, care stă pe treptele conacului, este o scenă banală, fără nici un fel de semnificație. Orice tată își conduce fiul pe drumul către studii. A doua oară îți dai seama că se văd pentru ultima dată cei trei. Că Grigore Iuga nu-și va mai vedea tatăl niciodată, care va fi omorît. Și, în momentul în care citești romanul a doua oară, știind ce urmează, simți, auzi în interiorul textului un fel de acorduri, așa ca în "Simfonia destinului" a lui Beethoven, niște acorduri în text, niște semnale, niște tobe care bat și te avertizează că este ultima dată cînd tatăl și fiul se întîlnesc. Miron Iuga, care stă, așa, ca orice boier de altădată, bine fixat pe picioarele lui în fața conacului, este ultima dată cînd îl mai vede în viață. Textul conține elementele astea de alarmă pe care la prima lectură nu le auzi, dar pentru care urechea ți se deschide la lectura următoare. Exista pe vremuri o glumă extraordinar de potrivită pentru ce vreau eu să vă spun: era vorba în gluma aceea de doi instrumentiști dintr-o orchestră care erau născuți la o zi distanță unul de altul, în același an, și care toată viața lor cîntaseră la niște instrumente oarecare din orchestra cu pricina, așa încît, cel mai bătrîn cu o zi înainte, s-a pensionat, și în ziua următoare s-a dus în sală să-l asculte pe colegul lui, care era încă în orchestră în ziua aceea, urmînd să plece și el. Și la sfîrșitul concertului l-a întîmpinat pe culoar, alb la față de emoție, alb ca varul, și spunîndu-i: Tu știi ce cînți acolo? - Da, zice, cînt nu știu ce parte din nu știu ce concert. - Da, zice, chestia aia pe care noi o cîntam împreună, tu la instrumentul tău, eu la al meu, chestia aia așa: Bam, bam, bam - știi cum sună în sală? Tam-tam-tam-tam. - Cum? - Tam-tam-tam-tam. Deci, destinul în text nu se aude decît din sală și după. Într-o operă literară, destinul, vocea asta din text, nu se aude decît la a doua lectură, la a treia lectură, la prima lectură nu o aude nimeni. Numai că a citi opera prin prisma destinului, nu prin prisma biografiei, este mult mai puțin - să spunem așa - plăcut și pasionant. Devine chiar alarmant, pentru că înseamnă că toate operele literare conțin cele trei note din simfonia lui Beethoven, trei note ale destinului puse într-o succesiune semnificativă. Deci, înseamnă că trebuie să citești cu totul altfel decît citeai pînă atunci. Curiozitatea aici nu mai joacă nici un rol, știi ce urmează. Atunci ce te face să citești a doua oară și a treia oară? Nu cumva chiar ideea că poți descifra într-un text aleatoriu în care totul pare o întîmplare, poți descifra semnele astea ale unui destin, ale unei ordini superioare, ale unei alte organizări decît aceea obișnuită cu care te întîlnești în viața de toate zilele? Și eu spun că a doua lectură se deosebește de prima așa cum se deosebește o biografie, să-i spun așa, de un simplu roman care povestește întîmplările vieții unui personaj. Biografia este un roman care începe cu sfîrșitul. Călinescu, în "Istoria literaturii", vorbind despre romanele consacrate de Cezar Petrescu lui Eminescu, cele trei volume, spune la un moment dat un lucru care de foarte multă vreme mi-a dat bătaie de cap, pe care l-am citit de multe ori și m-am întrebat care este sensul adevărat. Spune la un moment dat așa: într-o biografie începutul trebuie să-l pună pe cititor pe o anumită pistă, care este chiar aceea a unui destin. Și anume, o biografie începe totdeauna așa: În anul nu știu care luna cutare s-a născut Jean Francois-Marie Arouet di Voltaire; în clipa în care-ai spus asta știi totul, știi că urmează viața lui Voltaire, știi totul în cele mai mici amănunte, și atunci ce te impresionează în toată această poveste, ce te reține dacă nu ai nici o curiozitate? Știi perfect ce se întîmplă cu Voltaire, care este viața lui, de ce continui să citești? De ce continuăm să citim niște lucruri în care totul este predeterminat? Iată o întrebare la care sigur că ar trebui să răspundem, dacă vrem să știm de ce citim sau mai ales de ce recitim. Și mi-am amintit că un scriitor american mai puțin cunoscut, Wilder, autorul unui foarte frumos roman, bazat pe predestinare, "Ziua a opta", apărut pe vremuri și în românește, a scris o povestire inspirată dintr-un fapt real, și anume, prăbușirea unui pod dintr-un oraș sud-american, am uitat de unde, din Brazilia, din Argentina, nu știu de unde, deci o punte, un pod; povestirea se cheamă chiar așa, "Puntea Sfîntului Ludovic", în Buenos Aires, un pod, care la un moment dat s-a prăbușit. Și cîteva persoane, am uitat cîte, șapte sau opt, aflate întîmplător pe pod, au căzut și au murit. Povestirea lui Wilder este refacerea traseului fiecăruia din cele șapte, să zicem, personaje, către locul fatidic. Cum a plecat o călugăriță, o mamă cu un copil în căruță, un bărbat care se ducea la slujbă, un agent comercial care făcea reclamă și nu mai știu alte personaje,ce anume a făcut ca toate aceste personaje, la capătul unui traseu diferit și mai mult sau mai puțin complicat, să se întîlnească pe un pod și să cadă odată cu podul. Povestirea asta a lui Wilder este într-un fel paradigmatică pentru, să spunem așa, lectura a doua, relectura, care te face să nu mai citești ca simplu cititor, ci ca și critic literar. Noi știm că ei vor muri acolo și totuși este fascinantă descrierea. Deși știm perfect că toți vor muri, autorul nu dă nici o șansă nici unuia dintre personaje și nici nouă ca și cititori. Și totuși citim, vreau să vă spun, cu sufletul la gură, povestirea, deși știm c-o să moară foarte repede, după 5-10-15 pagini, în aceleași condiții. Ce este fascinant? De ce citim totuși pînă la capăt, într-un fel mai pasionat decît citim la prima lectură, cînd nu știm ce-o să se-ntîmple? Pentru că, mi-am zis eu, diferența dintre viață și destin, dintre viață și moarte este întotdeauna insesizabilă. Pentru că depinde de extraordinar de puțin ca tragedia să nu se petreacă. Dacă, de pildă, călugărița din povestire, care s-a oprit la un moment dat cu o cumătră de vorbă la colțul străzii, ar mai fi vorbit cu ea preț de o jumătate de minut, ar fi scăpat cu viață. Dacă mama cu copilul, la plecarea de acasă ar fi ascultat pe cineva care a strigat după ea "Ia ceva și îmbracă copilul că e frig" și s-ar fi întors să-l îmbrace, ar fi scăpat cu viață. Deci de fracțiuni de secundă depinde tot ce se întîmplă, de fracțiuni de secundă depinde de fapt viața noastră. Și, cum linia care desparte viața de moarte este o linie atît de subțire, într-o narațiune fictivă sau în realitate, firește că imaginația cititorului se admite și-ți vine mereu să intervii în text. Îți vine mereu să colaborezi cu Wilder și, aproape, cînd am citit prima dată cartea, știind istoria, deci la relectură, îmi venea să mă rog de autor să schimbe ceva: s-o mai țină cîteva minute pe călugăriță cu cumătra la colțul străzii, mă gîndeam - oare cum poți să știi dinainte aceste lucruri? De cîte ori în viața noastră nu ni s-a întîmplat să scurtăm ori să lungim vorba, fără să bănuim consecințele. Scurtatul sau lungitul vorbei înseamnă viață sau moarte, sau moarte sau viață. Ei bine, pînă la urmă amestecul acesta de fictivși de voață, linia asta subțire care și-n ficțiune și-n viață desparte inevitabilul de evitabil, trezește în noi o curiozitate poate un pic morbidă, recunosc, care ține locul acelei plăceri inocente, acelei curiozități inocente din copilărie, cînd citeam "Mizerabilii" și nu știam ce va urma și, cînd ne supăram și ne enervam, și ne venea să-i strîngem de gît pe soții Tenardie care o chinuiau pe micuța Cosette, ticăloșii aceia doi care o exploatau și o trimiteau noaptea cu găleata după apă, știind că-i e frică de întuneric. Ne vine să-i strîngem de gît și ne gîndim "Doamne, nu există o pedeapsă pentru toate astea?" Atunci nu știm acest lucru; cînd am citit prima dată "Mizerabilii" și cînd Jean Valjean, găzduit de episcopul Mirielle și tratat ca un om, ocnașul a plecat furîndu-i cele două candelabre de argint, nu știam ce urmează și mă gîndeam cu un fel de oroare la ce om e ăsta, că, tratat așa, după, ca pe urmă, la a doua lectură, să descopăr că, de fapt, mint, nu la a doua, mult mai tîrziu, am recitit romanul, după vreo 20 de ani, să descopăr că în ceea ce urmează există o formidabilă semnificație, pe care n-am văzut-o la început. Jean Valjean pleacă cu sfeșnicile băgate în sac, aleargă pe un cîmp, e noapte, caută un adăpost, nu-l urmărește nimeni, pentru că Mirielle, așa cum îl știți, în blîndețea lui, n-a dat curs, a fost furat, asta a fost. Nu l-a urmărit nimeni și aleargă pe un cîmp, se lasă noaptea și pînă la urmă găsește un coteț de cîine în care se hotărăște să intre ca să se adăpostească și să se culce. Și, înainte de a intra în coteț, hoțul, ocnașul, fostul ocnaș, hoțul care cu nerușinare înșelase buna credință a primului om bun pe care-l întîlnise în viața lui, ridică privirea și vede cerul, și vede stelele de pe cer. Și-n momentul acela avem în Jean Valjean un personaj kantian; cerul înstelat deasupra lui și legea morală din noi. Scena asta n-am văzut-o la prima lectură, nici la a doua, unde mă interesa dacă scapă, dacă nu-l prind urmăritorii, dacă Mirielle îl reclamă sau nu-l reclamă, dacă Javer a descoperit, i-a luat urmele. La a doua lectură nu mă mai interesa nici Mirielle cu bunătatea lui, nici Javer cu tenacitatea lui. (Ce bine ar fi dacă ministrul nostru de Interne, Rus, ar avea un Javer, acuma, care să se țină așa tot timpul după hoți și să nu-i scape nici o clipă). Nu mă mai interesa deloc, mă interesa scena aceea absolut fabuloasă dintr-un roman de adolescent, să spunem. Dar nici un adolescent vreodată n-a văzut scena cu cotețul și stele deasupra capului și cu Jean Valjean care descoperea că există o lege morală. Un roman pentru adulți, de fapt. Și uite la ce e bună a doua lectură. Uite ce vezi la a doua lectură, uite cum se fac relațiile din text, de care n-ai fost conștient înainte. Și vreau să vă spun că am recitit oarecum gîndindu-mă la lucrurile astea zeci de cărți care îmi plăcuseră cîndva extraordinar și am încercat să le pun într-o altă ordine, aceea pe care ți-o dă lectura. La a doua lectură nu te mai interesează toate astea. La a doua lectură te interesează celălalt desen, dacă vreți, care se schițează într-o operă literară. Și am să închei spunînd următorul lucru: una din vechile mele obsesii este aceea a desenului din covor. Tot în Wilder, în ziua a opta din roman există o scenă în care un tînăr stă de vorbă cu un rabin și discută despre viață și despre moarte, despre Dumnezeu, despre destin, despre neprevăzut. Și atunci rabinul îi arată un covor de rugăciune și i-l arată cu spatele. Zice, "Vezi covorul ăsta? Ce vezi aici?" - "Niște noduri și niște semne - cum ar spune Nichita Stănescu - niște fire și niște noduri", zice "Ia uită-te pe partea asta" - "Da, zice, văd un desen" - "E, îi zice rabinul, oamenii sînt totdeauna sortiți să vadă dosul covorului. Numai Dumnezeu îi vede fața". La prima lectură vezi dosul covorului și vrei să știi ce noduri se mai fac și ce noduri se desfac. La a doua lectură vezi fața covorului, desenul din covor, miracolul, destinul, cu alte cuvinte, esențialul.
Acuma, dacă cineva are curiozitatea să vadă toate aceste lucruri - citește, dacă nu o are - nu citește.

(Culegere și prezentare de Carmina Trâmbițaș)

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafică Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama