Doina Ioanid E vremea să porți cercei,
Editura Aula, Brașov, 2001, Copertă - Dan Perjovschi

Nicoleta Cliveț

Despre feminitate, altfel


Poemele Doinei Ioanid din recent apărutul volum E vremea să porți cercei (Aula, 2001) nu diferă fundamental de cele din Duduca de marțipan (Univers, 2000). Ritualul luării în posesie a lumii continuă, însă nu doar prin privirea safică, participativă de la debut. Aceeași scriitură precisă, directă, rafinată concentrează acum un mod propriu de a concepe, de a aproxima feminitatea (în fond, supratema volumului). Insistența pe momentele de trecere dezvăluie o natură vibrantă, alarmată de îmbătrînire, singurătate, moarte și preocupată să vorbească despre toate acestea, și despre altele, "cu groază, ca o adevărată estetă": "O strămătușă mi-a vorbit odată despre sexul clopoțind al bărbaților. Cu groază, ca o adevărată estetă. Mi-a vorbit despre imperfecțiunea lor notorie, despre umbrele ce le străbat carnea și-i bîntuie neîncetat. Despre frica ce le macină pielea și imaturitatea lor obositoare.
Dar ce știi tu despre bărbați, cățelușă cu dinți fragezi?
Știu numai cum dimineața privirea ta se revarsă asupra mea deodată cu lumina încăperii, cum mă încurc într-un gînd trimis de tine la extremitatea degetelor. Știu doar să descifrez imagini răzlețe apărute pe brațele tale și încercările de roman înscrise în palmele mele" etc. Cele cîteva imagini mai brutale, mai îndrăznețe nu pot înșela asupra firii profunde a poetei, ele fiind doar încercări de a brava și de a abate astfel atenția de la sentimentalismul și patetismul funciare. De o senzualitate "vegetală", de interior și cu un aer buimac, ea caută să-și dibuiască feminitatea, să și-o lămurească mai ales în aspectele ei exterioare, căci efortul de a o explora arheologic e, deocamdată, amînat. Asupra aspectelor abisale, scandaloase ale feminității se tace zgomotos, nu însă și asupra confuziei femeii la treizeci de ani, a indeterminării apăsătoare, a refuzului de a deveni, dintr-o Afrodită adulată, o Demetră (dez)iluzionată: "Femeia la treizeci de ani. Vîrstă imatură, cînd încă iubitul te înconjoară ca o apă caldă. Ziua de vară de după perdele prăfuite. E vremea să porți cercei. Urechile însă refuză, se umflă. Atîrnă grele ca niște ghivece. La treizeci de ani urarea să faci copii frumoși de turtește de tot. Să crești copii ca să uiți de trupul mototolit, de frica dospind în măruntaie, de iluziile care-ți dau tîrcoale. Te împotrivești cu blîndețe: mai sînt atîtea de făcut".
Împovărătoarea condiție feminină își are, însă, și momentele ei de grație; în orizontul corporalului, al senzualului deruta se risipește, la fel și sentimentul de ființă amînată. Erotismul îmblînzește angoasele, dă sens, instaurează un continuum el-ea (și ei-moarte), suprimă distanțele. Descoperirea celuilalt (printr-o ființă concretă, prezentă, mereu invocată), ieșirea în întîmpinarea lui și dorința identificării marchează o evoluție în raport cu volumul de debut. Contactul se revelează ca formă profundă de cunoaștere și de comunicare, nicidecum ca simplu schimb, reciproc avantajos, între două epiderme: "O negresă răgușită cîntă în surdină, aspirînd singurătatea camerei. Prin fereastră, lumina felinarului. Mîinile mi se plimbă pe umerii încă firavi, refuzînd căptușeala mușchilor. Zgura de peste zi alunecă de pe noi.Vocea negresei se stinge. Somnul alături de tine. Căutînd căldura coapsei. Frumusețea se naște sub palmele mele. Visele migrînd de la unul la celălalt. Dimineața, deprinderea luminii, chipul amenințat de zgomotul străzii. Îmi lipesc gura de umărul tău și simțurile mele zbîrnîind se întind spre tine. Cînd nu mai rezist, îmi apăs fruntea de perete, iar peretele bubuie gata să explodeze. Deschid geamul și încerc să respir. Totul devine suportabil: putem sta față în față, sorbind din ciocolata fierbinte, discutînd despre o mie de nimicuri. Și totuși, ca o eșarfă molatecă, parfumul cărnii tale mi se înfășoară în jurul gîtului. Din ce în ce mai strîns".
Dacă prin Duduca de marțipan debuta o poetă atipică, dar deja formată, prin E vremea să porți cercei se prefigurează un al doilea debut al Doinei Ioanid - cel de prozatoare. Consistența epică a ultimelor poeme îndrăgostite lasă să se întrevadă o astfel de evoluție.

Mihai Vakulovski

E vremea să porți chiloți
sau Două înghețate topite la soare


"Poezia și-a aruncat chiloții în stradă" (Rodica Draghincescu)
"Vreau doar un bărbat plămădit după asemănarea mea" (Doina Ioanid)

Doina Ioanid îmi place, iar ultima ei apariție editorială, "E vremea să porți cercei", e o carte frumoasă și elegănțică, mai ales că grafica îi aparține cui îi aparține, iar poeta nu se întinde (ca frații "optzeciști", dar să nu mai arătăm cu degetul) pe sute de pagini (ci doar pe 38 minus 4) și-și scrie poezioarele doar în josul paginii (cineva, din afara cîmpului/lagărului literar, mi-a zis, cînd a văzut cartea, că înainte credea că Doina Ioanid e poetă, da uite că ea scrie proză…). "E vremea să porți cercei" este declarată de către autoarea ei (pe afișele de la lansarea care va avea loc în podul unei biblioteci și-n autografele de pe pagina 3) o "carte îndrăgostită".
Și acum să le luăm pe rînd, în ordinea în care ea scrie. Și, totuși, pe scurtătură. Să facem pași. De vals, ca Nicolae Fechete, chiar dacă nu prea le am cu dansu ista. Pas 1. Titlul: "E vremea să porți cercei". - Pas 2. Dedicație: "Lui Mihai". - Pas 3. Primele 3 rînduri. Minus 6 cuvinte: Primele două rînduri care se revarsă (2 cuvinte) în rîndul 3: "Într-o zi însorită. Realitatea feselor ușor granulate. / Moartea tatălui, eveniment precar. Îmi trec mîna peste / sexul tău. " O.K.. Pentru cititorul care nu știe. Și căruia îi comunicăm un singur detaliu: Mihai din dedicație e soțul Doinei Ioanid, "amantul anului 2000": Mihai Ignat, asistent universitar și poet. Din cei 3 pași plini de grațiozitate, no, putem deduce că (1) cel căruia i-a venit timpul să poarte obiectul ăla (la urechi) e asistentul Mihai Ignat din dedicație (2) și … ceva detalii din (3), pe care cititorul doar un piculeț ingenios își și poate imagina (îți închipui?), acțiunea-scena fiind îndeajuns de filmică pentru asta, taman așa cum se cere la "Brașoveanul". Pe cititorul din mine l-a lăsat rece (ba mai mult) corporalitatea -realitatea acelei zile, fie și însorită ("la mare, la soare…", vorba cîntecului), însă nu putea să-mi scape partea activă, ca să zic așa, cea cu (deja) cercei, a cuplului care "Îmi trec mîna peste / sexul tău", iată. Și acum să nu-mi vorbiți de eu poetic, ea poetic, tu liric ș.a., că n-am făcut teoria literaturii cu Mircea Martin și nici cu Gheorghe Crăciun, deși poate că mi-ar fi plăcut. Ca și eului liric, de altfel. Și, dacă tot am pornit la drum cu citatele, să continuăm. Începutul celui de-al doilea textuleț: "De cîte ori încercam să prind un bărbat, îl vedeam cum / se destramă. Fără chip, fără trup și fără nume. Numai tu ai / rezistat atingerii mele, refuzînd să te risipești." - ha-ha-ha… Început poem 3: "O strămătușă mi-a vorbit odată despre sexul clopoțind al bărbaților" - no coment sau cum asta? Și, mai la vale: "mă încolăcesc în jurul sexului tău. / Pielea mirosind a lapte și migdale. Alunecăm apoi pe / covor, ca două înghețate topite la soare."
Chiar dacă e, cum am mai zis, subțirică, "E vremea…" e scrisă în timp destul de întins, în cel puțin doi ani ("Femeia la treizeci de ani. Vîrstă imatură, cînd încă / iubitul te înconjoară ca o apă caldă" - "La treizeci și doi de ani furia se izbește de pereți și se / întoarce împotriva mea.") și, cu toate acestea, se pot vedea cu ochiul liber influențele, de la Blaga la Cărtărescu și alți poeți "optzeciști" pînă la Mihai Ignat din ultima sa carte, "Klein spuse", cea "fără coperte", "fără ISBN", cu care poate fi citită în paralel (Doina Ioanid: "Îmi spui că ești mangă, dar eu nu știu încă ce / înseamnă asta. Mangă, dar n-am băut nimic. Și-mi sttrivești degetele" - Mihai Ignat: "Nu reușesc să mă-mbăt și nici nu simt nevoia"). Ce zici dacă mai citez un rînd-două: "Să-mi păstrez ponderea, să fiu înțeleaptă", "Nimeni nu se poate compara cu mine". Și încă unul, ei, numai unul: "Acum totul pare irelevant". No.
Ca și în "Jurnal-ul" lui Mircea Cărtărescu, cea de-a doua carte a Doinei Ioanid e doldora de o mare dorință de a scrie. Dar…despre ce? Despre "Bruma din octombrie (care) udase casele, asfaltul"(pag. 26)? Despre "Cîmpul întins, fierbinte, copacul plasat chiar în mijlocul lui. Plin de ciori."(p. 23)? Despre "Scîrțîitul porții de fier. Mingea lovind asfaltul"(p. 26)? Despre cum "Dugheana e slab luminată. Înghesuiți, oamenii beau / halbă după halbă. Și ca să treacă timpul mai repede / povestesc, zumzăie, își aruncă sudălmi transparente. Fețele / uleioase plutesc peste spuma de bere" (p. 31)? Despre cum "Trenul oprește într-o haltă" (p. 32)? Despre cum "Greierii țîrîie"(p. 36)?… Texte care încep cu "E iarnă", ca-n compunerile școlărești, de care Doina n-ar fi uitat dacă, după absolvirea facultății, și-ar fi încercat talentul măcar un an și-n liceu sau gimnaziu. Texte pe care le uiți imediat după ce le-ai citit.
(De menționat că, ca și "Duduca de marțipan", "E vremea să porți cercei" are un sfîrșit optimist: "". Sfîrșit optimist).

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafică Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama