O apărut

Carmen Gheorghe


Hamburgerul lui James Joyce

Ed. Rao, 2013


Vineri, ziua în care bărbaţii (nu) dezamăgesc


A fiert un ou, sâmbată pe la 5 şi, presărând sarea peste albuşul sticlos, şi-a amintit.

De fiecare dată sarea -fie cuvântul scris pe undeva iurea, fie materia, sarea cu granulaţia mare, cenuşie în ciubăraşul de lemn îi aminteşte de prânzul la Kentucky&. Nu ar fi vrut să mai învie nimic, era deja atâta timp, un an, doi, trei, nu are rost să socotească,- pentru ea timpul, ireversibil în consistenţa lui, face ravagii, pentru el, pentru bărbaţi în general se pare că nu are valoare...În februarie spunea un coleg de la Iaşi că ar fi putut-o întâlni la Alba Iulia, în vară, iar ei i s-a părut imposibil aproape prin rezonanţa lunii- iulia/iulie?! Prezentul prea viu, prea intens, zăpada grea pe copacii din Parcul Regal, traversatul parcului pe seară spre cină sau dimineţile trecute în fugă către orele de curs, toate erau vii, acaparatoare, ele nu lăsau loc închipuirii, viitorului unei veri ce va sau nu să mai vină...

- Pentru mine e sigur nesărat,... a zis, aprioric şi imuabil, în ziua de vineri în care lucrurile se întâmplă, că vrem, că nu.

Faptele erau mai mult sau mai puţin conturate -cel mai bine reţinuse convorbirea telefonică, sâcâitoare, apoi insistenţa cu care spunea că ea arată bine, că e frumoasă, că are o privire specială, afirmaţii repetate acum, ca şi atunci. Fără consistenţă, fără să mai lase urme. Apoi aceeaşi privire fixă către mâini, către degetele cu inele, în timp ce, prin spatele lui, tineri înfipţi în viaţă cară tăvile cu pui şi cartofi prăjiţi indigest. Nici atunci nu spusese nimic, dar ştiind deja ce gândeşte nu mai trebuia să spună, sau poate nu mai gândeşte la fel, şi atunci, mâinile ei, la fel de subţiri, nu mai fac parte din poveste.

Abia acum, după luna care a trecut din martie, simte căldura acelei întâlniri. Nu a dorit-o. Îl sunase, nu, nu îl mai sunase, îi dăduse un sms fără nici un conţinut, sunase el, era ceva amestecat şi, în confuzia creată, nici ea nu mai ştia de ce o suna, de ce îi răspunde. De ce se întâlnesc. Da, ca să vorbească, poate, să fi zis el?, sau nu.

Îi venise ieri în minte, după câteva săptămâni, o scenă din ”Dansatoarea din Izu”, cartea unui autor japonez mort prin sinucidere cândva; descrisese acele scene cu păsări moarte, pui de păsări. Odată avusese şi ea un pui de găină care căzuse în apa maşinii de spălat şi, lăsat peste noapte într-o căciulă de lână, piuise până la moarte. În povestirea amintită, bărbatul spăla păsărelele. El ştie că le omoră, că piciorele lor subţiri se chircesc de frig şi că, aşezate deasupra focului, le arde pielea...vrea să le salveze şi le face mai rău. Apoi vrea să le resusciteze şi ele mor una câte una. Apoi el cumpără altele şi le face baie în lighean, ele se răcesc şi mor peste noapte. Toate insistenţele acelea inutile îi vin în minte acum, vineri pe la prânz şi acum, sâmbătă, după fiertul oului. Nimic nu va putea învia povestea de iubire. Nici privirea lui aţintită asupra ochilor ei. Căci ea priveşte aripioarele picante şi nu spune nimic din ce gândeşte. Aripi şi picioruşe de pui chircite. Nici amiaza puţin ploioasă şi nici amintirea unui bucheţel de violete pe care îl văzuse în mâna unei doamne atunci când se îndrepta spre el, nimic.

În faţa intrării din Cişmigiu, în acelaşi univers- concentraţionar?- ei e întâlnesc. Întârziase, el, la fel. Ea aşteptase în librărie, la fel. Încă nu citise povestea cu păsări dar în prezentul în care scrie acum deschide cartea lui G.Călinescu şi dă peste un bilet, din aprilie. Era cu câţiva ani în urmă, când pe tot felul de foi îi scria, mereu, într-o volubilitatea pe care o are şi astăzi, dedicată însă altor cauze. Că e soare, dar rece, şi are un pardesiu nou, că e tristă şi că are probleme, cu facultatea, cu raportările la cercetare, din astea. Doar telefonul pe care i-l dăduse în Vinerea mare o mai ostoise, nu cine ştie cât, el spune că au adus lebedele negre pe lac şi că a ieşit în pulover pe stradă. Ea se privea în vitrina unui magazin ”Orange” din centru şi ştia că cele trei zile în care nu vor vorbi vor trece ca un chin. Erau încă împreună. Şi iată cum găseşte biletul şi citeşte despre păsări, tot în aprilie. Nici un semn, doar coincidenţe ...de fapt, lucruri pe care le observi sau nu, căci nici o coincidenţă nu mai este aşa dacă nu o percepi astfel. Îşi pierde înţelesul când treci peste, indiferent, şi când oamenii nu mai sunt plăci de rezonanţă.

Voia să plece, să scape şi, la fel, în acelaşi timp, să nu se mai sfârşească nicicând, lumea să-şi încheie mersul la masa de placaj din fast food. Văzuţi pe stradă, cu distanţă între ei, nu se distingeau cu nimic, un bărbat, o femeie, oameni normali care străbat împreună o porţiune de bulevard. Aşa cum parcurseseră cândva bucăţi de existenţă. Prea multe se întâmplaseră în ziua aceea şi trecuse peste ele ca şi peste întâlnirea lor neplănuită, cu detaşare, ba chiar cu superficialitatea pe care o afişa în prezent. Juca rolul femeii moderne, peste care vorbele şi privirile oamenilor, ale bărbaţilor curg ca apa peste ghiarele subţiri ale puilor de sturz spălaţi prea mult. Îi făcea bine noianul de relaţii uşoare, light, îi dădea o agitaţie din care nu voia să se trezească, era, este poarta spre cealaltă lume, în care irealul şi imaginaţia sunt mai tari decât această stradă, acest ceas, această fiinţă din faţa ei.

Îi simte mirosul părului când se ridică şi revine apoi la masă. Sau nu era acum, ci atunci, în alt restaurant, la C. E schimbat şi totuşi, nu. Nu se va schimba niciodată. Ea răspunde la telefon, cochetează- o idee, discută destul de mult, el se ridică, goleşte tăvile în recipientul de gunoi. Sau poate nu. El doar aşteaptă să sfârşească de vorbit- ea ieşise atunci în cealaltă încăpere să spună când vine acasă, când se duc după tapet.

Ce caută aici? Ştia că nu vrea să facă asta. Că sub pielea cu solzi care îi crescuse sub rochie, aceeaşi, cu pliuri de stofă, va plânge cu picături de apă leşioasă din ligheanul cu păsărele. Şi nici nu reuşeşte să îl roage să facă ceva pentru ea. Ca să se sfârşească după scenariul ei...

Coborâseră apoi împreună pe bulevardul aglomerat, distanţaţi, înspre locul în care parcase maşina. Ea va lua un taxi, se vor îmbrăţişa, lumea va reveni- dacă cumva se răsucise vreun sfert de arc de cerc, şi, pe la garduri, micile magnolii se vor chirci în boboci nereuşiţi, de un roz aproximativ.

Între timp, ea îl va suna la telefon şi va reuşi să îl roage să facă lucrul acela. Era iar vineri, pe la prânz, şi pentru că acum ştia de ce i se întâmplase povestea cu el, singura raţiune pentru care îl căutase era ca să îi dea nişte cărţi. Voia să îşi justifice în faţa ei indolenţa lui, să îl salveze de el însuşi în faţa ei, să creadă că el înţelege şi că ce este ea acum va conta şi pentru el. Pentru asta avea nevoie ca el să îi dea nişte cărţi pe care ea să le păstreze. Nu fuseseră prea multe ocazii pe vremuri, el se grăbise odată cu o pungă roz de cadouri în mână, la începuturi, dar apoi farmecul dat de gesturile mici, de o frunză din parc sau de o foaie ruptă din agendă nu i-a trecut prin cap vreodată. Şi nici nu le-a apreciat pe cele care au venit în geanta ei galbenă, de Crăciun sau de o zi aiurea, a lui martie.

Şi totuşi, de dimineaţă văzuse mica magnolie din faţa facultăţii, bobocii ei grăsuţi băteau în mov, dar cum primise tocmai din alt buzunar sticluţa cu parfum franţuzesc, uitase. Pe mâna stângă a clădirii, arborele firav de lângă fereastra decanului îşi pierduse inocenţa sub soarele de martie, iar ziua, pragmatică, muşca din aripioara picantă faţă în faţă cu o altă realitate. Acum însă ştia să nu mai creadă. Învăţase reţeta- se trec bine prin mălai sau făină, se asezonează cu iuţeală şi se servesc rapid, fără prea multe explicaţii, cu garnitură de lacrimi sărate -atenţie, foarte picant.

Îl roagă să cumpere cinci titluri din autoarea ei preferată. Mai lipseau încă două ca să le aibă pe toate la marginea patului larg, unde mutase recent mica ei bibliotecă de suflet. Pe partea dinspre fereastră, o cutie de pantofi stă plină cu foi, iar mapele cu recenzii sunt acoperite cu cărţile Virginiei Woolf. Pe noptieră, cotoarele se lasă citite când deschide ochii, iar coperta roz a ”Jurnalui” îi aminteşte că şi ea a scris o carte şi că aceeaşi editură a ales aceeaşi culoare ca să îi dea contur propriei ei poveşti. Camera e plină de cărţi.

Probabil a zis ceva şi de tatuajul învechit dar păstrat destul de precis, căci nu mai ieşise la soare de câţiva ani. Dar nu putea, o, nu , nu putea crede că a avut curaj să îi ceară asta, să îl trimită la cumpărat de cărţi. Pentru ea asta ar fi însemnat o recunoaştere din partea lui a ceea ce devenise o reuşită, adică ce făcuse cu ce i se întâmplase; era o încercare de a-l primi în lumea ei de acum şi apoi de a-l alunga definitiv. Încă nu ieşise în grădină ca să ardă materialele după care scrisese primul roman, încă nu reuşise asta, uitase sau nu, dar din telefon ştersese numărul de telefon şi îşi trăise viaţa aşa cum se putuse. Punea sare în piureul de cartofi, dădea telefoane, scria, uneori îi apărea în vis. Niciodată nu vor mai cumpăra împreună brânză de la Matache. ...Şi el părea serios, îşi nota titlurile, cele pe care urma să le cumpere, deşi ea voia să i le dea pe cele pe care le avea, ca să i le cumpere el pe celelalte, să le caute el. În sfârşit, făcuse şi asta. Ce mai conta, nu era nimic de pierdut, avea deja imaginea ei ca o femeie ciudată, o arlechină pe care nu o iei acasă, ci te amuzi doar la spectacol, te simţi bine şi apoi o uiţi.

Apoi trecuseră câteva săptămâni şi, conform unui mod comun de gândire, ea şi-a spus că el s-a supărat, că...”să mă trimită la librărie, cum adică? să îi cumpăr cărţi, ce mai e şi cu scrisul ăsta, ce exaltare trecătoare, ce aiureală copilărească...” Doar era aproape jumătate de an de când lansase cartea şi el nu avusese curiozitatea să o caute, să întrebe de ea, să facă ceva. Cartea ei! Niciodată el nu surprindea, lăsa, cum s-ar zice, iepurele să se strice în frigider.

Uitase mai apoi, vorbise doar cu o prietenă, odată, despre asta şi închiseseră subiectul, da, a rămas la fel, nu îl interesezi, draga mea, nu l-ai atras niciodată cu adevărat (!?), nu ai fost în viaţa lui decât locul de sub chiuvetă unde ascundem cutia cu bomboane de ciocolată de la Londra.

Toată săptămâna umblase pe la bănci, fusese numai în partea cealaltă a realităţii, care o îneca în lighean, şi, ajunsă acasă, aşezase în vaza albă cele şapte lalele mov. Toată iarna râvnise la ele şi, în loc să cumpere câte trei, câte trei, obişnuia să-şi aducă acasă o dată un buchet de flori în fiecare sezon, să le fotografieze, să se entuziasmeze orgasmic, tăcut, în dormitorul cu perdele trase, în care scrie şi trece mai departe (îi vine în minte cum vorbise cu vânzătoarea de flori de la piaţa Matache,- erau împreună- când i-a zis că vine să cumpere pentru mama lui 11 crizanteme albe...ziua ei era cu două zile mai devreme, dar ei nu i-a luat flori niciodată).

Deci erau primele lalele de anul acesta, şi probabil şi ultimele. Poate să mai treacă vreodată pe la ”Iris”, în Bucureşti...dar cum se mutase în alt cartier, nici florăria mirifică la care fotografia vitrinele nu îi mai era accesibilă. Aşa că atunci când a sunat telefonul nu punea sare în bucate, ronţăia ciocolată amăruie în odaia de dormit, tândălind pe lângă lalele. Erau mov şi prelungi, ca amintirea buchetului din cartea ei...cozile lor, necontorsionate, nu aminteau mai deloc de S-ul oraşelor în care culoarea roz i-a apărut pentru prima dată, în zile cu 2 şi 3, sau iarna la fereastră, din ninsoare.

Şi zice că a căutat cărţile, că nu a găsit toate titlurile, că a trebuit să apeleze şi la altă editură, că s-ar fi străduit, că are pachetul cu cărţi.

Tocmai se gândise să scrie un mic eseu pe tema cum dezamăgesc bărbaţii vinerea, dar primind acest telefon a simţit, nu atunci, ci acum, o căldură în spatele ochilor, pe dinăuntru, ca atunci când îţi dai seama că nu ai faţă decât pentru ceilalţi, că nu îţi vezi faţa niciodată, că eşti doar o reflecţie în ochii celorlalţi, că închis în corpul tău, nu poţi fi adevărat decât dacă ieşi şi te arăţi celorlalţi. Ieşise deci câteva clipe în prag şi primise cărţi. Avea şi şapte lalele. Movul lor sidefat, sub panglica cu buline, nu mai părea pielea de pe picioarele păsărelelor moarte de frig. Pe la două sau trei, vinerea, bărbaţii mai fac, rareori, gesturi comandate. Bine şi aşa.

Să fi găsit astfel răspunsul la întrebarea ”Ce ne ajută să suportăm o existenţă insipidă?”. Să fie atât de simplu?

Când personajul feminin din ”Cei mai frumoşi ani”, o Barbara hotărâtă şi perseverent principială, spune că este a very good losser, el îi răspunde că şi el, blond, e la fel. Totuşi, ea are o practică mai îndelungată, fiindcă lui, frumos, deştept şi bogat, i-au mers toate uşor, au venit niiiiiice and easy. Aşa simte şi ea, c-a pierdut din nou, atunci în vinerea cu aripioarele picante, căci nu voia, nu mai voia,- el trebuia să iasă definitiv din viaţa ei, ca un anotimp care nu îşi mai înfloreşte magnoliile pentru nimeni. Şi că în tren îi va fi iar greu şi că da, arată banal, dar a lăsat o urmă în viaţa ei, aşa luzăr cum e ea în iubire.

Şi chiar dacă îşi pun sare când nu e nevoie, întârzie pierduţi între rafturile librăriilor din centrul oraşului, lângă parcul mare, şi par să înceapă o nouă etapă în carieră, unii bărbaţi îşi mai arată rozul inimii la prânz, câteva ore, într-o zi de vineri.

Viaţa începe vineri să citească?

 

Andrei Mocuța

 

Nu există cuvinte magice

Ed. Tracus Arte, 2013


Șobolanul Sherlock


Fiecare carte

pe care o deschid

ascunde însemnările

de lectură ale

șobolanului Sherlock.

Între timp a răposat

dintr-o supradoză

de romane polițiste.

Ultima lui însemnare:

„Mă omoară pata

de pe mustața lui

Hercule Poirot.

Ce-o fi fost în capul

doamnei Marple să-l

îndoape cu dulceață

la micul dejun?”

 


Hăul răcoros


După moarte, toți cei

care nu sunt mormoni

merg în Hăul răcoros.

Reformații, budiștii,

baptiștii, catolicii,

musulmanii, evreii,

și cavalerii Jedi.

Plonjează în Hău cu

stângăcia unui cadavru,

dar respectă regulile de

circulație ale acestei lumi.

ATENȚIE

LIMITĂ DE VITEZĂ

175 KM / ORĂ.

 


Fumători acvatici


Chiștocurile de pe suprafața apei

sunt ochii de pază ai pescarului

ce veghează consumul de tutun

din rândul peștilor.

Peștii au obiceiul să fumeze

doar jumătate de țigară,

lăsându-le piraților să mai tragă

din mucurile rămase.

Asta e înțelegerea lor.

 


Nu există cuvinte magice


Nu există

cuvinte magice.

Te iubesc

nu are destulă

forță magică

nici cât s-aprindă

un chibrit,

atunci când dragostea

e pipa pescarului

umplută cu

alge marine uscate.

Se-aprinde ca

un candelabru

de cristal,

din care căldura

iese brusc

și pentru totdeauna.

 


Polițiștii sufletului


O sirenă cântă la umbra

unui nor

și privește în apele adânci

ale propriei vieți.

Corăbiile se prăbușesc

lângă patul ei,

privind-o cum doarme,

cu fundulețul în sus

și fața în pernă.

Visele ei nu vor să crească

la fel de mult

ca dragostea marinarilor

fiindcă sirenele sunt

o categorie a stării civile

și lucrează pentru ei,

iar ei sunt polițiștii sufletului.

 


Posibilitățile infinite ale viselor


Cea mai mare greșeală

pe care o poți face

e să crezi

că ești în viață,

când de fapt dormi

în anticamera vieții,

combinând

starea de veghe

cu posibilitățile infinite

ale viselor.

 


Îmi place noua ta rochie


Îmi place noua ta

rochie.

E prea scurtă

ca să ascundă

sub ea

povești de dragoste

cu alți bărbați

și n-are nici falduri

care să se miște

în ritmul crengilor

atunci când vântul

nu mai bate.

 


Întoarce o casă bântuită pe dos


Întoarce o casă bântuită

pe dos

și vei găsi o fantomă

cu alți ochi, alt suflet

care se-mbată de frumusețe

și se holbează la lume

Ca la un buchet de morminte

pe care îl pune cu grijă

într-un vas nevăzut.

 

Victor Cilincă

 

JIHAD

sau

Pedeapsa charizilor

(roman de anticipaţie)

Ed. Ratio et Revelatio, 2013


Locotenentul Martin Poltrow se abţinu să nu vomite. Avea o nevoie acută de ţigară, însă în Departament era interzis fumatul şi nu-şi permitea să fumeze aici: oricînd putea să apară presa.

– Cu ce a făcut asta? se miră cu voce tare sergentul Conetti, continuînd să mestece gumă. Omul ăsta era desigur făcut să fie gunoier, autopsier sau pescuitor de cadavre. Locotenentul îl văzuse de multe ori mîncînd hot dog lîngă pungile cu resturi umane tocmai descoperite în vreo canalizare. Dar de data aceasta, totul depăşea orice imaginaţie - chiar şi nesimţirea lui Al Conetti! Cadavrul, în uni-formă de paznic, mai avea încă o mînă crispată pe ţeava de apă retezată, prin care susura apa. Pieptul, capul şi cealaltă mînă nu se vedeau însă nicăieri. Or fi căzut în stradă?

Maşinile care încep să măture la ora trei puteau face curat pe Fifth Avenue, fără ca gunoierii să observe neapărat un cap inform sau o mînă fără stăpîn. Era chiar mai bine să nu „vezi”: scăpai de complicaţiile cu poliţiştii, care te puteau înhăţa ca suspect! Foarte curios era însă felul în care partea de corp rămasă, sprijinită de parapet şi aplecată nefiresc în gol, fusese secţionată. Haine, piele, totul fusese tăiat neregulat, marginile tăieturii semănînd de la distanţă cu un fermoar şi singura explicaţie ar fi mers numai dacă domnul Janoceck ar fi fost făcut din ceară fină şi cineva, cu o lampă de gaz, l-ar fi topit. Picături de piele, picături de pînză, picături din lanţul de argint din care cîteva zale rămăseseră agăţate de un nasture, dar şi picături din... oţelul pistolului, toate aceste picături încremeniseră acolo de cînd ceva îl tăiase pe paznic în două. Cum poţi să faci portretul robot al unui astfel de lucru ucigaş, dacă acesta o fi cumva de pe aici, de pe pămînt?...

„În fond, cu asta o să-şi bată capul medicul legist”, se gîndi ceva mai relaxat Poltrow. Ştia că lucrurile care-l depăşeau pe el puteau fi considerate deja clasate. Apoi, întorcîndu-se către Conetti, care mesteca în continuare, ceru:

– Dă-mi şi mie chewing gum! Locotenentul se gîndea iar la o ţigară şi doar negrul Jassmée, cel iertat, Cel-cu-o-mînă, ar fi ştiut ce-şi doreşte albul acesta spălăcit, care părea mereu abia sculat din somn. Asta dacă păzitorul Jassmée ar mai fi fost acolo...

Conetti arătă cu bărbia spre cele cîteva cratere diforme căscate în suprafaţa netedă a platformei:

– Şi se pretinde că e un hotel de lux! Poltrow se aplecă asupra primului crater şi constată că ga-ura, în care putea încăpea lejer talpa unui picior, continua mult în jos, ca o vizuină, pierzîndu-se în întuneric. Şi celelalte trei mici spărturi, cu intrări de dimensiuni diferite, păreau să se continue adînc în structurile inferioare ale blocului. Locotenentul scoase din buzunar o monedă nouă de jumătate de cent şi-i dădu drumul în cea mai largă gaură. Auzi moneda pătrată de metal zornăind, lovindu-se de pereţii care nu păreau să fie drepţi, dar nu auzi să se oprească undeva... Spre partea de sud a platformei, Conetti descoperi şi cîteva cratere mai mici, în care puteai introduce un deget... Locotenentul pipăi fragmentele minuscule, fărîmiţate ale izolaţiei, împrăştiate în jurul găurilor: Conetti nu avea dreptate, găurile erau făcute de curînd. Poate chiar în acea noapte! Dar nu fuseseră practicate cu un agregat, căci tăieturile nu erau uniforme. Unele din resturile izolaţiei păreau chiar topite: aveau aspectul unor picături de ceară, aşa cum remarcase şi la cadavru. Atunci, fusese un acid? Ceva care urcase prin ţeava metalică şi penetrase apoi izolaţia plat-formei, coborînd după aceea în interiorul hotelului? Poate fusese un accident tehnic...

www.editura.ratioetrevelatio.com

 

O apărut

Daniil Harms, „Iluzie optică” (Ratio et Revelatio)

Mihail Vakulovski, „Riduri” (CDPL)

Andrei Dósa, „American Experience” (CR)

Cosmin Perţa, „Vizita” (Herg Benet)

„Iarnă rusească” (Ratio et Revelatio)

Mihail Vakulovski, „Tinerii dintre milenii (Interviuri)” (Ratio et Revelatio)

Matei Vişniec, „Negustorul de începuturi de roman” (CR)

Prima dată (Art)

Alexandru Cosmescu, „Un spațiu blînd care mă primește cum m-ar îmbrățișa” (Cartier)

Anthologie de la poésie roumaine contemporaine. 1990 – 2013 (Tracus Arte)

Vasile Ernu, „Sînt un om de stînga” (Cartier)

Diana Corcan, „Un fel de cîine al universului mic” (Brumar)

Bianchi, Michon, Chiaranz, „Oameni şi animale” (Ratio et Revelatio)

Cătalin-Mihai Ştefan, „16 culise” (Tracus Arte)

Teleşpan, „Cimitirul” (Herg Benet)

Andrei Pogorilowski, „Nic Studeno. Al doilea cartuș” (CR)

Carmen Gheorghe, „Hamburgerul lui James Joyce” (Rao)

 

Iulian Sirbu, „Un detectiv cu uşoare dureri de cap” (Adenium)

Bogdan Costin, „Cum să faci primul milion” (CR)

Adrian Novac, „Eu, Seinfeld şi tumoarea” (Kdo.ro)

Alexander Baumgarten, Vînătorul cu o singură săgeată” (Ratio et Revelatio)

Ioana Costa, „Antichităţile noastre” (Ratio et Revelatio)

V. Ivanov, M. Gerschenson, „Corespondenţa de la un colţ la altul” (Ratio et Revelatio)

Victor Cilincă, „Împăratul Gunoaielor” (Ratio et Revelatio)

Victor Cilincă, „Jihad” (Ratio et Revelatio)

Andrei Mocuța, Nu există cuvinte magice (Tracus Arte)

 

Victor Cilincă

 

Împăratul Gunoaielor

EcoBasm


Ed. Ratio et Revelatio, 2013

 

A fost ce-a fost, o fi ce-o mai fi…

 

La marginea unui mare oraş, la capătul celui mai sărac cartier din lume, acolo unde începe cîmpul cel mai pustiu dintre cîmpiile cele mai pustii, umede şi reci, atît de departe de casele celorlalţi oameni, încît chiar la o palmă în spatele bojdeucii sale se cască înspăimîntător hăul gropii de gunoi a întregului oraş, din te miri ce, vieţuia un om foarte-foarte singur. Atît de singur, încît, de cînd nimeni nu l-a mai strigat pe numele său de familie, el însuşi l-a şi uitat. Şi nimeni nu-l mai alintase din copilărie pe numele de botez, încît nici el nu-şi mai spunea de multă vreme în vreun fel. Nu trebuie însă să vă fie prea milă de el, cîtă vreme nu-i cunoaşteţi adevărata şi tulburea sa poveste...

Cine se pricepe la gunoaie, în special doctorii în Gunoi, care predau la Facultate Ştiinţa Îmblînzirii Gunoiului, ştiu că oamenii aruncă cel mai repede resturile de mîncare, dar leapădă de bunăvoie şi hainele care nu le mai vin sau sînt demodate sau sînt prea rupte ca să le mai poarte... Oamenii aruncă mobilă stricată sau care nu mai este în ton cu moda, aruncă farfurii şi oglinzi crăpate, care aduc ghinion… Uneori, lumea aruncă un dar vechi atunci cînd primeşte altul nou, dar aruncă şi cadouri noi, primite însă de la persoane pe care nu le pot su-feri. Aruncă adesea cărţi în care nu mai cred, sau cărţi prea vechi şi obosite, înlocuite între timp de cărţi noi, proaste, dar cu coperţi lucioase. Sînt aruncate fără regrete televizoare prea vechi ori prea stricate, oale sparte, ceasuri de bucătărie care arată ora de sufragerie, cuţite rupte, linguri ruginite. Iar alţii aruncă la gunoi şi scrisori de prietenie sau chiar de dragoste de la cei pe care i-au uitat…

Omul cel singur, Gunoierul nu ştia ce surpriză îl aştepta de fiecare dată cînd cobora în groapă, ce va mai găsi sau descoperi, în afară de cele cîteva monezi pierdute, cu care putea apoi să-şi cumpere pîine, din care nu uita să lase cîteva firimituri şi pentru şoriceii care trăiau sub căsuţă şi mişunau, ca şi el, în căutare de lucruri importante numai pentru ei, prin Prăpastia Gunoaielor…

www.editura.ratioetrevelatio.com