Interviu cu TOMA (vocalist Mauser)

realizat de Mihail Vakulovski

 

 

- Toma, cum a apărut formaţia Mauser?

- În primăvara lui 2006, când eu cu încă trei prieteni am pus bazele formaţiei ce din toamna acelui an va purta numele de Mauser, tot atunci ajungând la formula actuală: Dan, Cosmin, Adi, Toma.

 

- Cum aţi ales denumirea formaţiei? Ce alte variante aţi avut?

- Numele reprezintă un brand clasic, aşa cum Coca-Cola e un brand clasic de băutură, la fel e Mauser pentru arme, respectiv pistolul model C 96, pe care l-am ales ca imagine. Acesta a fost produs şi folosit la începutul secolului XX o perioadă de referinţă pentru unele dintre piesele noastre. Drept urmare, ne folosim de nume din raţiuni pur estetice şi de conexiuni culturale şi în nici un caz din accepţiunea violentă a ideii de armă. Nu am avut alte variante plauzibile sau demne de menţionat înainte de Mauser.

 

- Ce formaţii v-au influenţat? Cum aţi ajuns la stilul care vă caracterizează?

- La început ne-am inspirat din Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs şi în special albumul “Empire” de la Kasabian ne-a inspirat imaginea, la acestea căutând mereu să adăugam un “flavour” local, transilvan, dacă vrei. Între timp vremurile s-au mai schimbat, ascultăm multe trupe cu influenţe electro şi minimaliste sau pur şi simplu unicate pe scena indie şi electronică, precum The Horrors, Foals, Late of the Pier sau Kap Bambino.

- Deşi sînteţi o formaţie foarte tînără, aţi cîntat deja la festivaluri mari ca Stufstock şi aveţi în spate destule concerte. Îţi mai aminteşti de primul vostru concert? Cum s-a întîmplat?

- S-a întâmplat pe 22 noiembrie 2006 în Zone Pub, evident acasă, la Cluj, şi atunci am cântat cu concitadinii de la Audiogram. Ambele trupe eram „proaspete” şi a fost chiar un concert OK pentru primul concert, având în vedere şi febra lui Cosmin, care era gripat rău de tot, dar a bătut eroic până la ultima piesăJ.

 

- Unde v-a plăcut să cîntaţi cel mai mult? Cum vă vedeţi peste 10 ani? Pe unde speri să cîntaţi pînă atunci?

- În multe locuri au ieşit concerte bune şi mai ales party-uri mişto după. Aş putea zice că un loc cu totul special e Sighetul Marmaţiei, unde vrem să mergem să lansăm albumul (acesta fiind concertul numărul 3 pentru noi acolo), pentru că e singurul orăşel mic cu un public neaşteptat de primitor şi de interesat şi, spre deosebire de alte oraşe mai mari, cu câteva baruri echipate de concert. Nu ştiu cum mă văd peste 10 ani, prefer să nu-mi dau cu presupusul, dar până atunci, totuşi, sperăm să ne facem treaba şi mai bine şi dacă se poate „în afară”.

 

- Zilele astea va apărea albumul vostru de debut – „ARTillery's Band”, felicitări. Un an care începe foarte bine pentru voi. Ce planuri imediate are Mauser? Lansarea va avea loc la Cluj, oraşul natal. Ce urmează?

- Urmează turneul de promovare „ARTillery’s Band Tour”, pentru care avem deja stabilite concerte în nouă oraşe, inclusiv Cluj şi Bucureşti. Înnoirea datelor de concert şi a oraşelor în care vom cânta se poate afla pe parcurs, vizitând site-ul de myspace al formaţiei: www.myspace.com/mauserband.

 

- Ce formaţii româneşti îţi plac?

- Sunt câteva la număr, dar ca să nu se supere nimeni că nu le menţionez pe toate am să menţionez două formaţii din generaţia noastră care au decedat deja, dar care sunt, după părerea mea, nişte legende obscure ale undergroundului românesc: The Guillotines şi Melting Carousel.

 

- Dacă nu făceai Mauser, în ce formaţie ţi-ar fi plăcut să cînţi?

- Într-o formaţie „Mauser” dintr-o realitate paralelă :P.

 

- Ce muzică asculţi? Cum alegi ce anume urmează să asculţi? Cum îţi selectezi muzica pentru MP3?

- Ascult de la trupele de indie ce se distanţează printr-o notă personală de „pluton”, precum îţi ziceam mai devreme de The Horrors, Wild Beasts, Foals etc. până la muzica electronică şi „electro-dance”-ul contemporan Kap Bambino, Bloody Beetroots, Mstrkrft, Justice etc. În general îmi pun pe player piese bune „de umblat”, care să mă ţină în priză de-a lungul zilei lucrătoare sau care să-mi altereze percepţia asupra spaţiului urban românesc, exerciţiu care îl fac tot mai des :P.

 

- Ce hobby-uri ai? Cum ţi se pare cultura făcută de tinerii de acum? Ce scriitor, pictor, muzician tînăr te-au impresionat în ultima vreme?

- În afară de muzică aş putea zice că sunt cinefil. Cultura făcută de tinerii de la noi încă mai are de progresat mult şi noi suntem singurii care trebuie să ne implicăm în a importa şi adapta modele internaţionale la propria cultură. Istoria se repetă şi în acest domeniu, dacă e să fac o comparaţie cu perioada interbelică. Scriitor tânăr şi recent recunosc că nu pot să-ţi numesc, deoarece nu am mai citit de mult beletristică (mai puţin recenţi şi de pe la noi pot să-ţi spun Dragoş Bucurenci sau Mihail & Alexandru VakulovskiJ), artist plastic cu siguranta Banksy, iar muzician aş zice Wavves (Nathan Williams), care e un tânăr Beck!

 

(ianuarie 2010)