Cui i-e frică de Claudiu Goga?

Având în vedere petiţia a cinci actori ai Teatrului “Sică Alexandrescu”, în care se face referire la persoana mea şi la activitatea trecută şi prezentă a teatrului, petiţie preluată de două publicaţii online fără a mi se cere şi mie un punct de vedere, mă văd nevoit, pentru corecta informare a tuturor celor interesaţi, să fac următoarele precizări:

1. Afirmaţiile cuprinse în petiţie acoperă sârguincios întregul spectru: de la informaţii false, inexacte şi/sau incomplete, minciuni sfruntate, absurdităţi, până la calomnii.

2. Bunul sau răul management nu este o chestiune de percepţie. Este o chestiune perfect măsurabilă, ca efect al legilor în vigoare. Este o chestiune cuantificabilă în date şi cifre, proiecte şi programe propuse, avizate, aprobate şi verificate de ordonatorul principal de credite. Sunt convins că, dacă mi s-ar fi putut reproşa ceva din acest punct de vedere, nu aş mai fi fost director din secunda următoare. Legea oferă ordonatorului principal de credite posibilitatea să oprească din activitate orice manager de teatru care nu e performant.

3. Şi, acum, trei întrebări: Ce rost au aceste atacuri la adresa mea acum, la aproape trei luni de când am demisionat (în semn de protest faţă de abuzurile comise de o anumită persoană din Primărie împotriva teatrului)? De ce s-a tăcut timp de 13 ani dacă lucrurile erau aşa cum au fost prezentate? Nu cumva pentru că asistăm la o diversiune, orchestrata din exteriorul teatrului, cu scopul de a muta atenţia de la adevăratele probleme ale teatrului? Anume:

a. Faptul că motivele care au dus la demisia în bloc a conducerii teatrului şi la cel mai important protest post-decembrist al breslei noastre (să nu uităm ca mie şi colegilor mei ni s-au alăturat peste 200 de nume importante din zona teatrală şi culturală a ţării în doar câteva zile!!!!!) nu şi-au găsit deocamdată rezolvare (mă refer la chestiunile de principiu, nu la persoane).

b. Faptul că în mod de-acum inexplicabil, se întârzie scoaterea la concurs a posturilor de manager ale Teatrului, Operei şi Filarmonicii.

c. Faptul că o eventuală participare a mea la viitorul concurs de manager al teatrului (odată şi odată tot se va respecta legea) ar putea zadarnici planul vechi al unor “băieți deștepți” din afara teatrului să pună “cu mâna” un director cu şira spinării mai elastică.

4. Dacă cineva şi-ar pierde vremea să citească petiţia, ar observa că (dincolo de găleata de lături aruncată asupra mea) există acolo o singură cerinţă. ILEGALĂ! Total ILEGALĂ! E amuzant? E trist?

5. Nu sunt foarte surprins de atacul asupra mea, dacă mă gândesc la ameninţările pe care le-am primit (uneori chiar de faţă cu martori) în timpul protestelor din toamnă. De acum nu mă pot aştepta decât la ceva mai contondent.

În timpul protestelor noastre din toamnă, am primit de la o distinsă doamnă profesoară care ne susţinea câteva versuri care caracterizează perfect contextul actual. Îmi permit să vi le împărtăşesc şi să vă rog să meditaţi asupra lor:

“Orice om care conduce,

care face ceva

are împotriva lui...

pe cei care ar vrea

să facă acelaşi lucru

pe cei care fac contrariul

şi, mai ales,

marea armată a oamenilor

mult mai severi

care nu fac nimic.”

Cu stimă,

Claudiu Goga

24 ianuarie 2016