Petronela Rotar

 

Accidentul de schi

 


În cameră era un fum să-l tai felii cu cuţitul de pîine. Băieţii jucau concentraţi cărţi, cu ţigările atîrnînd în colţul gurii. Cine pierdea, primea pedeapsă, iar pedepsele date erau complexe, aşa că era mai bine să cîştigi. Au jucat o vreme aşa, apoi s-a auzit o înjurătură groasă.

- Bine mă, hai, ziceţi, s-a auzit vocea obidită a pierzătorului.

Ceilalţi au stat o vreme, s-au gîndit, s-au consultat, apoi i-au comunicat, cu o mină serioasă că va trebui să schieze pe scara blocului. Cu pedepsele era regulă. Nu se făceau nazuri, te executai şi gata. Ah, şi schiurile lui erau scumpe şi noi! N-a stat pe gînduri, şi le-a pus în picioare înjurînd şi şi-a dat drumul pe scări în jos, rugîndu-se să nu prindă prea mare viteză, să-şi rupă gîtul.

Era întuneric pe scară. N-a văzut-0 pe băbuţa de la 4, numai a simţit că loveşte ceva şi a auzit bufnitura. Mamaia căzuse grămadă pe jos, el peste ea, un schi i-a sărit din picioare şi s-a lovit de perete. Baba era speriată şi lovită, se văita. A sunat la 112, au coborît şi ăilalţi, au dus-o la spital. Avea mîna ruptă, piciorul fracturat şi cîteva echimoze. Au pus-o în ghips şi au internat-o.

- Era să omori baba, bă, au rîs ăilalţi. Te băgau ăştia la ucidere din culpă, ca pe Huidu, dar tu făceai puşcărie.

S-a cutremurat, gîndindu-se. Aveau dreptate. A doua zi, a luat un buchet de flori şi s-a dus să o vadă pe bătrînă. Să îşi mai ceară scuze o dată şi să se asigure că nu depune baba plîngere. A urcat la ortopedie, a bătut la uşa salonului unde o internaseră aseară. Patul babii, gol. Aoleo, a mierlit-o hoaşca, s-a gîndit şi a simţit cum i se înmoaie deodată genunchii. M-am ars! Se învîrteau pereţii spitalului cu el, s-a sprijinit de uşă să nu cadă. A ieşit pe hol, speriat, a căutat-o pe asistenta şefă.

- Doamnă, o caut pe băbuţa cu mîna şi piciorul rupte, s-a internat aseară, pe la 9, în salonul 3. Am venit să o văd şi nu mai e… Ce s-a întîmplat? Sunt un nepot…

- Aoleo, săraca, am mutat-o mamă, au dus-o azi-dimineaţă la Psihiatrie. Era cam dusă… Avea halucinaţii, sărăcuţa… Au întrebat-o trei medici la vizită cum a căzut de şi-a rupt alea şi ea tot insista că a dat un băiat cu schiurile peste ea în scara blocului…