Alexandru Vakulovski

Poliţia botanică



În Chişinău, în sectorul Botanica, poliţiştii au lipit afişe pe stâlpi prin care avertizează cetăţenii despre riscul de a fi furaţi şi tâlhăriţi. Un pic ciudat, dar, mă rog, să zicem că „poliţia veghează şi avertizează” ca noi să ne simţim în siguranţă.

Ciudat este faptul că poliţia dă orarul exact al hoţilor. Putem vedea din anunţul poliţiei când se fură din autobuze, când se sparg locuinţele, când se produc jafurile şi actele de huliganism. Cum de e o aşa legătură strânsă între poliţie şi criminali şi totuşi orarul hoţiilor rămâne valabil, aşa că poliţia ne avertizează?!

Voronin se laudă că a distrus vechea mafie din Moldova. Într-adevăr, e un lucru lăudabil. Dacă asta ar simţi şi cetăţenii. Dar nu e aşa. Proprietarii magazinelor şi micii afacerişti se plâng că „înainte era mai bine”. Înainte le veneau „băieţii care asigurau protecţie”, îşi luau banii pentru o lună şi: la revedere. În locul lor, ei spun că acum vin poliţiştii, care-şi cer banii pentru „protecţie”. Dar nu aceiaşi poliţişti şi nu o dată pe lună.

Acum mai mulţi ani în urmă, când vechea mafie începea să fie lichidată, frate-meu cu un prieten au intrat în magazinul Sport, chiar din centrul oraşului. S-au întors la maşină în nici cinci minute. În maşină le erau actele, banii şi bagajul fratelui, pentru că pleca la Bucureşti. Când s-au întors din magazin – nu mai era nimic… Şi nimeni nu văzuse nimic, deşi strada era plină de oameni.

Disperat, pentru că nu putea trece graniţa fără acte, frate-meu a încercat prin toate mijloacele să dea de hoţi, ca să i se întoarcă măcar documentele. Dar degeaba, nu era mâna vechilor hoţi care operau prin Chişinău, iar la poliţie i s-a explicat că „asta poate că au făcut băieţii noştri, pentru că au salarii mici şi nu se descurcă”.

Vechea mafie nu mai e, dar se pare că a apărut una nouă, instituţionalizată. Şi da, ai cui sunt acum „băieţii noştri”?

Foto: Anunţ poliţie, foto Arhiva F.A.M.