Iulian Ciocan

Hau-hau pe orice stradă

În 22 de ani nimeni dintre conducătorii tranziţiei nu a putut/nu şi-a propus să strîngă cîinii vagabonzi de pe străzile oraşului.

La Bucureşti, într-un parc, maidanezii au omorît un copil de patru ani. Asta s-a întîmplat deunăzi în capitala unei ţări din Uniunea Europeană. Dar aici, în Republica Moldova, situaţia e mai bună? Să fim serioşi! Aşa ceva se poate întîmpla şi la noi oricînd, căci oraşele moldoveneşti sînt cutreierate ani de zile de haite de cîini vagabonzi.

Sincer să fiu, am obosit să tot scriu despre problema asta insolubilă. Anii trec, tu, ziaristul nătăfleţ, încerci să atenţionezi edilii şi guvernanţii, dar... nimic nu se schimbă. Într-una din zile, într-o plimbare de o jumătate de oră, am întîlnit șase cîini vagabonzi la intersecţia bulevardului Decebal cu strada Zelinski, apoi încă 11 maidanezi pe strada Zelinski, destul de agresivi, pe urmă încă patru dulăi flocoşi în parcul de pe strada Sarmizegetusa... În 22 de ani nimeni dintre conducătorii tranziţiei nu a putut/nu şi-a propus să strîngă cîinii vagabonzi de pe străzile oraşului. În consecinţă, o sumedenie de oameni merg prin urbe cu frica-n sîn.

Şi dacă, Ferească Dumnezeu!, se întîmplă şi aici o tragedie comparabilă cu cea din Bucureşti? Păi, am impresia că autorităţile vor face nişte declaraţii ritoase, vor prinde cîţiva cîini, după care vom reveni la ceea ce avem ani de zile, la nepăsare şi demagogie. O discuţie aparte e cea referitoare la comportamentul apărătorilor drepturilor animalelor care nu mi se pare ireproşabil.

Zice-se că ţara are alte priorităţi, că există proiecte grandioase care cer implicare serioasă şi că, prin urmare, problema cîinilor vagabonzi trebuie să-şi mai aştepte soluţionarea.  Asemenea aserţiuni mi se par nişte baloane de săpun. Dacă edilii şi guvernanţii nu pot să soluţioneze problema maidanezilor, despre ce ambiţii europene ale Moldovei se mai poate vorbi?

De fapt, dacă stau să mă gîndesc mai bine, problema asta nu-i prea vizează pesemne pe marii conducători. Aceştia nu prea merg pe jos prin oraş, ei au maşini. Şi nici nu se prea plimbă cu nepoţii prin parcurile poporului, ei au alte locuri pentru odihnă. Aşa că dezinteresul lor e explicabil într-o ţară în care coeziunea socială e absentă.