Mihail Vakulovski

Rockstadt Extreme Fest 2013

Rockstadt Extreme Fest a debutat furtunos, prima ediţie (29-31 august 2013, la baza Cetăţii Râşnov) fiind un succes incontestabil, din toate punctele de vedere. Au fost trei zile plăcute, frumoase şi extrem de intense, cu formaţii foarte bune, în vogă acum, care ţin capul de afiş şi la marile festivaluri din Occident (Gojira, cea mai bună trupă live din anul trecut, a cîntat pentru oară în Europa de Est!).

Prima zi, numită Ziua 0, a fost un fel de Rockstadt Fest, pe scenă urcînd doar formaţii româneşti (şi înainte de începerea concertelor în boxe a răsunat foarte multă muzică autohtonă. Rock, fireşte). Festivalul a fost deschis de DAYS OF CONFUSION, băieţi care au cîntat cu mult entuziasm piesele lor grunge, iar următoarea formaţie, ROADKILLSODA, a fost la fel de inspirată şi la fel de bine primită. Două trupe tinere interesante, în componenţa cărora i-am putut remarca şi pe Cezar de la Viţa de Vie (D.o.C.), şi pe Mihnea Ferezan (R.), care a cîntat şi la Luna Amară. Metaliştii de la GOTHIC au avut succes foarte mare la public, public cu care au cerut să li se facă poze la sfîrşitul concertului. Şi ABIGAIL au avut o prestaţie frumoasă, demnă de un festival extrem. TROOPER a avut cel mai mult timp la dispoziţie, aşa că şi-au putut face spectacolul în voie, aşa cum ne-au obişnuit deja, iar GOODBYE TO GRAVITY e formaţia care mi-a plăcut cel mai tare în această primă zi a primei ediţii a festivalului. Îi văzusem şi la Rockstadt Club, iar acum m-au convins că se simt la fel de în largul lor şi pe scena de club, şi pe scena unui mare festival, la fel ca Altar, Implant pentru Refuz sau White Walls, pe care mi-ar fi plăcut să-i revăd şi la Rockstadt Extreme Fest. Ziua 0 a fost închisă de NEGATIVE CORE PROJECT, o formaţie care nu te lasă să adormi nici la ora aia de… dimineaţă, cum a spus vocalistul cu ciorap pe faţă.

Publicul a fost incredibil, ceea ce au remarcat şi cei de pe scenă. Mulţi, activi, cunoscători. GOODBYE TO GRAVITY au invitat pe scenă un fan (cu tricou G.t.G., ştia versurile), lăsîndu-l să filmeze de acolo o piesă, pe care s-o posteze pe youtube. Am văzut în public şi mulţi membri ai formaţiilor care nu aveau concert, ceea ce e foarte frumos. „Fotografie” nefotografiată din Ziua 0: o tipă legată de gît cu un lanţ, trasă de un tip după el, oriunde s-ar fi dus… Ritmuri şi gesturi extreme, no.

Scriu în cort, iar în cortul de alături un băiat povesteşte cuiva despre poezie. Zice că textele se fac mai uşor dacă ai deja melodia, iar la poezie e mult mai greu. Dacă ai melodia tot iese ceva, „ca la ăla de la Sistem of a Down”, zice el, „care – spune – îşi face textele în stil dadaist”. Îmi place foarte tare că la festivalurile rock lumea citeşte şi are discuţii… din astea, culturale.

Vineri a fost o zi perfectă de festival. Primii au urcat pe scenă braşovenii de la FALSE REALITY şi CODE RED, pe care-i cunoaştem foarte bine de la Rockstadt Fest-urile din club, dar pentru cei care au venit din alte părţi înţeleg că au fost surprize foarte plăcute. Apoi BUCOVINA au adus soarele din cealaltă parte a munţilor, dar olandezii de la CARACH ANGREN au intrat vijelios pe scenă, decorul natural neîntîrziind nici o clipă să năvălească în zona festivalului. Ce au putut să facă cei trei oameni vopsiţi pe faţă e de neuitat, mă gîndeam după concertul lor, dar ce a urmat a fost atît de impresionant, încît cei care n-au ajuns la fest pot să se oftice motivat. Fanii au pregătit – la propriu – terenul pentru următoarea formaţie, LAST HOPE din Bulgaria au hardcore-it la greu, iar publicul s-a manifestat cel mai energic la concertul lor. Death metaliştii polonezi de la DECAPITATED au un sound demenţial şi o prezenţă scenică exemplară, iar veteranii de la NAPALM DEATH au făcut un super show. Incredibil „dansul” vocalistului, care s-a mişcat pe scenă ca un boxer mereu atacat, mişcîndu-şi şi capul încontinuu, de la primul sunet pînă cînd a ieşit de pe scenă. Senzaţia festivalului a fost – aşa cum se şi aştepta – GOJIRA! Dacă Mark „Barney” Greenway parcă era mitraliat, Joe Duplantier a fost tot timpul cu degetul pe trăgaciul kalaşnikovului. Un spectacol genial, o formaţie imensă. Cred că le-a plăcut şi lor în Transilvania, că vocalistul a reuşit să înveţe să mulţumească în română, în stil transilvan (în rest a vorbit în engleză – nu cred c-a auzit că România e o ţară francofonă). Sper să vină în România şi cu un concert de sine stătător, să-i poată vedea toată lumea interesată, Gojira fiind una din acele formaţii care – oricît de mult ţi-ar plăcea să-i ascuţi – merită să-i şi vezi.

Şi a treia zi a festivalului a fost una reuşită, mai ales că şi natura a ţinut cu noi, iar pe scenă au cîntat numai formaţii… extreme: DELIVER THE GOD, ABNORMYNDEFFCT, SPIRITUAL RAVISHMENT, INDIAN FALL, KROW, TEXTURES, SEPTICFLESH şi PRIMORDIAL. Foarte impresionanţi basarabenii de la ABNORMYNDEFFCT, deosebit de energici olandezii de la TEXTURES.

Rockstadt Extreme Fest este un festival foarte tare, care are loc într-un spaţiu natural minunat, iar destinaţiile turistice din zonă au putut fi vizitate la jumătate de preţ. Mulţumiri şi felicitări organizatorilor, ne vedem la anu’ (ediţie la care deja s-a anunţat un nume: KATATONIA!).