Alexandru Vakulovski

 

Un milion de morți

 

Un pătrat negru. Cu multe pagini nenumerotate, pe care sunt înșirați niște omuleți, sau, mai degrabă – sicrie. Doar pe pătratul negru, hai să-i zicem copertă, scrie: Un milion de morți. Fără autor, doar pe spate vedem sigla editurii Tracus Arte, atât.

 

Dacă-i dăm crezare lui Mitoș Micleușanu, pentru că el este autorul misteriosului obiect-carte, numele lui e pe ultima pagină cu semnul de copyright, pe foi sunt înghesuiți foarte compact un milion de sicrie-omuleți. Asta-i sigur, dar dacă cineva are îndoieli, poate să încerce să-i numere. Nu va fi greu să-l convingi pe Mitoș că a greșit. Cu un sicriu-două, așa cum am încercat eu, glumind pe seama celui care e ½ din Planeta Moldova. Când e vorba de un milion, nu-i grav dacă greșești. După ce am sădit în voi sămânța de îndoială, să vedem ce poate însemna această carte-obiect.

 

Păi în primul rând e foarte frumoasă. Ai putea face o expoziție doar cu ea. O sală mare, iar în mijloc cartea cu un milion de morți. Sau vi se pare că un milion de morți sunt prea puțini pentru o expoziție?

 

Fiind vorba de un moldovean de-al nostru (ba chiar cetățean de onoare al Planetei Moldova) – cu siguranță un milion de morți sunt victime ale tolitarismului. Mai departe fiecare e liber să aleagă. Mă scuzați – nu poți alege. Pentru mine – în milionul ăla poate intra fratele bunicului meu, Simion, mort în timpul celui de-al doilea război. Poate fi o victimă a foametei organizate de comuniști în ’46-’47. Poate fi plină cu basarabeni deportați în Siberia. Poate fi un milion de basarabeni executați în timpul comunismului. Pentru altcineva poate însemna un milion de evrei morți. Un milion de țigani morți. Un milion de ruși morți. Un milion de ucraineni. Un milion de nemți morți. Pentru un cecen – un milion de ceceni morți. Dacă suntem mai poeți, ne putem gândi la un milion de basarabeni care nu mai sunt în Moldova, le putem spune un milion de basarabeni morți. Jocul, nu foarte vesel, poate continua zile în șir. Poate continua și cu plâns, și cu rugăciune. Pentru un milion de morți. Un milion de sicrie, un milion de cruci, un milion de gropi.

 

Un milion de morți e o carte-obiect extraordinară. Fără cuvinte, dar plină de sens. Deși e o groapă comună, poți jeli fiecare mort în parte. Fiecare victimă. Iar când o închizi - te poți înfiora – după copertele ei sunt cel puțin un milion de călăi.

 

Felicitări, Mitoș, felicitări Tracus Arte, căci trebuie să ai curaj pentru o astfel de carte-obiect.

 

*Mitoș Micleușanu, Un milion de morți, Ed. Tracus Arte, 2011