Alexandru Vakulovski

 

Ce spun 172 de cărți

 

În Moldova a existat, în istoria ei recentă, o singură emisiune în care erau invitați scriitorii (sau autorii) să discute cu cărțile pe masă. E vorba despre Cărțile săptămânii, realizată de Gheorghe Erizanu la Publika TV. Emisiunea a luat acum o pauză, dar sperăm să revină. Cel puțin o rubrică a ei, Cartea zilei, apare cu regularitate. Într-o televiziune de știri, o astfel de emisiune e ca un gât de aer când înoți pe sub apă.

 

Recent, textele făcute pentru Cartea zilei s-au adunat într-un volum, Ce spun cărțile. Bookiseli, apărut la editura Cartier, cu sprijinul Publika TV. 172 de cărți vorbesc din una singură, dacă nu le număr și pe cele pomenite, cum îi place să facă lui Gheorghe Erizanu. Ce spun cărțile. Bookiseli e ca o librărie, intri în ea, răsfoiești, cu siguranță îți găsești ceva, altceva îți lași pentru data viitoare. Răsfoim Graviditatea și îngrijirea copilului sau Despre geopolitică, Holocaustul la periferie sau Nekrotitanium, Cartea lui De Ce? sau Sex & Perestroika, Coranul sau Cimitirul din Praga, Cartea ceaiului sau Zece basarabeni pentru cultura română, Intelectuali la cratiță sau Măcel în Georgia... Textele sunt scurte, într-o pagină e condensată esența, sau ce ne-ar putea atrage la un volum, lucru deloc ușor. Dacă deschizi Ce spun cărțile. Bookiseli, cu siguranță că o să vrei și altă carte, apoi o să te întorci iarăși la Ce spun cărțile, ceea ce e minunat, pentru că devine un fel de Matrioșcă a cărților. Autorul, Gheorghe Erizanu, e un fel de Moș Crăciun cu sacul plin de cărți. Scopul volumului este de-a intra în librărie și de-a ieși cu o bibliotecă. 

 

Ce spun cărțile. Bookiseli este un volum foarte util atât pentru cititorii din Moldova (găsiți cărțile prezentate în librăriile din Chișinău), cât și pentru cei din România, care pot afla și despre cărțile ce nu bagă-n seamă Prutul ca graniță. E un cadou perfect. Dacă Moșul nu a apărut încă pentru unii, încă nu e târziu. Poate apărea și după calendarul pe vechi. Ce spun cărțile. Bookiseli poate fi împachetată cu ocazia oricărei sărbători – conține multă dragoste.  

 

Gheorghe Erizanu, Ce spun cărțile. Bookiseli, Cartier, Chișinău, 2012