Alexandru Vakulovski

 

Bună ziua şi-un rachiu

 

Moldovenii sunt recunoscuți ca fiind foarte ospitalieri. Mulți străini, dar și români din alte colțuri ale țării, sunt surprinși de mesele opulente pe care moldovenii le încarcă bucuroși la fiecare ocazie sau și fără ocazie. Ospitalitatea e foarte frumoasă, dar uneori sărim calul. Sărim și calul, și căruța.

Posibil ca mesele încărcate să se tragă de la foametea organizată de comuniști în 1946 – 1947. O masă plină înseamnă că „avem di tăti”, cum spune hitul Planetei Moldova. O foamete nu putea să rămână fără un complex. Chiar și foamea prostește omul, cum spunea Mihnea Blidariu, ca să nu mai zic de foamete...

Un moldovean când te cheamă la el, transformă masa obișnuită într-un ditamai ospăț. Farfurii peste farfurii, nu e nici un loc gol pe masă și încă nu s-a pus tot. După care gazda își cere scuze că n-a avut timp să pregătească bine masa – cum observa Mitoș Micleușanu de la Planeta Moldova. Adică se putea și mai și! După cum observați, când e vorba de mâncare, moldovenii chiar par de pe Planeta Moldova.

Dar mâncarea este inofensivă față de hobby-ul principal, rana adevărată a moldovenilor – setea. O masă nu e masă dacă nu e plină de alcool, de dorit cât mai diversificat: bere, vin, rachiu, coniac, samahon, șampanie! Unii au adevărate ritualuri cu ordinea băuturilor: șampanie, apoi coniac, apoi rachiu, apoi vin și berea nu se pune, ea e pe post de apă. După locuri - și tradiții. În jurul setei și băutului există și o grămadă de vorbe de duh, tare dragi moldovenilor. Fiicei unei prietene, de 4 ani, îi place să repete glumele maturilor. Vorba ei preferată e: bună ziua și-un rachiu!

Tradiția băutului însă a încetățenit și alt obicei, venit de la Ivani, probabil: cerșitul băutului. Dai de băut – uvajăști omul. Nu dai de băut – nu uvajăști omul. Când nimerește un străin la un chef de moldoveni, chiar dacă e nebăutor – mai bine bea dacă nu vrea să fie disprețuit de gazdele care se vor considera neuvajâte. Când zici buna ziua – trebuie să și bei un rachiu. Când cineva îți zice bună ziua – trebuie să-i dai un rachiu. Dacă nu – Doamne ferește, se strică prietenii de viață, se ajunge la ură, nu doar la dispreț. Mai nou, se ajunge la crimă. Un tânăr dintr-un sat din Anenii Noi a fost omorât prin înjunghiere de un prieten pentru că nu i-a dat de băut de ziua lui.

Nu vreau să fiu moralist. Tradiția băutului și complexitatea ei prin legătura cu “mă uvajăști - nu mă uvajăști” naște tradiția crimei. Observ asta ca un fost absolvent de Etnologie. Trebuie să ne respectăm tradițiile. Atunci de ce să mai pedepsim criminalii? Ei doar ne păstrează datinile. Ne uvajăsc tradiția!