„Numele este dorinţa omului de identificare, muzica este sufletul”,

interviu cu TRAVKA,

realizat de Mihail Vakulovski

 

- Salutare şi felicitări pentru noul album – OKEAN. Cum aţi ales denumirea? Aţi avut şi alte variante?

- Salut! Albumul era aproape gata, nu era încă definit, atunci cînd numele Okean a venit pe la sfîrşitul lui septembrie. Nu am mai avut alte variante. A fost singurul potrivit să fie numele acestui al treilea album.

 

- Aţi pus pe internet albumul trecut şi l-am putut salva gratuit – acţiune care a fost un mare succes. Acum aveţi un nou mod de lansare, „o campanie ce instigă la socializare, corespondenţă, participare şi asociere de la individ la grup”. Adică imprimaţi albumul în doar 5 exemplare şi le dăruiţi în turneu… apoi practic totul depinde de fanii care au primit albumul – dacă va circula sau nu… Aveţi încredere în selecţia asta sau e doar prima parte a campaniei OKEAN?

- Da... ne-am gîndit ca lansarea acestui album să fie ca un joc care nu s-a mai practicat în România pînă acum, inedit prin faptul că se bazează pe interacţiune şi încredere. Ne-am gîndit la toate, ne-am imaginat o experienţă alternativă şi avem speranţa ca aceste 5 exemplare să se întîlnească la un moment dat pentru a puncta prima parte a campaniei Okean. Pe data de 21 decembrie pregătim un eveniment undeva în aer liber, într-un local deocamdată secret... iar atunci, cu ocazia marii alinieri planetare, sperăm să aliniem şi cele cinci exemplare ale acestui album călător. Oricum ar fi, această campanie este plină de necunoscute şi cu siguranţă va releva multe despre ce înseamnă ea cu adevărat.

 

- Pe site-ul vostru e doar text – şi nu despre formaţie, ci o povestire artistică. Ce rol are pentru voi internetul? De ce nu vă promovaţi şi pe site-ul formaţiei? A înlocuit facebook-ul rolul site-urilor şi blogurilor?

- Acel site a fost creat pentru piesa Iubire. Acolo e povestea, o poveste veche. Internetul e doar un conductor de interfaţă cu rolul de a nota timpul oricui. E ceva momentan, aşadar:).

 

- OKEAN pare mai domol decît albumele dinainte, mai puţin zgomotos. De ce aţi mai „luat din gaz” sau aşa a cerut atmosfera pe care aţi creat-o în album?

- Răspunsul este în albumul călător. Oricum, nu ne oprim aici cu muzica, încercăm doar să fim mai prezenţi în pornirile noastre creative. Şi, apoi, Travka nu se măsoară în zgomot – acesta este doar un element de care ne-am folosit mai puţin acum.

 

- Textele TRAVKA sunt printre cele mai bune, puţine formaţii mai avînd texte atît de originale. La voi ce apare mai întîi – textul sau melodia?

- Se împletesc şi ies din pură întîmplare. Accidente controlate de cuvinte, başi, tobe. O melodie este compusă din atîtea sunete şi cuvinte care ar putea fi tot atîtea nume:). Textul şi melodia apar cu schimbul. Numele este dorinţa omului de identificare, muzica este sufletul. Împreună în tot, textul întregeşte melodia şi devine el însuşi muzică, făcînd sensul cuvintelor să dispară.

 

- De ce „fetele stau mai aproape de lună”?

- Pentru balans.

 

- Aveţi locuri preferate în care cîntaţi? De exemplu, cum aţi ales acele 5 oraşe în care să dăruiţi albumele?

- Am ales oraşele Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Braşov. Am făcut un mic desen pentru prima parte a călătoriei Okean, mai departe depinde de voi.

 

- Unde preferaţi să cîntaţi – la marile festivaluri sau în cluburi?

- Încercăm să ne construim noi scena. Să facem din Travka Okean propriul nostru festival:).

 

- Cum trece o formaţie peste o despărţire? Voi sunteţi o echipă veche şi n-aţi prea trecut prin aşa ceva pînă recent…

- O formaţie trece peste o despărţire la fel cum singuri trecem peste despărţiri. Aceleaşi despărţiri ori altele sunt totuna cînd noi trecem atît de greu şi uşor peste toate. Travka merge înainte.

 

- Mulţumim. Succes fără margini cu OKEAN! Care e cea mai mare bucurie pe care v-a adus-o deja acest album?

- O schimbare majora spre regăsire de sine. E prea mult, e prea puţin – nici nu mai contează:).

 

(13 noiembrie 2012)