Mihail Vakulovski

 

Despre oameni şi melci

 

 

Astăzi a fost premiera filmului “Despre oameni şi melci”, pe care vi-l recomand din această primă propoziţie, în caz că vă grăbiţi la film şi vreţi să aflaţi mai întîi părerea mea despre această dramă comică savuroasă, plină de umor, dar şi foarte tristă în acelaşi timp. Regia filmului îi aparţine lui Tudor Giurgiu, care a mai făcut şi “Legături bolnăvicioase”, scenariul – lui Ionuţ Teianu, iar Vlaicu Golcea e responsabil cu muzica. Excelent scenariu, regie minunată şi linie sonoră cu melodii incredibil de bine alese (în sfîrşit văd la cinematograf un film la care spectatorii nu ies imediat ce se termină filmul, ci stau să asculte şi piesa muzicală pe care curg informaţiile despre film!).

            Acţiunea filmului are loc imediat după revoluţie, în 1992, într-un orăşel de provincie, Cîmpulung Muscel, şi este inspirată din realitate. Cînd fabrica de maşini ARO era pe cale să intre în faliment, iar muncitorii urmau să fie trimişi în şomaj (c-aşa avea chef directorul ceauşist, că doar nu e un papagal, se laudă el virtualilor cumpărători) şi urmează să fie vîndută unor francezi care oficial urmau să facă acolo o crescătorie de melci, dar în realitate pur şi simplu voiau să vîndă mai scump maşinăriile, un muncitor (interpretat magistral de Andi Vasluianu) găseşte o metodă mai ciudată pentru a salva fabrica. Se gîndeşte s-o cumpere ei, muncitorii, şi aşa să nu mai trebuiască să fie daţi afară, iar banii trebuiau să vină... de la o bancă de spermă. Cum se termină această aventură vedeţi dacă vă duceţi la cinematografe.

            Actorii joacă foarte bine în “Despre oameni şi melci”, Andi Vasluianu şi Monica Bîrlădeanu sînt impecabili (nu numai în prima scenă din film, care o să vă lase cu gura căscată, no), dar şi ceilalţi îşi interpretează foarte bine rolurile, printre ei descoperindu-i şi pe doi actori de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, Marius Cordoş şi Ciprian Mistreanu, pe care îi putem vedea în multe piese de la teatrul de sub Tîmpa, mai ales pe Marius Cordoş. Filmul are umor, ironie, dramatism, mesaj, naraţiunea e bine legată, iar subiectul te ţine atent pe tot parcursul filmului, un film la care se rîde, dar care te pune pe gînduri, un film la care te distrezi, iar cînd ieşi din cinematograf te cam întristezi. Vizionare plăcută şi utilă!

 

“Despre oameni şi melci” (România, 2012)

Regia: Tudor Giurgiu

Cu: Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vişan, Clara Vodă