Moni Stănilă

 

Suntem o ţară democrată, putem muri de foame!

 

Conform unui clasament realizat de revista britanică The Economist, Republica Moldova ocupă locul 64 la capitolul democraţie, într-un top cu 167 de poziţii.

            Noi, desigur, ne întrebăm ce reprezintă asta? Care sunt criteriile care situează Republica Moldova înaintea Rusiei sau a Ucrainei? Democraţia – spune The Economist. 

Poate fi îmbucurător un anunţ de acest fel, poate să ne sporească optimismul – unde mai există optimism. E într-adevăr un fapt bun. Şi ne face să credem că lucrurile se mişcă, dacă ţinem cont că cu un an în urmă poziţia noastră era cu două locuri mai jos. Dar dincolo de o statistică într-o revistă britanică, rămâne realitatea moldovenească.

Eu nu intenţionez să contest aceste statistici, deşi cum spunea A. Barnes: „Există minciuni, minciuni sfruntate şi statistici”. Este foarte probabil să fie adevărat, dar totuşi cu ce mă „încălzeşte” asta pe mine sau pe unii pensionari din Republica Moldova, care îngheaţă de frig? Cu ce ne ţine la stomac o astfel de statistică?

Zăpezile, fără să fi atins ca în România patru-cinci metri, au rupt deja acoperişurile unor case şi au izolat localităţi. În capitală maşinile merg în pas cu pietonii. Ţevile de apă caldă pocnesc, cele de apă rece îngheaţă. Blocurile îngheaţă cu uşile sparte. Dar noi suntem a şaizeci şi patra ţară democrată!

Preşedintele nu se alege. Referendumul e o minciună. Alianţa se dezbină, se adună şi se acuză. Comuniştii şi socialiştii fac proteste. Judecătorii şi politicienii îşi dispută dreptatea şi corupţia. Dar noi suntem a şaizeci şi patra ţară democrată!

Bătrânii fac coadă la Infocom cu braţele pline de facturi neplătite. Copiii nu pot merge la şcoală fiindcă în instituţii e prea frig. Spitalele nu mai au locuri să interneze copii. Liber-producătorii se fugăresc cu autorităţile la marginea pieţei centrale pentru locuri mai bune. Dar noi suntem a şaizeci şi patra ţară democrată!

Preţurile alimentelor au crescut ca niciodată. Facturile de apă şi gaz au un adaos de douăzeci de procente. Televiziunile fug după înmormântări. Dar noi suntem a şaizeci şi patra ţară democrată!