Veronica D. Niculescu

 Concertele verii 2011

 

Poate că nu e un an atât de bogat în concerte, poate că mai puţine sunt numele cu adevărat sonore care ne vizitează în acest an, însă asta nu e valabil doar pentru România, ci şi pentru ţările din jur. Să fie criza, să fie doar o conjunctură nefavorabilă, să fie faptul că marile trupe n-au planificat pentru acest an lansări şi turnee? Dar nu ne putem întâlni în fiecare vară cu „Cei patru mari” reuniţi pentru a concerta pe aceeaşi scenă în diferite oraşe din lume (şi Bucureştiul să se afle pe harta lor), şi nici Sibiul nu e Capitală Culturală Europeană în fiecare an. Am închegat o listă cu cincisprezece concerte, pentru gusturi diferite, concerte care au loc în această vară. Plus trei festivaluri, din care unul la Sibiu.

Ca să începem uşurel, Shakira a deschis lista concertelor, cu cel susţinut pe 7 mai la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, urmată de Roxette, cu un concert pentru nostalgicii anilor ’80 şi ’90, care agreează genul. Trupa s-a reunit în 2009, după opt ani de pauză, iar în Bucureşti, la concertul din 30 mai, de la Zona Arena, a venit pentru promovarea noului album, aflându-se în turneu internaţional.

 

Opeth şi Sting, la început de iunie

 

Trupa britanică de rock alternativ Suede va concerta în Bucureşti, la Arenele Romane, pe 4  iunie, aflându-se în premieră în România. Concertul face parte dintr-un turneu de reunire al trupei, care a revenit pe scenă anul trecut, după o pauză de şapte ani.

Pe 5 iunie, trupa de rock progresiv Opeth va concerta la Arenele Romane, alături de Katatonia. Cei care i-au ascultat pe Opeth în 2009 la ARTmania, la Sibiu, ştiu că acesta e un concert de mare clasă, care nu trebuie ratat. O muzică subtilă şi foarte atent concepută, pentru rafinaţii rockului. Biletele, în perioada 1 mai - 4 iunie, costă 130 de lei în faţa scenei, respectiv 150 de lei în tribune, fiind mai scumpe cu 20 de lei în ziua concertului.

Pe 6 iunie, vă puteţi întâlni la Bucureşti cu Sting, care va cânta în Piaţa Constituţiei. Este vorba de un concert tip „greatest hits”, inclus în turneul „Symphonicity”. Selecţia de piese reinterpretate special pentru acest turneu cuprinde cele mai cunoscute hit-uri din perioada petrecută alături de trupa The Police – “Every Little Thing She Does Is Magic”, “Roxanne” sau “Every Breath you Take”, dar şi piese celebre din carieră solo a lui Sting – “Englishman in New York”, “Fragile”, “If I Ever Lose My Faith in You”.

 

Adio, Scorpions!

 

Scorpions, cu care sibienii s-au întâlnit în Piaţa Mare cu ocazia celebrului an 2007, vor cânta în Bucureşti la Zone Arena pe 9 iunie. Scorpions şi-au anunţat retragerea printr-un turneu de răsunet, „Get Your Sting and Blackout World Tour”, care a început în 2010 la Praga şi se va încheia la finalul lui 2012. O ocazie foarte bună pentru fanii din România să îşi ia la revedere de la o trupă grozavă, cântând alături de ea „Still Loving You”.

În alte zone muzicale, ar mai fi de menţionat, pentru gusturi diverse: la Sala Palatului - Al Bano, pe 12 iunie şi Ali Campbell pe 16 iunie; la Arenele Romane - Tiesto pe 18 iunie, Zucchero pe 21 iunie şi Lake of Tears pe 25 iunie.

Cu Bon Jovi vă puteţi întâlni pe 10 iulie, la concertul din Bucureşti, Piaţa Constituţiei. Moby revine în România şi va cânta în cadrul The Mission Dance Weekend de la Năvodari, pe 6 august. Concertul face parte din turneul de promovare a ultimului său album, „Destroyed”, ce va fi lansat pe 16 mai.

Deftones a inclus în turneul lor european şi România, astfel că va concerta pe 13 august la Arenele Romane. Concertul va avea loc în cadrul Alternative Summer Day. Fanii trupei americane vor putea asculta piesele de pe noul album, „Diamond Eyes”, dar şi de pe albume mai vechi. Până pe 31 mai, biletele la acest eveniment au un preţ promoţional de 70 de lei.

Şi, la finalul listei, îndrăgita Amy Winehouse, aflată pentru prima oară în România, care va cânta pe 15 august pe stadionul „Iolanda Balaş” din Bucureşti.

 

Festivalurile verii

 

Şi, desigur, festivalurile!

Începem cu cel desfăşurat în Sibiu – ARTmania are loc între 8-14 august, cu concerte în Piaţa Mare, susţinute pe 12 şi 13 august de: Lacrimas Profundere, Nevermore, Tarja Turunen, respectiv Republica, Sonata Arctica, Lacuna Coil.

La Rock the City, între 1-3 iulie, la complexul Romexpo din Bucureşti vor concerta Whitesnake, Judas Priest şi Prodigy, dar şi Papa Roach, Hatebreed, Therapy?, Sabaton şi Boom.

B’estFest, din păcate programat exact în aceeaşi perioadă, 1-3 iulie, în Pipera-Tunari, cuprinde concerte ale Skunk Anansie, Flogging Molly, Roger Sanchez, Asian Dub Foundation, Lamb, Mika, Pendulum, House of Pain şi Hadouken!

Spuneam că e un an mai slăbuţ? Să ne mai gândim. Parcă, totuşi, avem de unde alege.

 

 

RECOMANDĂRI

 

- Opeth – 5 iunie

- Sting – 6 iunie

- Scorpions – 9 iunie

- Moby – 5 august

-Tarja Turunen – 12 august

- Deftones – 13 august