Veronica D. NICULESCU

 Integrala Cheever

 

„Adevărata încercare a unui scriitor american nu este să descrie nenorocirea unei femei înşelate, uitându-se plină de jale la ploaia mohorâtă de afară, ci să pună în câteva rânduri nerăbdarea unei mulţimi de patru sute de oameni, bulucindu-se spre mingea scăpată în afara stadionului. Iată adevăratul regal literar”, spune John Cheever.

Povestirile acestui scriitor supranumit de criticii americani „Cehov al suburbiilor”, reunite în Integrala prozei scurte, au fost publicate acum de Editura Polirom. Volumul, urmând seria integralelor de proză scurtă semnată Samuel Beckett şi Saul Bellow, este tradus de Ciprian Şiulea, are 750 de pagini şi cuprinde 62 de povestiri. Volumul a fost distins cu Pulitzer Prize, National Books Critics Circle Award şi American Book Award.

Poveşti de iubire, momente de frumuseţe trecătoare, dezrădăcinări sau afaceri eşuate sunt prinse în poveştile scrise într-un stil îndrăzneţ, dulce-ironic, cu un umor care se aliază cu personajele în traversarea crizelor. „Vocea lui John Cheever este aceea a unui realist magic, iar în povestiri şi în romane precum Bullet Park şi Falconer este la fel de bogată şi de distinctă precum a oricărui scriitor din literatura americană postbelică.“, spune despre Cheever un alt mare scriitor, Philip Roth.

 

„Povestiri – Integrala prozei scurte”, de John Cheever

Editura Polirom, 2011

Traducere de Ciprian Şiulea