Ruxandra CESEREANU

Anti-chimbal 18. la tropice

 

Spre uimirea multora, poate (sau poate nu), Julian Barnes se mută de la polul nord la tropice: tot discursul său disecant și frustrant despre iubire se preschimbă într-un răvaș concentrat despre rostul și unicitatea iubirii. Parcă s-ar scuza camuflat pentru păcăleala pe care ne-a tras-o până acum (ca un trickster șugubăț), dar demonstrația care urmează i se pare pregnantă doar fiindcă mai întâi a negat iubirea și sensul acesteia, considerând-o maladie și neajuns. Tehnica răspărului l-a ajutat cu prisosință. Plus multiplele strategii tentaculare. Iată-l acum surâzând oarecum parșiv (J. B. este un soi de Aghiuță british, în felul său), dar satisfăcut de triumful explicativ izbutit prin învăluiri succesive. Să-l ascultăm, așa cum l-am ascultat și până acum, când era sau părea contra ideii de iubire.

Să nu mă înțelegeți greșit. Nu recomand o formă de dragoste în detrimentul alteia. Nu știu dacă dragostea prudentă e mai bună decât cea nechibzuită, dacă dragostea care are sprijinul banilor e mai sigură decât cea consumată în sărăcie, dacă dragostea heterosexuală e mai sexy decât cea homosexuală, dacă dragostea consfințită prin căsătorie e mai puternică decât cea dintre persoane necăsătorite. S-ar putea să mă încerce tentația moralismului, dar asta nu e o pagină de sfaturi practice dintr-o revistă. Nu pot să vă spun dacă v-ați îndrăgostit sau nu. Dacă aveți nevoie să întrebați, probabil că nu v-ați îndrăgostit, asta e singura mea sugestie (deși chiar și ea ar putea fi greșită). N-am cum să vă spun pe cine să iubiți sau cum: dacă am ține cursuri pe această temă, ele s-ar ocupa în egală măsură de “cum să nu” și “cum să”[ ...]. Însă vă pot spune de ce să iubiți. Fiindcă istoria lumii, care se oprește în dreptul jumătății de casă a dragostei doar ca s-o distrugă cu buldozerul și s-o prefacă în moloz, e ridicolă fără ea. Istoria lumii dobândește o suficiență brutală în absența dragostei. Mutația noastră fortuită este esențială fiindcă e inutilă. Dragostea nu va schimba istoria lumii [...], însă va înfăptui ceva mult mai important: ne va învăța cum să înfruntăm istoria și cum să-i ignorăm mersul țanțoș și bărbia ridicată cu trufie.

Cu siguranță, unora dintre noi le va fi fiind mai simpatic fostul Mr. Barnes, pe vremea când era mucalit și nihilist. Fiindcă volubilitatea sa de acum are ceva academic și ațos, de parcă ar preda dialectica dragostei dintr-un amvon cu ghirlande și confetti. Va să zică așa, nicicum nu este bine: dacă Julian B neagă dragostea – strâmbăm din nas și fluturăm evantaiul cu mânie; iar dacă Julian B se străduiește să afirme rostul dragostei, strâmbăm din nas și îl acuzăm de retorică goală, zornăind din brățări.

(pictura din imagine este de Sara Umemoto)

 

sauribalic spune:

se pare că am scris un comenatriu invizibil. dacă vreau să-l repostez, primesc un mesaj cum că mă repet, dar eu nu-l văd nicăieri. poate am eu un alt văz astăzi :)

mesmeea cuttita spune:

in schimb eu vad ce este scris acum, aici, mai sus. adica vad noncomentariul pe spatele comentariului… poate ca sauribalicului i s-a intamplat ceea ce i s-a intamplat si lui julian barnes – a trecut de la o extrema la alta :)
(vazurile sunt multe si nevazute)

Marius Conkan spune:

ma gandesc, totusi, ca in locul textuletzelor despre amor, mesmeea ar trebui sa le dea peste nas unora.

Ovidiu Mircean spune:

Mirror, mirror, on the wall! :)))))

mesmeea cuttita spune:

poate ca acesti unii isi dau singuri peste nas, pana le merg fulgii de nasosi ce sunt. candva o sa le gasim nasul zburatacit in cosul cu daruri de craciun :)sau in punga goala de hartie, care se sparge, dupa ce se umfla pana la refuz.

Marius Conkan spune:

Sau poate o să se umfle ca mătușa Marge a lui Harry Potter și o să explodeze de atâta răutate, că de înălțat la cer în mod sigur nu se vor înălța :) )

mesmeea cuttita spune:

yap, e valabila si varianta potteriana, la o adica!

iata de ce cred ca este intru totul potrivit sa postez textuletele despre dragoste ale lui julian barnes (si nu despre amor – care e altceva), precum si comentariile mele semi-mucalite/semi-indignate :)

FID DeScribor spune:

Incet, incet, din blogul mesmeic se naste un alt gen (poetic, vreau sa spun), exact sub forma in care erau iluminate la un moment dat manuscrisele. Nu stiu cum se face, ca observatiile si comentariile simpatiblogggerilor nu par deloc vorbarie pe marginea textelor, ci (in)exact un fel de miniaturi de care autorul nu are decat sa se bucure sau sa se simta intepat (subcutanat, intramuscular, mental, sufleteste sau „duh-eshte”sau altcumva, cum vrea el :)). Therefore, anti-chimbal-ul imi apare ca un fel de obiectualitate textuala (alas, pentru betia terminhologica…). Sau peri-textuala?
Dragostea nu stiu ce e, dar teribil ce merita sa traiesti pentru asta!

mesmeea cuttita spune:

sa fie asa cum spui!
(dixit) – :)

coramica spune:

Sincer, blogul acesta e ca o lectie, adica daca nu esti oarecum pregatit, nu ai ce sa spui. Mi-e drag tocmai pt ca ma face sa gandesc

mesmeea cuttita spune:

…:)