Cătălina BĂLAN

 

«Faci viaţa bucăţele cu paradoxurile tale»

Oscar Wilde

 

10 scriitori români preferaţi

 

Hm. Zece? O să-i nominalizez strict pe primii zece care îmi vin în minte (dacă mă gândesc mai întâi la ei, înseamnă că anume ăia m-au mişcat cel mai mult, nu?). De asemenea, voi alege scriitori în carne şi oase, nu doar oase şi nimic mai mult.

 

Dar va trebui să-i  pun pe categorii:

 

  1. persoane pe care mi-e ruşine să le nominalizez în propriul lor top, dar ar fi nedrept să nu o fac din moment ce mi-a plăcut cum scriu.

 

  1. persoane pe care dacă le nominalizez o să-mi săriţi în cap (cu gândul să-mi daţi eventual o periuţă (vorba lui Felix Nicolau), dar ar fi iarăşi nedrept.

 

Octavian Soviany, Felix Nicolau

 

  1. persoane pe care dacă le nominalizez probabil că nu mă va incrimina nimeni

 

Paul Goma, Neagu Djuvara, Nora Iuga, Ioan Es. Pop, Ştefan Baştovoi, Matei Vişniec, Traian T. Coşovei, Florin Iaru, Ion Stratan.

 

 

10 scriitori preferaţi

 

Nu am deocamdată scriitori preferaţi. De fapt, eu încă sunt în căutarea unui scriitor preferat. Din ceea ce am citit până acum, ăştia mi-au plăcut cel mai mult:

 

1-6: all time greats

 

Gustave Flaubert

-         cităm adesea în familie din „Dicţionar de idei primite de-a gata”. Chiar avem propriul nostru dicţionar (Doamna X – trebuie să ne mai întâlnim şi cu ea, săraca; rugăminte către cel ce se duce la magazin: ia şi ceva bun*; )

 

*dulce

 

Oscar Wilde

Mie Oscar Wilde îmi aminteşte de Nora Iuga. Asta pentru că am discutat despre el în părculeţul de lângă bloc.

 

 «- Poeţii nu sunt atât de scrupuloşi ca tine. Ei ştiu cât de utilă este pasiunea pentru a putea publica o carte. În zilele noastre o inimă distrusă se lasă tipărită în mai multe ediţii.»

                                                                               

 

 

 

 

 

J.D. Sallinger

E. A. Poe

Kurt Vonnegut

Aglaja Veterany

John Kennedy Toole

 

7: Colecţia Cotidianul

Muriel Spark

Jerome K. Jerome

Jostein Gaarder

Aiobheann Sweeney

William Trevor

Benoite Duteortre

 

8-10: all time romanian greats

Mircea Eliade

Camil Petrescu

Tudor Arghezi

Nichita Stănescu

Marin Sorescu

 

10 piese (muzicale) preferate

Am dat-o pe blues, lately. Mă mai apucă nebunia să fredonez prin casă, dar numai dacă nu e nimeni prin preajmă, pentru că ar înnebuni probabil. Deşi am simţul ritmului foarte bun, detonez groaznic :D.

 

Caramel - Suzanne Vega (it won’t dooo, to dream of carameeel, to think of cinnamon)

Smooth OperatorSade (Diamond liiife, lover booooy. We move in space with minimum waste and maaaximum joy)

Patricia KaasAutumn Leaves (The falling leaaaaaves drift by the windoooooow)

 

Dar încă-mi mai plac Beatles-ii

- Baby, you’re a rich man

- She came in throug the bathroom window

- Twist and shout

- Yesterday, Girl, Birthday, Do you want to know a secret etc.

 

Abba

-         Does yor mother know

(You're so hot, teasing me

 

So you're blue but I can't take a chance on a

chick like you

 

It's something I couldn't do)

 

Madonna

-         Material girl

-         Papa dont’t preach

 

Sarmalele reci

-         Violeta

-         Răpirea din serai (în timpul tezei la română, în loc de teorie  îmi veneau în cap numai versuri din melodia asta: „mă-ta vrea de ginere-un ministruuuuu” :D)

-         La”Preotesea”  (Vodca mi-am băut ditr-o duşcă
                            Şi-am pornit spre voi ca din puşcă
                            Să te fac un daaaans!)

 

Alexandru Andrieş

-         Cea mai frumoasă zi

-         Tamara (Îmi place Tamara, îmi place pe dracu’!)

 

Nicu Alifantis

-         Nu mă-ntreba (nimic în noapta asta/ nici cât e ceasul/ nici ce gânduri am)

-         Decembre

 

Şi lista poate continua. În ultima vreme nu-mi mai stresez vecinii foarte tare, pentru că am stricat din greşeală boxele (vorba lui Nel: n-au rezistat). Dar las’ că le repar eu!

Sunt oameni care nu pot citi sau scrie, sau face lecţii pe muzică. Eu dimpotrivă. Nu mă pot concentra la teme dacă nu aud muzică bună. Uneori mai ascult şi romanţe ante, inter, post belice J:

Titi Botez - Femeia, eterna poveste

Cristian Vasile – Zaraza, Tu nu ştii să iubeşti

Zavaidoc- Aseară fusei la una, Pe sub deal pe sub cetate

Gică Petrescu – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara, Cel mai frumos tango

 

 

10 oameni cu care ţi-ar plăcea să fii în noaptea dintre ani

(Fragment din chestionar irelevant din punct de vedere literaro-serios, dar îl las aşa, spre distracţia cititorilor revistei Tiuk.)

 

:D Primul răspuns ar fi cel de bun simţ: familia.

 

Al doilea răspuns, mai sincer, e structurat pe categorii:

1.      Aş organiza o petrecere monstru, cu toţi actorii mei preferaţi. Mi-aş lua o rochie de la casa mea de modă preferată şi nişte pantofi tot de acolo. Dress code: black and white.

Pardoseala va fi de marmură albă, astfel încât să mi se audă tocurile cu ecou!

Cu  Javier Bardem, Antonio Banderas, Hugh Grant şi George Clooney voi dansa tangouri (am angajat deja de 3 luni un coregraf celebru ca să îmi arate toate mişcările bengoase)

Cu Ben Affleck,  Richard Gere şi John Travolta voi dansa swing şi Foxtrot.

Bruce Willis, Jim Carrey şi Robin Williams mi-au spus în secret că lor le place breackdance. Nu am chemat presa, aşa că pot dansa fără stres. Eu nu mă voi alătura acestui grup de zglobii, ca să nu-mi rup tocurile. Sper sa nu fie prea dezamăgiţi.

Brad Pitt, Orlando Bloom, Tom Cruise, Leonardo DiCaprio ar fi mai mult de decor.

Daniel Radcliffe şi Tobey Maguire vor asigura paza în calitate de super eroi. Jackie Chan cu Arnold Schwarzenegger vor avea grijă ca la petrecere să intre doar cei invitaţi  (în fiecare an mă lovesc de aceeaşi problemă: sute de fani încercând să se strecoare printre oaspeţi. E foarte greu să-i controlezi. E şi destul de periculos. Anul trecut, de exemplu, un oarecare individ mi-a aruncat pe masă un buchet de crini – intenţia nu a fost un rea, dar era să leşin, pentru că sunt alergică la florile astea).

2. O altă variantă ar fi să invit la petrecerea mea de mai sus şi câteva trupe muzicale, eventual nişte cântăreţi, ca să întreţină atmosfera.

Joe Cocker, Santana, Leonard Cohen, Nicu Alifantis, Horia Brenciu, Eric Clapton, Bon Jovi, Sting,  Pink Floyd, The Cranberries, Deep Purple, Sarmalele Reci, Gândul Mâţei, Taxi şi ajunge, că se duce bugetu’ pe 2011 :)).

3. O croazieră pe Marea Caraibelor pe un yaht mega luxos, cu iubitul meu milionar :D. Deja simt briza încurcându-mi părul şi suflându-mi în toate părţile rochiţa vaporoasă şi înflorată. Ar fi o nenorocire să înceapă furtuni tocmai atunci. Să sperăm că vremea va fi ok.

4.      O şedinţă de spiritism. Întuneric, lumânărele peste tot, un cristal magic şi gata, ar fi aranjat. Deşi mi-e puţin teamă de fantome, sentimentul de curiozitate ar fi, ca de obicei, predominant şi aş invoca spiritele câtorva oameni cu care nu am apucat să discut nimic atâta timp cât erau în viaţă. Ori  pentru au murit când încă nu mă născusem sau eram prea mică, ori pentru că, deşi nu eram prea mică, de-a lungul vieţii lor, nu au apucat să mă întâlnească.

Cele zece spirite invitate la party: ale străbunicilor (ăştia ocupă din start 4 locuri), ale bunicului şi unchiului Hălălău, Charlie Chaplin, Kurt Cobain, Nichita Stănescu şi sufletul petrecerii ar fi Elvis. V-aţi imaginat vreodată duetul Cobain-Presley?

Avantajul cu fantomele este că nu cheltuieşti prea mult cu mâncarea şi băutura. Dar oricum am savura timpul discutând diverse lucruri, nu cred că s-ar mai gândi cineva la lucruri materiale.

Să fim realişti, să întâlneşti prima zi din an cu fantome e destul de înfrişăcător (vorba frăţiorului meu). Ar însemna că voi avea un an plin de fantome. După ce am analizat situaţia în detaliu, am ajuns, totuşi,  la concluzia că cea mai bună variantă pentru revelionul de anul ăsta este nr 3.  E şi cea mai aproape de realitate.

La mulţi ani!