Cronici Tiuk

de

Mihai VAKULOVSKI
(despre Kaminer, Mihnea Blidariu, Florin Lazarescu, Adrian Lacatus, Ion Barbu)

 

Cartea straina

Discoteca lui Kaminer
(Vladimir Kaminer, "Russendisko" (in limba rusa), Novoie Literaturnoe Obozrenie, Moskva, 2003)


Vladimir Kaminer este unul dintre cei mai tineri scriitori rusi care a ajuns cunoscut in afara granitelor tarii sale. Pentru asta el a trebuit insa sa emigreze, chiar in anul destramarii URSS-ului, in Germania (la Berlin), cind avea doar 23 de ani. Vladimir Kaminer acum scrie in limba germana si are emisiuni de televiziune si rubrici la ñele mai importante reviste de cultura germane.
"Russendisko" este ultima carte a lui Vladimir Kaminer publicata in limba sa, numita astfel de la discoteca din Berlin, proprietarul careia e tinarul scriitor rus, un volum de povestiri care poate fi citit si ca roman, dat fiind faptul ca e o carte autobiografica, cu acelasi personaj principal in toate povestirile cuprinse, aceeasi tema, aceleasi motive, acelasi stil. Povestirile sint scurte si foarte scurte, limbajul lui Kaminer fiind foarte simplu si direct, exact ca si prozele sale, ceva care, iti pare, poate fi scris de oricine sau cel putin aproape de oricine. Tematica volumului "Russendisko" este viata rusilor care au emigrat in Germania, o tema interesanta si importanta si pentru (cititorii) romani, ca si pentru foarte multi alti oameni, nascuti in Estul Europei si in America Latina. Volumul incepe cu "Rusi in Berlin" si se incheie cu "Romantic 306", un casetofon care pentru personajul-narator reprezinta patria. De la primul pina la ultimul text Kaminer povesteste despre viata rusilor care au emigrat, exemplificind prin cel pe care-l cunoaste cel mai bine - el, dar si prietenii si cunoscutii sai, incepind naratiunea cu emigrarea propriu zisa, intimplari, fapte, evenimente, obiceiuri, stari, trairi, amintiri. De fapt, se pare ca Vladimir Kaminer nici nu vrea sa scrie texte, sa demonstreze ceva, ci sa povesteasca ce i s-a intimplat lui si prietenilor sai, iar la Vladimir Kaminer, ca si la majoritatea scriitorilor rusi, viata bate filmul. Tocmai de aceea "Russendisko" se citeste foarte usor si cu multa placere.


Cartea de poezie

Poezia acuta
(Mihnea Blidariu, "No future", Biblioteca Tiuk, colectia KLU, 2003)

Mihnea Blidariu este cunoscut ca muzicant, el fiind solistul si trompetistul grupului rock "Luna amara", aia care a fost cenzurata, interzisa, iar la un concert din Music Pub din Cluj s-a stins lumina (si nu s-a mai aprins) exact cind ajunsesera la cintecul "Folclor", care incepe cu versurile "Sint mazohist / Traiesc in Romania". Ei bine, Mihnea Blidariu este un poet adevarat si asta am aflat din "No future", volumul sau de poezie care a aparut la Biblioteca Tiuk, colectia KLU (2003). Desi un volum foarte serios, inclusiv ca discurs, el s-a adunat intr-un fel oarecum ciudat, inca neintilnit in literatura. Autorul, Mihnea Blidariu, n-a avut textele sale pina la aparitia cartii, el le-a scris direct, ca si e-mailuri, pe internet, si i le-a trimis asa, ca si mesaje, prietenului sau Alexandru Vakulovski, conducatorul cenaclului KLU, unde Mihnea si-a citit citeva dintre texte (si a si cintat, chiar la deschiderea clubului, cu "Luna amara", se intelege), iar Alexandru Vakulovski le-a adunat si, iata, le-a editat, le-a publicat asa cum le-a primit, fara semne diacritice. Iata ce zice, in prefata, AV despre poezia lui MB: "Poezia lui Mihnea Blidariu a existat pana acum doar pe adresa mea de e-mail. Mai exista si in piesele formatiei de rock alternativ Luna Amara, dar acolo poezia se subjuga muzicii. In forma ei pura, poezia lui Mihnea exista doar aici. E o poezie on-line, scrisa direct la internet-cafe si apoi trimisa mie. Nici chiar el nu are aceasta poezie. E grunge? E hip-hop? E experiment! E sufletul lui Mihnea Blidariu, e glasul care acopera chiar si trompeta lui. Ascultati-l, sau, daca aveti urechi prea fine, fugiti de aici!".
Poeziile lui Mihnea Blidariu sint directe, clare, concise si foarte bine scrise. Problema si subiectul volumului e Romania si romanii, "No future" e un volum de poezie politica suta la suta, un poem social altfel, o poezie pe fata, live. Nu voi cita din Mihnea Blidariu dintr-un motiv simplu - cititi-l. E pe "Tiuk" (nr. 5, la My 3). Cititi-l neaparat.


Cartea de proza

Ce se stie despre ursul panda
(Florin Lazarescu, "Ce se stie despre ursul panda", Polirom, Iasi, 2003)

Pentru a se face inteles cum trebuie, Florin Lazarescu scrie. Scrie proza, eseuri, jurnal in direct, isi face site-ul personal (www.lazarescu.reea.net), face legatura dintre editura la care lucreaza, "Polirom", si presa. Ultima lui incercare de a se face auzit este insa un roman, "Ce se stie despre ursul panda" (Florin Lazarescu a debutat cu proza scurta). Pentru a ne povesti ce se stie despre ursul panda, cum promite in titlul cartii, tinarul scriitor alege un om, adica un personaj, pe care, in calitatea sa de narator, il urmareste pina se plictiseste. Romanul lui Florin Lazarescu este destul de scurt ca sa plictiseasca cititorul, problema lui este insa naratorul. Un narator omnipotent si omniprezent, cam pisalog, chiar si pentru personajul principal, care il simte mereu in spate, e "omuletul negru" despre care ii povesteste prietenului sau ("Umbla dupa mine. Asta-ti spun. Nu l-am vazut niciodata, dar stiu ca umbla dupa mine"). In rest - romanul este bine gindit si bine realizat, poate ca prea simplu pentru un roman, dar si prea complex pentru o povestire. Rusii au pentru astfel de carti/texte un termen aparte - "povesti" (cu accent pe prima silaba), povestirile fiind "rasskazi", iar romanul - "roman". De exemplu, "Domnisoara Clod" de Henry Miller este "rasskaz", "Zile fericite la Clichy" este "povesti", iar "Tropicul cancerului" roman.
"Ce se stie despre ursul panda" are citeva piese de baza: Toma si aurolacii lui Sobolanu, un rol aparte avindu-l si religia: Holbatu are mereu cu el Biblia pe care a furat-o de la casa de copii, Toma se intilneste cu un popa cu care vorbeste "despre Dumnezeu" s.a.m.d. Despre ursii panda nu vom afla mare lucru nici de la Florin Lazarescu (mai ales ca titlul romanului n-are "?"), nici de la Toma, care povesteste o intimplare foarte frumoasa cu ursi panda, dar cu ursi ... de plus. Desi Toma trebuie sa fie in centrul atentiei, in roman nu exista personaje principale - toate personajele lui Florin Lazarescu sint secundare. Iar despre personalitatea personajelor secundare ale lui Florin Lazarescu poate vorbi si felul in care sint caracterizate de prozator. Florin Lazarescu printr-un simplu & singur tic verbal stie sa-l faca pe personajul sau viu si interesant. Directorul televiziunii are semnul sau distinctiv - "pa dracu", jurnalista de televiziune care face emisiunea cu aurolacii - "Trist", Rima e ririit ("prhind rhime")... As mentiona la FL si spiritul de observatie si stiinta de a alege intimplari si situatii care se potrivesc textului unde le foloseste, modul in care isi apropie personajele de cititor (desi cam ciudate, personajele lui FL ii amintesc cititorului de cineva pe care-l cunoaste, un instrument important pentru un prozator), dar cel mai mare atu al prozatorului Florin Lazarescu este placerea de a povesti. Cele mai interesante lucruri ale romanului sint cele povestite, nu cele care se intimpla in direct - cele pe care Toma i le povesteste parintelui Nicolae, cele povestite de aurolaci, unul altuia, dar si la televiziune...
In loc de concluzie v-as intreba ce se stie despre "Ce se stie despre ursul panda"? Ne povesteste chiar autorul, Florin Lazarescu, pe site-ul sau: "Initial un studiu amanuntit despre comportamentul ursului panda, cartea de fata s-a transformat intr-un roman. Prietenii mei (mare parte literati sau buni cunoscatori ai pietei de carte) m-au lamurit ca un astfel de studiu nu prea are public tinta: ursii panda, dupa cum se stie, se afla pe cale de disparitie si putini si-ar mai omori timpul ca sa afle de ce. Asa ca mi-au sugerat sa las deoparte terminologia stiintifica si sa dramatizez un pic actiunea. Dintr-un cercetator serios m-am transformat intr-un personaj al cartii mele. M-am transpus in tot felul de povestioare comice, bineinteles, alaturi de ursul panda. Ca sa nu fiu acuzat de superficialitate, am strecurat pe ici, pe colo, observatii mai profunde. Insa lucrurile nu mergeau bine. Povestirea - m-au avertizat aceiasi prieteni - nu avea ritm, nu avea intriga. Am fost nevoit sa aduc actiunea in cotidian, am alternat planurile, am mai introdus ca personaje o gasca de aurolaci etc. etc. In final, nu a ramas mai nimic despre ursul panda, eu insumi uitind ce-am vrut sa spun". In concluzie l-as sfatui pe Florin Lazarescu sa insiste, adica sa scrie in continuare, iar pe cititori - sa aiba rabdare, nu fiindca Florin Lazarescu e inca un scriitor tinar, ci fiindca merita.

 

Cartea de critica

Urmuz & Lacatus
Adrian Lacatus, "Urmuz" (monografie), Ed. "Aula" (Brasov, 2002)

Dintre cartile de critica literara scrise de tineri in anul trecut cea mai complexa, mai buna si mai interesanta mi s-a parut "Urmuz" de Adrian Lacatus. Adrian Lacatus scrie de multa vreme, facindu-si mina in revistele studentesti din Brasov, unde a facut facultatea, cele mai vii si mai radicale reviste studentesti din Romania, echipa din care mai fac parte tineri scriitori ca Dumitru Crudu, Nicoleta Clivet, Irina & Milena Sipetean, Ciprian Siulea, Florin Maghiar, Nicolae Savin, Jolan Benedek, Georgeta Moarcas, Stefania Mihalache, Florin Paraschiv, Roman Turcanu... Daca unii critici se lauda ca scriu cronici si fara a citi cartea despre care scrie, Adrian Lacatus este tipul de critic care nu incepe sa scrie un articol daca n-a citit tot ce-a scris autorul despre cartea caruia vrea sa scrie, dar si critica despre acest scriitor, un critic deosebit de serios si de bine informat, talentat si foarte interesant. Am citit cartea lui de critica literara, "Urmuz", ca pe-o proza de-a lui Urmuz, in maxi taxi, unde in ultima vreme am citit cele mai frumoase carti, in special literatura universala, de obicei romane si poezie.
Eseul lui Adrian Lacatus, "Urmuz", este alcatuit din 1) Lada lui Urmuz, 2) Portretul artistului ca burghez, 3) Gramatica operei - a) Parodie si pastisa, b) Clasicism si antiliteratura, 4) Imaginarul operei - a) Sex si caracter, b) Masti si autoportrete si 5) Epilog. Va asigur ca volumul are tot ce-i trebuie, un stil vioi si atragator, dar si deosebit de sigur si bine elaborat, o interpretare proprie foarte originala, legaturi stilistice, tematice si existentiale dintre Urmuz si scriitori din literatura romana si universala. Astfel, Adrian Lacatus este unul dintre putinii critici de la care chiar astept ceva, adica volume importante, care sa conteze si pentru copiii nostri, nu numai pentru "sefu", 2-3 prieteni si citeva neamuri.

 

Cartea politica

Adrian Nastase tratat de Ion Barbu
(Ion Barbu, "Adrian Nastase: Tratat de aroganta", Editura Ziua, Bucuresti, 2003)

Ion Barbu deja ne-a obisnuit cu lucru(a)ri deosebite; deosebit de frumoase (cum e "Antologia poeziei romanesti de la S la XXL"), deosebit de inteligente (cum e "Dictionarul cinicului aproape perfect"). De data asta Ion Barbu se apropie de cititorii sai cu o carte de caricatura politica - "Adrian Nastase: Tratat de aroganta", intre sugestivele copertele ale careia facindu-le loc si unor analisti politici care - de aceasta data - opereaza cu cuvinte: Dan Perjovschi, Liviu Antonesei, Sorin Rosca Stanescu, Mircea Mihaies, Cristian Tudor Popescu, Petru Cimpoesu, Ioan Grosan, Tia Serbanescu, Basil Dancu, Mihai Pelin, Dragos Musat si Zoe Petre. Ca obiect, volumul este facut dupa chipul si asemanarea "Antologiei poeziei romanesti de la S la XXL", deci este frumos si elegant, de calitate superioara, un adevarat obiect de arta, numai bun de vinat si colectionat, ceea ce, de altfel, s-a si intimplat, chiar de la lansare, unde au fost prezente si multe personalitati politice din Romania (si nu numai "oameni de cultura", ca de obicei), la expozitia "Ion Barbu" de dupa lansarea din Laptaria lui Enache facindu-si prezenta si "sarbatoritul", Adrian Nastase "care este", pina una-alta, prim ministrul tarii cu capitala la Bucuresti.
Nu intimplator Ion Barbu primeste in cartea sa si texte scrise, pentru artist scriitura-ideea fiind foarte importanta, inclusiv in caricaturile sale. As putea spune ca Ion Barbu foloseste caricatura pentru a spune, mai in gluma, dar mai mult serios, unele lucruri foarte serioase. Iata care e textul primelor sase desene. Vi-l povestesc numai pe primul: harta Romaniei cu sageata in punctul Cornu. Deci: In NATO - o tara, in tara - o comuna, in comuna - o padure, in padure - o vila, in vila - un Mercedes, in Mercedes - Adrian Nastase, in Adrian Nastase - o inima care bate pentru clasa muncitoare". Apoi urmeaza stirile, care il prezinta pe… Adrian Nastase "acasa pe hol, acasa in bucatarie, acasa in sufragerie, acasa in balcon, acasa in baie si, in fine, acasa in dormitor". Ca la televizor, incit cetateanul din alta imagine se intreaba daca exista si televizoare cu Basescu, de exemplu. Nu lipsesc, se intelege, celebrele oua marca Nastase , nu lipseste nici nea Nelu, nici noua constitutie, nici vinatul, nici alte aere/fumuri.
Dupa cum am mentionat, pe linga caricaturile cu personajul sau principal, Ion Barbu selecteaza si diferiti analisti politici, prin textele carora sudeaza si mai temeinic continutul cartii. Textele sint diferite, asa cum sint si autorii. Sorin Rosca Stanescu sustine ca personajul este arogant, dar si simpatic si are si umor, atit voluntar, cit si involuntar, intrebarea fiind daca e cumva si autoironic. Liviu Antonesei, ca un poet adevarat ce este, isi construieste textul dupa "Trebuiau sa poarte un nume" de Marin Sorescu, text pe care si-l incepe cu "Adrian Nastase n-a existat, nici nu exista". Dan Perjovschi deseneaza un text scurt si sclipitor, cum sint si desenele sale ("Intr-o celebra secventa hichcockiana, un personaj principal urca scarile ducindu-i celuilalt personaj principal un pahar cu lapte. Lumina e concentrata pe pahar si suspensul pe intrebarea: e sau nu otrava in lapte? Exact ca personajele principale de la noi. Nastase, lapte, Romania"). Dragos Musat se pune in pielea unui baiat simplu care are legaturi intimplatoare cu premierul, Mihai Pelin, Cristian Tudor Popescu (care il crede "un om plat" si "un prost politician") si Mircea Mihaies ("obosit de-atita purtat al gentii lui Iliescu, premierul a ajuns la concluzia ca s-a facut baiat mare") scriu articole dure, Basil Dancu e mai glumet, dar gluma lui il alatura pe Nastase cu familia Ceausescu, Tia Serbanescu isi publica pagini de jurnal, Ioan Grosan zice ca AdN e "o partida", prozatorul Petru Cimpoesu ii face o analiza frenologica, asemanindu-l cu Slobodan Milosevici, Ion Dolanescu et co, iar istoricul Zoe Petre isi aminteste cum (si unde) l-a intilnit pentru prima oara: "Sa vedeti: in 1980, la Congresul Mondial al Istoricilor, ne-am pomenit cu un tinar, plinut si frumusel ca un Adonis de martipan, pe care istoricii de meserie nu-l stiau ca ar apartine breslei, drept care l-au si clasat, degraba si empiric, printre numerosii istorici in civil care aveau grija de noi in acele ceasuri grele de contact cu toxinele stiintei burgheze. Asa l-am cunoscut eu pe Adrian Nastase".
Aparitia acestui album "tematic" trebuie sa aiba mai multe scopuri (tinute secret de autor, Ion Barbu), unul dintre ele fiind - poate - tratarea lui Adrian Nastase (vezi si coperta, un Rembrandt prelucrat de Ion Barbu & Rolland Szedlacsek), cit e posibil, daca mai este posibil. Caci, la cit de arogant este protagonistul cartii, daca - Doamne fere - ajunge ce/unde doreste, adicatelea presedintele tarii la care mai e, cit isi mai face mina, prim ministru, acest tratat e, din punct de vedere politic, maximum ce s-a mai putut face... Sper ca "Adrian Nastase Tratat de aroganta" de Ion Barbu sa ramina un album de caricaturi despre si cu fostul prim ministru, nu despre si cu viitorul presedinte al tarii, dar asta nu mai depinde, din pacate, numai de Ion Barbu. In concluzie, Ion Barbu mai da o lovitura, de data asta in arta politicii si in politica desenului de caricatura. Ce va urma?
(Va urma)

 

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net