Cioara patrupeda
Traia odata o cioara patrupeda. La drept vorbind, ea avea cinci picioare, dar despre asta n-are rost sa vorbim.
Iata ca aceasta cioara patrupeda isi cumpara cafea si se gindeste: "Ei bine, mi-am cumparat eu cafea, si ce sa fac cu ea?"
Si atunci, ca dinadins, trecea pe-alaturi vulpea. Ea vede cioara si-i striga: "Ei, - striga, - tu, cioara!"
Iar cioara ii striga vulpii:
"Tu esti cioara!"
Si vulpea ii striga ciorii:
"Iar tu, cioara, esti un porc!"
Si, de ciuda, cioara si-a varsat cafeaua. Dar vulpea a fugit. Iar cioara a coborit pe pamint si a pornit pe cele patru sau, mai degraba, pe cele cinci picioare ale sale spre casa ei mizerabila.
Un nou scriitor talentat
Andrei Andreevici a inventat o astfel de povestire: intr-un castel vechi traia un print, care era un betiv parsiv. Dar nevasta acestui print, din contra, nu bea nici macar ceai, bea doar apa si lapte. Iar sotul ei bea vodca si vin, iar lapte nu bea. Dar si nevasta-sa, la drept vorbind, tot bea vodca, insa pe-ascuns. Dar sotul ei era un nesimtit si nu se ascundea. "Nu beau lapte, dar vodca beau!", zicea el mereu. Iar nevasta-sa scotea incetisor de sub sort sticluta si gil-gil-gil, deci, bea. Barbatu-sau, printul, zice: "Da-mi si mie". Iar nevasta-sa, printesa, zice: "Nu, nici mie nu-mi ajunge. Hiu!" - "Ei, tu, - zice printul, - ledyo!" Si, cu aceste cuvinte, hopa cu nevasta de podea! Nevasta si-a stilcit toata mecla, sta intinsa pe podea si plinge. Iar printul s-a infasurat in manta si s-a dus in turnul sau, unde avea o cusca. El, sa vezi, crestea acolo gaini. Iata ca a ajuns printul in turn, iar gainile tipa, cer de mincare. O gaina chiar a inceput sa zbiere. "Ba, - zice printul - , santoclior! Liniste, pina nu ti-am dat peste dinti!" Gaina nu intelege cuvintele si zbiara mai departe. Înseamna, deci, ca gaina face galagie in turn, printul, deci, injura de mama, nevasta-sa sta intinsa pe podea, mai pe scurt - mare tambalau.
Iata ce povestire a nascocit Andrei Andreevici. Si dupa povestirea asta deja poti sa spui ca Andrei Andreevici e un mare talent. Andrei Andreevici e un om foarte destept, foarte destept si foarte bun!
***
Draga Nicandr Andreevici,
am primit scrisoarea ta si am inteles imediat ca e de la tine. La inceput m-am gindit ca poate nu-i de la tine, dar, cum numai am desfacut-o, imediat am inteles ca-i de la tine, ba s-ar putea sa nu fie de la tine, m-am gindit. Ma bucur ca te-ai casatorit deja, fiindca atunci cind omul se casatoreste cu cine a vrut sa se casatoreasca inseamna ca el si-a indeplinit dorinta. Ieri am primit scrisoarea ta si m-am gindit deodata ca aceasta scrisoare e de la tine, apoi m-am gindit insa ca, se pare, nu e de la tine, dar am deschis-o si vad ca sigur e de la tine. Foarte bine ai facut ca mi-ai scris. La inceput nu scriai, apoi insa deodata mi-ai scris, desi si mai inainte, mai inainte de perioada cind nu-mi scriai, - tot imi scriai. Eu imediat, cind am primit scrisoarea ta, imediat am hotarit ca-i de la tine, si, apoi, sint foarte bucuros ca tu deja te-ai insurat. Caci, daca omul a vrut sa se insoare, atunci el, orice s-ar intimpla, trebuie sa se insoare. Din aceasta cauza sint foarte bucuros ca in sfirsit te-ai casatorit anume cu cine vroiai sa te casatoresti. Si ai facut foarte bine ca mi-ai scris. Eu m-am bucurat foarte tare - cum am vazut scrisoarea ta - si m-am gindit imediat ca ea e de la tine. E adevarat ca, in timp ce-o deschideam, mi-a fulgerat in minte ca ea nu e de la tine, dar pe urma, totusi, am hotarit ca e de la tine. Multumesc ca mi-ai scris. Multumesc frumos pentru asta si-s foarte bucuros pentru tine. Tu poate ca nu intelegi de ce sint atit de bucuros pentru tine, dar am sa-ti spun imediat: eu sint bucuros pentru tine fiindca, fiindca te-ai insurat, si anume - te-ai insurat cu cine vroiai. Iar asta, stii, e foarte bine sa te insori anume cu cine vrei sa te insori, fiindca anume atunci obtii ceea ce ti-ai dorit. Anume din cauza asta sint atit de bucuros pentru tine. Si, de asemenea, sint bucuros pentru ca tu mi-ai scris scrisoare. Eu inca de departe am hotarit ca scrisoarea e de la tine, dar cum am luat-o in miini m-am gindit: dar daca nu e de la tine? Apoi ma gindesc: ba nu, fireste ca e de la tine. Deschid scrisoarea si in timpul asta ma gindesc: e de la tine sau nu-i de la tine? De la tine-i sau nu-i de la tine? Ei, dar cum am desfacut-o am si vazut ca-i de la tine. M-am bucurat foarte tare si am hotarit sa-ti scriu si eu o scrisoare. Despre multe trebuie sa-ti spun, dar pur si simplu nu e timp. În orice caz, e bine ca mi-ai scris scrisoare. Acum stiu ca tu deja demult te-ai casatorit. Eu si din scrisorile precedente stiam ca te-ai casatorit, dar acum din nou vad: absolut adevarat, te-ai casatorit. Si eu sint foarte bucuros ca te-ai casatorit si mi-ai scris scrisoare. Eu indata ce-am vazut scrisoarea ta, am si hotarit ca iarasi te-ai casatorit. Ei, ma gindesc, asta e bine, ca iarasi te-ai casatorit si mi-ai scris scrisoare despre asta. Acum scrie-mi cum e noua ta nevasta si cum s-a intimplat. Transmite-i salutari noii tale neveste.
|