Practic acest joc pentru ca imi place”,

interviu cu Grigori ALHAZOV (capitanul echipei Moldovei la „Ce? Unde? Cind?" si al lumii la brain ring),

realizat de Mihail Vakulovski

 

foto: m. vklvsk

- Grigori, abia v-ati intors de la a III-a Cupa a Natiunilor la „Ce? Unde? Cind?”, campionatul mondial intre echipele nationale, la care au participat cele mai puternice 21 de echipe nationale din lume si unde voi, echipa Moldovei, ati cistigat locul intii la brain ring. Ce sperante aveati inainte de campionat? Cum a fost gustul victoriei, asa cum iti imaginai?

- Principala speranta a fost, totusi, sa obtinem un rezultat de nivel inalt in „Ce? Unde? Cind?”, deoarece anume acest joc este cel de baza, brain-ring fiind ceva suplimentar pentru majoritatea jucatorilor. Acest fapt nu denota insa importanta victoriei – nivelul adversarilor a fost foarte inalt si pentru echipa noastra este foarte placut ca ne-am prezentat atit de bine.

- Cum ati ajuns la aceasta performanta? Iti mai amintesti cum ai inceput sa joci „Ce? Unde? Cind?”?

- Eu personal practic „Ce? Unde? Cind?” tocmai din anul 1998, cind invatam inca in scoala. In componenta echipei noastre au jucat persoane cu o experienta mai mare, cit si „incepatorii” cu nu mai mult de 3-4 ani de experienta. Consider ca in acest joc practica este primordiala – profesionalismul vine numai dupa multe antrenamente. Cu cit mai multe intrebari ai jucat, cu atit mai mult cunosti si raspunzi la noile intrebari mai usor.

- Faptul ca echipa Moldovei a obtinut locul intii ti-a permis, ca si capitan al echipei cistigatoare, sa devii automat capitanul echipei lumii la brain ring, selectind astfel aceasta echipa si conducind-o. Asta te-a obligat la ceva? Ai avut mari emotii (ca din sala si de la TV nu s-au vazut)?

- Am format echipa lumii pentru meciul cu echipa gazda (care era echipa din Azerbaijan), si ne-am prezentat destul de bine. Evident ca am avut emotii, in brain-ring trebuie sa fii foarte rapid la gindire si sa reusesti sa apesi „butonul magic” inaintea adversarului. Toata echipa a avut emotii, posibil ca din cauza lor n-am reusit sa cistigam aceasta super finala.

- A fost o "infringere" mai mult simbolica, meciul fiind decis doar la un singur punct diferenta. Cum ai ales jucatorii din echipa lumii? Au fost jucatori pe care i-ai fi luat in echipa, dar regulile nu ti-au permis?

- Da, daca as fi avut posibilitate as fi luat intreaga echipa a Moldovei in selectionata lumii… Cind alegeam membrii echipei lumii, preferam sa iau pe acele persoane cu care am jucat sau macar m-am intilnit la campionatele trecute. Astfel, l-am luat pe un cunoscut al meu din echipa germana, Boris Brukman, si pe unul din Belarus – Vlad Dronov. Pentru altii au fost sfatuit si de colegii de echipa.

- Ce jucatori iti placeau cind erai doar in fata televizorului? Acum ti se par la fel?

- Eu si acum stau in fata televizorului, insa atitudinea fata de joc si fata de jucatorii s-a schimbat. De pilda, Maxim Potasov imi place la fel ca si cindva, iar parerea mea despre Alexandr Druzi s-a schimbat spre rau. Dar pot spune ca majoritatea persoanelor ce practica acest joc sunt foarte buni atit la televizor, cit si in viata reala.

- In afara jocului, ai avut timp sa vizitezi Baku-ul? Ce amintiri ti-a lasat aceasta Cupa a Natiunilor?

- In primul rind, nu este prima mea vizita in Baku. Am mai fost in Azerbaijan la cupele precedente. Asa ca am vazut orasul de la si pina la. Si acum, cind vin acolo, prefer sa stau la hotel, deoarece caldura de afara este foarte greu de suportat. La aceasta cupa mi-a placut foarte mult comunicarea cu echipa Romaniei, care, dupa parerea mea, are un viitor promitator, insa antrenamentele sunt absolute necesare.

- Cred ca cititorilor le e interesant ce faceti in viata de zi cu zi, tu si colegii tai de echipa? Ce hobby-uri aveti, ce lucrati, ce-ati studiat, ce cititi, ce muzica ascultati?

- Suntem foarte diferiti, ne uneste numai pasiunea comuna. Eu am studiat finantele si dreptul economic, printre colegii mei de echipa este si un viitor psiholog si un viitor programator. Altii deja lucreaza, unul are chiar afacere proprie. Comunicam mult intre noi si in afara jocurilor, pentru ca ne place sa fim impreuna. Pot spune ca „Ce? Unde? Cind?” ne-a unit si ne-a facut prieteni.

- E posibil ca o echipa in care exista conflicte sa aiba succes in "ring"? Conteaza mult relatia dintre membrii echipei?

- Intrebarea aceasta merita a fi pusa la “Ce? Unde? Cind?”… Eu am vazut asemenea echipe, insa consider ca nu este normal. Pot spune ca eu practic acest joc pentru ca imi place. Daca echipa are alte interese in acest joc – banii, gloria etc. – atunci relatiile interpersonale sunt puse pe al doilea plan sau chiar mai departe. Insa majoritatea echipelor joaca deoarece lor le place sa joace. Dar ce fel de placere poate fi daca se cearta intre ei membrii echipei? In echipa mea relatiile interpersonale sunt intotdeauna primordiale.

- Grigori, felicitari si multumiri!

(6 septembrie 2007, Brasov - Chisinau)

Redactia: Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Carmina Trambitas
© grafica: Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster: Viorel Ciama
E-mail: revista.tiuk@gmail.com Site gazduit de http://reea.net