- Din punctul de vedere al unui organizator, cum ti s-a parut aceasta editie a FanFestului?
- In acest an ne-am propus sa punem accentul mai mult pe activitatile alternative decat pe muzica, sa ne selectam publicul si sa aducem lume care e interesata cu adevarat de campanie si de problemele de mediu. Credem ca am reusit sa avem publicul pe care ni l-am dorit, Suntem incintati ca participarea la prezentari, workshopuri, la cortul de teatru si literatura a fost mult mai mare decit in anii precedenti.
- Campania Salvati Rosia Montana si-a atins partial scopul. Credeti ca si-l va atinge in totalitate?
- Intrebarea in sine e destul de vaga, pentru ca nu numesti care e scopul campaniei. Consideram ca exista in momentul de fata o vointa populara si politica puternica impotriva folosirii cianurii in minerit. Credem ca tot mai multa lume e constienta de efectele devastatoare asupra mediului a proiectului de minierit la suprafata.
Activitatea noastra nu se poate opri aici, unul dintre scopurile campaniei este sa oferim oamenilor din zona o alternativa viabila la minerit, alternativa care incepe sa se concretizeze tot mai mult si prin alte proiecte.
- Multi localnici sunt impotriva "alternativelor mineritului", si-au vandut casele, au plecat sau lucreaza pentru firma canadiana. Ar trebui sa le spunem ca "Rosia nu-i a vostra si nici a urmasilor urmasilor vostri"?
- La nivel personal fiecare este liber sa isi decida singur viitorul. Cei care au plecat au considerat ca au sanse mai bune in alta parte. Altii nu reusesc sa vada in perspectiva si cauta doar cistigul imediat, fara a vedea consecintele asupra zonei pe termen lung.
Exista insa si localnici care se opun proiectului de minierit si care doresc sa lase muntii neatinsi pentru urmasii lor, iar noi luptam impreuna cu acestia.
- E laudabil faptul ca artistii canta pro bono, inseamna ca mesajul FanFest-ului chiar ii atinge si cred in el. Dar nu ar fi bine ca, cel putin in viitor, sa fie platiti, mai ales ca sunt artisti care merita acest lucru?
- Nu cred ca problema poate fi pusa la acest mod. Bineinteles ca toti artistii ar merita sa fie platiti pentru prestatia lor si nu doar unii. E vorba doar ca acest festival se face cu un buget foarte mic si ne bucuram ca artistii inteleg acest lucru si ne sustin. Faptul ca pot sa transmita mesajul lor publicului e mai important pentru ei decit o eventuala plata pentru concert.
- Festivalul va continua daca de-asupra Rosiei Montane nu va fi nici un pericol?
- In momentul de fata ne evaluam resursele si directiile de actiune pentru campanie. Nu stim daca festivalul va continua si in cazul in care nu va mai fi nici un pericol la Rosia Montana, vom lua o hotarire la momentul respectiv. Credem insa ca “pericole”, indiferent de natura lor, vor continua sa existe si atita timp cit acestea exista, vor fi si semnale de alarma, concretizate poate sub alte forme.
- Cum ati reusit sa atrageti si artistii si foarte multi voluntari in aceasta campanie? Pare incredibil pentru Romania...
- Nu pare incredibil pentru Romania, ne bucuram ca se intimpla si in Romania.
Nu ne-am “atras” voluntarii sau artistii in vreun fel, acestia ni s-au alaturat in campanie.
Am descoperit cu aceasta ocazie ca sunt foarte multi oameni interesati de problemele de mediu si de ceea ce se intampla in tara lor, oameni carora le pasa si care vor sa faca ceva.
- "Canadienii n-au bunici", spunea cineva, din cauza asta vor sa distruga Rosia Montana, ce parere ai?
Nu as zice asta si in nici un caz nu as generaliza. Este vorba despre niste oameni fara trecut, pentru care traditiile nu inseamna nimica si care vad in viitor doar cistigul lor propriu si imediat.
- Cum vedeai campania Salvati Rosia Montana inainte de primul FanFest si cum o vezi acum? Ce s-a schimbat?
- Au trecut 3 ani de atunci, campania a evoluat, au aparut elemente noi. Am castigat mai multe procese si am inregistrat mai multe victorii. Datorita FanFest-ului campania a ajuns in atentia tinerilor, zona cu problemele ei a devenit mai cunoscuta.
- Nu va ganditi sa aduceti si trupe straine in viitor?
- Criteriul nostru de selectie este mesajul pe care artistii il transmit publicului sin u conteaza daca sunt din Romania sau din strainatate. Am avut trupe straine la festival atat in anii trecuti: Subscribe (HU), Nada (Germania), No substance (UK), cat si anul acesta, din rindul DJ-ilor invitati: Romano G Force (Germania), Dj Azul (Canada). Este prematur sa spunem acum ce trupe vor veni pe viitor. As dori sa adaug doar ca, datorita programului limitat si a faptului ca dorim sa dam si altora o sansa, suntem nevoiti in fiecare an sa refuzam trupe care ar dori sa participe.
- Ce alternative au rosienii in afara mineritului?
- Faptul ca FanFest a atras un public important dovedeste ca zona are un potential turistic care se poate exploata. Se pot dezvolta astfel mici afaceri in turism: pensiuni, restaurante sau servicii turistice. De asemenea este posibila si exploatarea resurselor locale prin ateliere de tamplarie, prelucrarea lemnului, comercializarea fructelor de padure, deschiderea de ferme, fabricute etc. |