Luca PITU

Nichita, Omul din Calidor si noi

     

Avem, dupa o parasutare fortata printre cei dispusi la glasuire intru Nichita Stanescu, neplacuta surpriza de a gasi ocupata pozitia de provocator principal, la care nu putini or fi presupus ca jinduim. Ne-o va fi luat inainte Cristian Tudor Popescu, argumentind, undeva, ca Bardul de la Barca si Poetul Antimetafizicei ar fi fost interschimbabili in Epoca Aurie, cind, oficializati, de voie si/sau de nevoie, intr-un meme combat se vor fi implicat, angajat, spurcat. Printre disputatori sosit cu-ntirziere, dar nu pentru a practica aflarea in treaba ca metoda de lucru cu cartea, nu ne-a mai ramas, din pacate, decit ralierea la trupa, numeroasa, a nuantatorilor de profesie, neencomiastici, neamicali, neostili din principiu. Diferenta noastra, printre acestia din urma, s-ar putea sa fie aceasta (si-o sa vedeti ca nu e mititica: abia in l994 vom fi lecturat un prim fragment de poem stanescian, tematizator al Hiperboreei, si, culmea, in versiunea hexagonala a prefetei lui Claudio Mutti la Dacia… divinului Geticus-Lovinescu).
"Se da rotund gagiul!" murmura-vor unii si, mai ales, altii. Que non! que non! om raspunde noi cercind a ne explicare si a amintire ca, oripilat de efectele national-ceausine din invatamintul romanesc, lehametisit de literatura colhozizarii, lupta dintre vechi si nou sau reusitele edificarii socialiste, ne jurasem, la terminarea studiilor liceale, sa nu mai cetim decit strictul necesar, de specialitate, in limba Autohtonilor Moldovalahi. Si ne tineam de cuvint. Pe degetele a doua miini se numarau opurile postbelice de noi parcurse integral, inainte de l989, iar printre ele preponderau exceptiile din clasa Zacharias Lichter, Sarea Pamintului, Fragmente despre cuvinte, Norii, Jurnalul de la Paltinis, Zahei Orbul, Homo fictus, Sase maladii ale Spiritului ori Bunul simt ca paradox. Daca l-am rumegat aproape integral pe Mihai Ursachi, poetul, mistificatorul si prozactorul, de vina-i numai aura speciala pe care o poseda, la a doua sa facultate, agrementata cu un stil de gindirostifaptuire marginal, ca sa nu spun boem, de trecutu-i puscarial si incapacitatea funciara de a raspunde la comenzile realismului jdanovo-crohmalnicean. Gratie lui il cunosteam pe Cezar Ivanescu si, cu timpul, aveam sa i-l prefer, desi nu facuse pandaimos, din motive pe care le voi fi enumerat cu alte ocazii, de-ar fi si numai nedezmintita sa ureche mereu deschisa la discursul celuilalt, memoria relatiilor interpersonale, generozitatea si chiar imprevizibilitatea sa comportamentala, putind noi, in ciuda ei, pe el oricind conta. Alt poet din generatia imediat postnichitiana pentru noi personal nu a mai contat, nici macar Virgil Mazilescu, de care eram apropiat pe ale Vamii Vechi plaje, nici macar Emil Brumarele, de care ne frecam zilnic in Tirgul Iasioticesc - poate Serban Foarta, dar el e un caz cu totul si cu totul incilcit, complicat, greu de penetrat; poate, intrucitva, elegantul, delicatul, discretul Ion Mircea ot Sibiu.
Ceea ce nu insemneaza ca ignoram titlurile stanesciene - Laus Ptolemaei, Noduri si semne, 11 elegii - ori evitam lectura cronicilor literare lor afectate, necum interventiile poetului la radio sau tembelizor, cind, spre exemplu, definea valoarea ca arta pusa in slujba constructiei socialiste, necum alte prestatii de acelasi gen encratic, editorialistic, festivistic. Ni se va fi remis si noua, prin amabilitate ursachiana, pamfletul Magistrului din Ticau de-l asemuia, exploatind suparatoarea asemanare prenominala si originile slave ale Omului din Ploiesti, cu Nikita Hrusciov ca promotor al hozrasciotului. Chiar daca, pesemne, am pus nitel botul la el, simteam ca e la mijloc emulatie, invidie poetica, lupta literara, hulpavie de lup inca tinar, aparut printre ultimii la hecatomba, la stina, la chiolhan.
Asadara, l-am necitit pe Nichita cu program. Auzisem insa ca are la métaphore facile, cum aveau Rominii, in interbelic, l'Inde facile (cu, desigur, notabila exceptie eliadiana). Curgea metafora din el ca pinza din paianjen, ca apa din robinetul, uitat deschis, de la bucatarie; tesea imagini dinsul cit un canut lyonez. Ne convingea de asta, nu demult, o conversatie cu el, reprodusa de Marin Mincu in una din cartile sale. Ca si scrisele-i ocazionale, scurte ori dedicatorii, de circulau in Landernoul Literar precum spusele tuteene printre fostii detinuti politici. Dezgustat insa fusesem, si multa vreme, de un titlu ca Antimetafizica, banuind noi, poate pe nedrept, in spatele lui, reminiscente de la cursurile de materialism diabolectic si isteric, unde se prezenta vulgata marxiana ca lupta dialectica impotriva metodului filosofic traditional si remarcind, tot noi, cu amuzare nedisimulata, dupa l989, ca, in loc sa se inceapa articolele de specialitate prin definirea marxismului ca stiinta legilor celor mai generale despre natura si societate, se deschideau cu circumscrierea metafizicii, zugravita aproape la fel in textulele unor Anton Adamut, Stefan Afloroae, Tudor Ghideanu, bahluieti de-ai mei, universitari indraciti, reconvertiti grabnic la duh religios si aristoplatonism, abili in inlocuirea citatelor din Materialism si empirio-criticism cu altele din Ioan Hrisostomul, Grigorie Palamas si Sein und Zeit.. Doar ca, acum, de-ar mai fi trait, ar fi adus-o din condei, iute, Nichita, ca era baiat destept chiar la betie, si ne-ar fi sugerat probabil ca, poematic, era in sintonie cu proiectul heideggerian de Ueberwindung der Metaphysik, deconstructiile derridiene ale platonismului, fiinta slabita a lui Gianni Vattimo… ori nietzscheenele relecturi ale aceluiasi.
Daca ar mai fi trait… fireste.
Ne reamintim oroarea cu care Sorin Dumitrescu a primit, dupa 90, intrebarile sicanatoare, provocarile demolatoare: "Devenea Nichita fesenist, amice, de-ar fi supravietuit Lovilutiei si la Fenomenul Pietii Universitatii ar fi asistat? S-ar fi dat el oare cu Popa Tatu? Ar fi aplaudat el pe Minerii lui Miron Cozma? Ar fi scandat oare dinsul "Noi metafore filam/ Si deloc nu cujetam!"?"
E greu, constatam si noi, sa-l integrezi pe Nichita intr-un proiect de trecut nefesenist pentru Romania Nedodoloata, caci nici sub fustele Dalbei Blandiene nu i-ar fi stat bine, darmite in trio cu Sorescu si Eugen Simion, darmite gagademician, el, care traia modest si caruia, cind ii era cel mai foame, se gasea un contemporan - poet, simpatizant ori simpla iscoada a stapinirii - ca sa ii ofere un pahar de vin, fiindca avea casa deschisa si, cu toate ca era manipulat ideologic, precum orice bun simbolic al tarii, nu se cobora la pupincurisme circumstantiale pina la nivelul unui Paunescu, capcanizindu-si declaratiile sau doar lasindu-le incurcate, pline de contradictii in adiecto. Orice poti profera despre el, ori despre ciudatul, incapatinatul, nedecomunistizatul Ion Gheorghe, dar nu ca au fost porcovani. [Fapt este insa ca si Marian Popa are dreptatea lui: O fi Paunescu mare godac de Birca, totusi nici Tovarasul Hitler, nici Camaradul Stalin n-or avut, ca sa le ritmeze poetic implinirile, un stihuitor de talia lui si mult pe Nenea Ceausinski l-ar fi gelozit dumnealor]. Paul Goma insusi ne confirma suputatiunea cind povesteste ca, devenit paria dupa anchetele de la Secu, doar Breban se ducea sa-i deie Anei o mina de ajutor la carat nu stiu ce, iar Nichita… il saluta si el, ostentativ, de pe cealalta parte a strazii, parca murmurind: "Batrine, orice putea-vei aserta despre mine, nu si ca nu dispun de un curaj civic minimal". Cam asa il saluta, la Iasi, ceva mai tirziu, pictorul Val Gheorghiu pe opozantul politic Dan Petrescu. E drept ca vremile se schimbasera si nimeni, nici macar Nicolae Manolescu, nu parea sa mai vaza in Ceasca un disident al Lagarului Socialist.
Pe de alta parte, mult se va strofocare Academicianul Sef sa faca din Nichita un Eminescu al vremilor noastre. Pariem pe oricit, chiar o ceapa degerata contra unui ceas marca Swatch din dotarea Danei Nastase, ca nu-i va iesi figura, iar strins uniti in jurul lui, ca in jurul Tovului Ceausinel, nu vom stare. E treaba Nichitologilor sa se intimple asa, cum le revine Eminescologilor sarcina hermeneutica sa destructureze mitul poetului national, cu utilizante politice si ideologicesti diverse, in epoci osebite, steie-ne marturie opul coordonat de Ioana Bot la Editura Dacia, controversele de cafenea literara, polemicile de la Dilema, numerele tematice din Paradigma, Euphorion sau Hyperion. Cu defecte numeroase pentru e(ste)ticieni se prezinta la interval Omul din Ploiesti, genial adeverindu-se doar in masura-n care l-a servit bine si pe el - aidoma unor Noica, Labis, Cezar si Mircea Ivanescu, Vasile Vlad si Cristian Simionescu, Paul Goma si Virgil Mazilescu - geniul limbii rominesti, de noi inteles in maniera mai degraba saussuriana.
L-am prefera pe Nichita sub specie primi inter pares al generatiei lui, ca intiiul statator printre egalii poetici ai trendului poststalinist, cum e azi Mircea Cartarescu printre Optzecistii sai (Ion Muresan, Liviu Ioan Stoiciu, Sandu Musina, Aurel Dumitrascu, Magdalena Ghica, Mariana Marin, Adrian Alui Gheorghe, George Vulturescu, Aurel Pantea exegetat de Virgil Podoaba, Gellu Dorian, Ioan Radu Vacarescu, Dumitru Chioaru, Nichita Danilov, Gelu Iova, Andrei Bodiu, Romulus Bucur et alii eiusdem farinae postmodernae), Mihail Galatanu printre Nouazecistii de toate culorile ori Marius Ianus printre Douamiistii Ursului din containar.
L-am prefera astfel… din reflex antiunitar, din dorinta de Rominie multipolara, in care oamenii bunei vreri sa nu mai steie strins uniti, ca sardelele, nici macar in jurul tricolorului, nici macar in jurul Constitutiei Iorgovane: cel mult in duhul idiomului din sinul caruia isi emit bucuriile, exaltarile, rateurile + frustrarile, si el in permanenta primenire.

* * *

Cit priveste versiunile despre relatiile Omului din Belleville cu Nichita Stanescu, asa cum pot fi ele documentate dinspre Dosarul "Barbosul" (Polirom, 2005, pp.454-457), iata-le, de noi cu grija fililogiciana smulse contextului lor editorial, decupate meticulos, titirite, titulate, resemiotizate:

* * *

PARAMETRII HIPERTEXTULUI SECURITICOS DERIVAT DINSPRE HIPOTEXTUL SICOFANTICESC. In el, ofiterul curant prelucreaza materialul, aparentemente brut, livrat de "sursa" informatoare, al carei pseudonume este initializat ca I.T., fara legatura, credem noi, cu Traian Iancu, faimosul presedinte al Fondului Literar, dispensatorul de parale catra numerosii abonati ai Uniunii Scriitorilor din Romania, printre care loc de fruntas ocupa si Nichita. Se vede cu ochiul descoperit intentia sicofantului de a-si redacta nota informativa in sensul asteptarilor superiorului sau galonat, conform carora Poetul Stanescian, virf de lance al generatiei saizeciste, nu putea sa reactioneze fata de colegii disidentiosi decit asa cum i-ar fi cerut-o personal Tovarasul Nekulay Ceausescul, adicatelea tot atit de indignat cit Adrian Paunescu, valeat l978, in poemul-invectiva la adresa defectorului ghinarar Ion Pacepa. Legenda curgea, pe vremea aceea, ca Secretarul suprem al PCR si agitatorul sceptrului prezidential, l-ar fi primit in audienta, la Neptun, pe auctorul celor Unsprezece elegii, ca sa-i supuna spre apreciere unele poiame elaborate intre doua vizite de lucru prin judetele patriei; l-ar fi primit in audienta mobila… pe plaja, numai in slip (dar cu toate decoratiile atirnate de acesta: in fata, in spate, pe solduri), cu voce inalta recitindu-i din ultimele producte lirice ale harnicului sau pix dictatorial, iar invitatul, dupa laudelele de rigoare, i-ar fi dat si unele sfaturi de ordin tehnic, relative, pare-se, la evitarea rimei, ingambament, ritmuri morfo-sintactice, lupta de clasa dintre iambii suitori si saltaretele dactile ori deschiaburirea versificatiei traditionale.
Fireste ca, din punctul de vedere al informatorului cu nume initializat, un asemenea interlocutor de marca al Tovului Definitiv nu avea cum sa-si dezamageasca superiorul ultim pe linie de partid unic. De unde si luarea, in fragmentul urmator, a dorintei ideologice drept facticitate, multionticitate si tot ce va puteti imagina singuri, nesiliti de nimeni:
"Primit: Maior ACHIM VICTOR.
Sursa personala T.I. din 1.05.l977 strict secret - exemplar 1


NOTÃ

Sursa arata ca I.T. stind de vorba cu NICHITA STÃNESACU in ziua de duminica l5 mai l977, orele ll, despre vizita facuta la el, la domiciliu, de PAUL GOMA cu sotia zilele trecute a spus: "Eu i-am dat telefon la socrul lui GOMA, sa vie la mine. A venit cu sotia. Era de fata si N.BREBAN. Voiam sa aflu direct, de la el, pozitia lui in ultima vreme. L-am intrebat daca el vrea sa ramina in afara obstei scriitoricesti din Romania ori sa faca parte din obste. De la inceput i-am spus: "Sa stii ca eu m-am despartit de tine politic; nu vezi ca nici un scriitor roman nu-ti intinde mina?"… El statea cu nasul in jos, ca-i foarte ascutit si greu de descifrat /…/
"Dar tu m-ai atacat in Flacara lui Paunescu!", zice GOMA.
"Eu am scris un articol in care am spus ca nimeni nu-si piraste pe concetatenii sai la straini!"… si am adaugat: "Te-am atacat prea putin si la un mod mai delicat; meritai mult mai mult si pe fata!" "Aici evreii sunt persecutati. Eu sunt facuta de jidoavca. Copilul e facut de jidan. Stam toti trei intr-o camera. Nu avem telefon!" "Cum sunt persecutati evreii? Se poate? Recent ti-a aparut cartea, traducerea din Balzac!", zice NICHITA.
"E drept ca banii ne-au venit la vreme", adauga sotia.
"Eu plec in Israel!" zice ea.
"Stai, mai femeie!", intervine GOMA.
Si Nichita adauga: "Eu cred… ca GOMA pregateste ceva, acum, nou. Vrea ca sotia lui sa se duca in Israel si el de aici, din tara, sa spuna… evreii sint persecutati!"
BREBAN i-a spus: "Pe mine de ce m-ai facut… asa si-asa… la postul acela de radio? Ce crezi, ca sunt eu, chiar asa? Eu ti-am dat o mina de ajutor si tie, si Partidului, adica ti s-a mai dat, cum sa zic - o sansa?! Si tu n-ai primit-o! Sa vorbesti asa de BURTICÃ!"
NICHITA adauga ca toate pornesc de la - si il dirijeaza - sotia lui. "Eu voiam sa-i cunosc direct parerea lui, pozitia din ultima vreme". Mi-a spus ca acum, cind a fost arestat, numai doua zile au fost mai dure, restul s-au purtat bine cu el. Ca doctorul i-a dat toata atentia. Ca a facut o boala de inima. Ca i-a notat pe fisa X, cum se obisnuieste, fara a-i pune numele - toate vizitele - si ca a fost ingrijit. Ca acum doreste sa se odihneasca, fiind bolnav de inima. A durat vreo ora! Si l-a despartire i-am spus ca: "Eu ma despart politic de el, fiindca nu are nici o idee! Ce vrea el? Nimeni nu stie[…]".
T.I."

* * *

ANGAJAMENTUL TOVARASULUI MAIOR ACHIM. El promite superiorilor sai securitici sa verifice calitatea informatiilor livrate de prima sursa, prea favorabila Poetului Nepereche al Periodului National-Comunist, recupindu-le cu celea oferite de "fabulistul Donici", amic al interlocutorului gomauan. "Fabulist" i-am zis sicofantului al doilea si nu retragem apelativul poreclitor, misia lui constind in a fabula mereu, in directia dorita de Organele Superioare ale Partidului si Statului, plecind totusi de la empiria cea bruta. "Aburisti" le-ar sta pesemne mai bine la tustrei, si iscoadelor - al caror sfint patron cata sa hie, in calendarul Sereitatii permanente, Neacsu din Cimpulung (intiiul document de limba romana scrisa adeverindu-se misiva delationara, nota informativa catra judele Brasovului "za lucrul Turcilor", raport de taina bine remunerat) - si maiorului Victor Achim, obligat sa emita aburi ontici, caci straie de purpura nu are de unde sa scoata, "peste tarina cea grea", spre a nu-si infuria prea mult sefii sau a le da impresia ca situatia se afla sub control. Ne si imaginam, in caz contrar, sudalmele si pumnii ce i-ar fi receptat cu stoicism socialist de la mirletele Nicolae Plesita sau musteciosul Ristea Pribou.
El recunoaste explicit, pe de alta parte, ca Organul Subventral asculta nepedepsit conversatiile telefonice ale ciolovecului si cetateanului Republicii Socialiste Romania, ca nu degeaba i se spune aceluia popularmente Cooperativa Ochiul & Timpanul, ceea ce-i ingaduieste sa ia masuri + greutati, nu stim cit de eficaci, expediindu-si bunaoara lucratorii din birouri pe terenul realitatii, la travaliul, dur, cu oamenii ( de vreme ce "munca cu cartea" nu a prea dat roadele scontate), cum se vede din pasagiul saltaret ce urmeaza mintenas:
"Din masurile speciale se cunoaste ca PAUL GOMA l-a vizitat pe NICHITA STÃNESCU in urma unor discutii telefonice. T.I. a fost trimis sa stabileasca continutul acestor discutii. Vom verifica si prin sursa DONICI, prieten bun cu NICHITA STÃNESCU, daca acestea au fost problemele discutate.
Maior ACHIM VICTOR".

* * *

GLOSA NICHITOLOGICA A BARBOSULUI DIN BELLEVILLE. E temeinica, zau asa. Riguroasa. Chibzuita. Serioasa. Cel putin ca efect aletic. Mai ales cind te gindesti la reprosurile de structuralism, inteles ca dezangajare intelectuala prin refugiu in formalisme logico-lingvisticesti, facute de Paul Goma, cu diverse ocazii, lui Sorin Alexandrescu, nepot al hermeneutului Eliade + totodata auctor al unei indigeste carti juvenile despre Faulkner (plina de scheme si alte tabele), sau delicatului universitar timisorean cu numele de Livius Ciocarlie, teoretician, in tinerete, al devenirii textuale.
E temeinica glosa Omului repliat in exil parizian din toamna anului l977 si, pe linga faptul de a-l descarca pe Poetul Stanescian de unele acuze actuale doar de Porcul Paunescian meritate cu asupra de masura, ne reconfirma, inca o data, atmosfera de iudeofobie agasanta in care se scaldau lucratorii de virf ai Organului Represor de-a lungul Epocii de Aur National-Ceausin, frustrati, poate, si neputinciosi sa se razbune altminteri decit verbal pe ai lor predecesori cagabauci de etnie evree, retrasi la pensii dolofane dupa eliminarea Anei Pauker, marginalizati spre meserii cultural-ideologice, susceptibili oricind sa emigreze in Israel, si de acolo la Euro-Atlanici, ori sa munceasca cinstit, pe dolari, la posturi de radio streine + "dusmanoase" societatii multilateral developate.
E bine adusa din condei gospodaresc dumneaei, glosa gomauana, dupa cum veti remarca lecturind, chiar si in pripa, subsecventele rinduri:
"Textul de mai sus prezinta trei "straturi" - cronologic, de la coada la cap:
3. Varianta asternuta pe hirtie de securistul Achim;
2. Varianta povestita de informatorul I.T. lui Achim;
1.Varianta povestita de Nichita Stanescu in prezenta lui I.T.
Iat-o si pe a mea:
Dupa eliberarea din 6 mai l977 am fost in mai multe rinduri la Nichita Stanescu (in Piata Amzei). Niciodata - ne cunosteam din l965 -, nici cind el venea la noi, nici cind noi ne duceam la el (pe cind era cu Gabriela Melinescu) -, nu m-a "urecheat" , nu m-a "certat" - deci nici in vara anului l977 nu a facut-o. Nichita Stanescu s-a purtat, cu mine si cu sotia mea - oricit de beat ar fi fost -, cu o perfecta civilitate; putea fi galagios, invadator, monopolizator al discutiei, chiar plictisitor, dar niciodata agresiv, grosolan. Povestea cu "despartitul politic" (de mine) a fost asa:
La un moment dat (alta data, nu atunci) - din motive obscure pentru altii, nu pentru mine - Nichita a deschis larg fereastra si a inceput a urla spre dreapta, unde, intr-o aripa a imobilului locuia poetul realist-socialist Stefan Iures:
- Iures! Iures! Cum scriai tu: "Bat un cui: Pac!Pac! Pac!i"? - apoi dupa o pauza: "Iures! Iures! Sa stii ca eu am alte optiuni politice decit prietenul meu Goma!"
Acesta a fost singurul "acces antisemit" manifestat in prezenta mea.
Asadar: "varianta" prelucrata de Achim este mincinoasa:
Nichita nu m-a "certat" pentru "optiunile politice".
Daca Nichita ar fi scris (m-ar fi atacat, in timpul arestarii) in Flacara lui Paunescu, o aflu acum, in octombrie 2004, cind am dat peste "documentul" cu pricina. Despre ceea ce scria Nichita la gazeta… Toata lumea stia: Nichita scria orice - numai sa-i fie bine platita "contributia". Am asistat in mai multe rinduri la convorbiri telefonice in care Poetul i se adresa celuilalt: "Bine, batrine, scrie-l tu, ma semnezi si-mi trimiti banii…" - era vorba de un articol, fiindca ce era in versuri se scria dupa dictare de catre una din multele si splendidele "secretare".
Niciodata nu a fost vorba in intilnirile noastre despre evreica de Ana, despre Israel - in care ea ar fi zis ca pleaca (dar eu as fi intervenit - sub pana trogloditului maior Achim - cu : "Stai, ma femeie!").
Nichita Stanescu avea alte slabiciuni - omenesti. Nu acelea zugravite de un turnator, deformate pina la nerecunoastere de un bou de securist: actualul editor Achim."

 

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafica Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama
Site gazduit de http://reea.net