O!

întrebare pentru

GHEORGHE IOVA

Mihai Vakulovski: Domnule Gheorghe Iova, la dumneavoastră se vede clar nevoia de temporalizare. Totdeauna menționați sau chiar vă începeți titlurile cu anul scrierii textului, cum se întimplă în 1971 Ordinea în care el plînge si 1973 Sintaxa libertății de a spune. Ce importanță are pentru dumneavoastră asta?
Gheorghe Iova: Dacă citeai Acțiunea textuală, care e de prin 1985, - eu făceam o ierarhizare a acțiunilor textuale din lume. Și una de bază este calendarul, care e textul nelipsit din întemeieri de religii, nu? Calendarul este un text esențial și mult scris e parazitat simplu pe calendar. Ca să sune clopotul în mai multe sate în același timp, în Europa medievală au murit mii și mii de oameni, pentru sincronizările astea. Mai departe. Se știe că prima literatură declarat parazitară este literatura latină, care începe cu faptul că un individ a fost pedepsit, ceea ce începe bine, ăsta e un autor adevărat, nu? Dacă nu e pedepsit n-are nici un haz. Dar pentru ce a fost ăla pedepsit? Nu c-a scris ceva, el n-a scris nimic. A publicat calendarul care era un secret si aparținea numai marilor preoți ai Romei. Așa începe istoria literaturii latine. Iar, în ceea ce privește aceste datări, trăim într-o lume cu jaloanele ei: era plan cincinal, era totul organizat, campania de vară, congresele, unde toți poeții ș.a.m.d. dădeau năvală, aveau pregătite poeme de 23 august, 1 mai, - deci se lucra pe calendar. Atunci mi-am făcut unul perfect arbitrar și anume al meu, cînd mi se întîmplă mie să gîndesc un lucru. Numai că formația mea de matematician își spune aici cuvîntul. În literatură se înțelege tot ca post exercițiu, pentru că nu aveam titluri. Foarte tîrziu am învățat să pun cîte un titlu și se pare că dau bine cu titlurile. Dar eu n-aveam titlu și nici nu mă interesa lucrul ăsta. Deci nu aveam decît ancorarea în timp dar după logica matematicienilor. Ei tot căutau. Dedekind în adresare către Canto, mare matematician către mare matematician, o anumită soluție matematică la o anumită problemă. Ani de zile tot încercau amîndoi. Și, la un moment dat, Dedekind zice: ei bine, mie treaba asta mi-a ieșit la 2 octombrie 1858. Ai înțeles? Deci, nu e temporalizare, cum zici tu aicea. Nu.
MV: Vă întrebați, în Acțiunea textuală, ce efect are scrisul asupra ființei celuia care scrie, asupra felului de a se vedea pe sine și pe ceilalți, ce efect are asupra înțelegerii pe care ceilalți o acordă individului sau grupului desemnat de scriitor. Ce face scriitorul în lume. Sînt aici niște "probleme" foarte interesante…
GI: Stimate domn, eu, de exemplu, mă aflu în moarte civilă imediat ce, în loc să fiu bebelușul bun, care avea o poziție ideală în lume, cum să spun, propagandistic vorbind, adică eu sînt copil din flori, sînt născut la țară, sînt creștin ortodox, n-am avut niciodată nici o avere, nimic și n-am nici acum. Deși am avut o poziție ideală în fosta lume, nu? Și cu toate acestea, în loc să fiu băiatul bun, premiat,… pe urmă, în liceu, șahistul liceului, matematician, băiat de olimpiade ș.a.m.d., diplome la atletism, un fel de copil-minune. După asta, brusc, am virat-o către filozofie și am intrat direct, că filozofie nu era pe vremea aia, pînă la urmă am avut un cîștig de aicea că, dacă aș fi rămas la un fel de contrarietate într-o vreme în care într-adevăr se încerca recuperarea ideii de filozofie. Eu am dat în '67, primul examen al meu după terminarea liceului a fost la filozofie. Dar acolo am făcut un scandal imens, la ultima ședință oral, am zis că aici nu se face filozofie și nu vreau să răspund. Aicea am învățat un lucru și de-aia m-am apropiat aproape necondiționat de Wittgenstein și anume că centrul, al lumii limbajelor trebuie să stea în ceea ce numim noi literatură, și nu neapărat poezie. De-aia nu-mi place Heidegger, deși este izomorf, dar ce-a văzut el în poezie nu este ce văd eu și nici ce-a văzut Wittgenstein. Și anume, Heidegger vedea ceva foarte localizat, neapărat poezie și neapărat filozofie, ceea ce mi se pare stupid. Adică a ocolit problema de bază: este limbajul religios centrul limbajului sau nu? E, aicea, live vorbind, sînt două lucruri care nu sînt religioase, dar sînt teologale: poezia și matematicile. Un cu totul alt fel de a vedea lucrurile și atunci trebuie să ne păzim de năvala asta după ureche. Așadar, m-am dus firesc dinspre matematici către Wittgenstein în momentul în care descoperisem deja că ceea ce se numește literatură are convențiile sociale cele mai bine plasate, fiind plasate pe suspensia convențiilor sociale. Și anume, - nu se măsoară munca unui scriitor adevărat. Pînă se încadrează undeva, devine util, e furat în public de unu' cu tipografie sau cu editură. Adică este un lucru necesar oricărei civilizații, dar nici o civilizație nu zice că are sens să investească în așa ceva. Deci, dintr-un punct de vedere, este ideal să fii așa ceva… Așadar, ceea ce înțelegeam eu prin literatură era acest ochi al ciclonului, dacă vrei, centrul absolut al limbajelor și al acțiunilor textuale ale lumii în care trăim, fie că e militară, religioasă, financiară etc.
MV: O altă întrebare ar fi Ce efect are scriitorul asupra cititorului.
GI: Așadar,- să completez,- în momentul în care am virat de partea asta, în afară de banalele certuri de familie - "că ne-ai dezamăgit, că vroiam să facem din tine un fizician, sau matematician", aveam talent, într-adevăr, - e vorba de reacțiile de afară. Eu am intrat încet încet într-o privită și tacită moarte civilă din care n-am mai ieșit decît rareori ca să fiu, cu alte mijloace, și, nu neapărat cu alți oameni, dus la loc. Zii următoarea întrebare!
MV: Următoarea era "Ce efect poate să aibă scrisul asupra cititorului?"
GI: Așadar, am încercat mai multe lucruri. Cititorul? Dacă te uiți la romanul De cîți oameni e nevoie pentru sfîrșitul lumii, acolo e declarată tema, dar textul lipsește, e o însăilare de dialog și anume imposibilitatea, făcută în schemele romanului polițist, că oricine poate fi criminal dar cititorul nu. Ei bine, eu pot să demonstrez faptul că, acum am avut revelația și am început să strîng,- 16 mai '89,- un studiu despre Eminescu, din care am publicat ici-colo fragmente, cu un titlu pe măsură, și anume Despre despre, unde nu apare deloc cuvîntul "Eminescu". Dar asta în '89. Tîmpeniile din Dilema s-ar fi ocolit cu ideea simplă că într-adevăr există o reacție la repetarea aiurea a unui nume... Ei bine, atuncea am zis așa: Ce pizda mă-sii, dom'le! Armata am făcut-o, școala am făcut-o, bursier am fost și sport am făcut. Toată lumea, toate școlile se mîndreau cu mine. M-am însurat la douăj' de ani, sînt tată de la douăj' de ani sau, mă rog, la un an. Pe toate le-am făcut, domne'. M-am dus unde am fost repartizat, n-am avut nimic cu tovarășu' Stat românesc. El n-a avut niciodată grijă de mine, dar nici eu nu pot să neg că mă mîndresc cu faptul că nu există nici un fel de cerere a mea către acest stat, nu? N-am avut niciodată nimic, e bine? Și atunci mi-am zis: toate problemele mele vin din faptul că scriu! Și anume - că problemele puse de Eminescu nu s-au rezolvat nici azi. Asta scriam eu la 16 mai '89. La timp, nu? Și asta e toată problema. De-aia n-am fost ațîțat de lucrurile politice, de-aia nici în '89, nici mai încoace, eu n-am înjurat nici comunismul. Nu m-au interesat lucrurile astea dom'le. Adică nu cred. Mi-am notat ieri, așa, vorbind la telefon cu cineva care, sărăcuța, a fost dizidentă, a luat-o pe coajă, în fine, demult, dinainte de '89 cu mult și după aia, tot felul de răvășeli. I-am zis o propoziție ca s-o îmbunez, că aia nu mai poate, că e bolnavă și am și notat pe hîrtie, vorbind la telefon. "Cum e cu comunismul? Cum stăm? A, el stă așa cum a căzut!" Așadar, are efect asupra cititorului și anume el stă bine în poziția de criminal. Pentru că el îmi dă mie moartea civilă. Hai să spun și ce e moartea civilă. Într-un fel era pînă în '89 și într-un fel e acuma și anume, simplu, ca la discul lui Faraday, - dacă-l învîrți dă alb. Deci, noi avem atîtea legi pe cap de locuitor încît e limpede: cîmpul e liber, e maidan aicea, liber. Sîntem fără legi.

E-mail: revista_tiuk@yahoo.com
© Copyright pentru grafică Dan Perjovschi; Webdesign & Webmaster Viorel Ciama